Pemakaian barut bayi

Hi semua . Assalamualaikum dan salam sejahtera .. sye ade terbaca berkenaan 'pemakaian barut bayi' . Ade yg kata untuk elak angin , ade yg kata untuk perut nmpk cntik/xbuncit dan ade yg kata untuk elak pusat terjojol .. Mcm sye ,first mom . Skrg anak dh 4 bulan lebih .. mse dye bru lahir smpai ke 3 bulan. sye ade pakai kan anak barut .tp tk laa hari2 pkaikan .sbb ank sye halus .. klaw pkai barut jenis tali tu penuh stu bdn . Klaw jenis strip tu .. tk sampai untuk strip(longgar) .pastu nty bile org dok dukung2 anak .barut naik ke atas smpai melecet ketiak dyee kadang tu ..so skrg dh stop pkaikan barut tu.. Soalan sye disini .. perlu ataupun tak pemakaian barut kepada bayi ? dan sampai ke berapa bulan perlu pakai ye? #firstbaby #firstmom #ingintahu

6 Các câu trả lời

tak wajib pon sis. org dulu2 pakaikan sbb katenya nak elakkan bby kembung. sedangkan kembung perut bby tu boleh jadi sbb lain. sis boleh baca link ni ya 👇 https://hellodoktor.com/keibubapaan/bayi/penjagaan-bayi/punca-bayi-kembung-perut/ sy bagi pakai around 1 month je. tu pon ada on off. waktu CL jaga je mmg sentiasa ank sy pakai barut. waktu lain xpakai sgt. tapi klo bedung tu ok membantu la utk bby sy.

sy pakaikan anak barut dlm 7-10 hari je, tali pusat tanggal n kering je sy xpakai dah barut. leceh la barut2 ni tuka baju ke pempes cm melambatkan. tapi cara sy.. sy lagi suka letak selimut atas perut baby. selimut tu lipat 2-3 kali bagi berat/tebal sket pstu letak atas perut cmtu 🤭 bedung pn sy pakai xsampai 10 hari. tido dia pun lena je.

2y trước

ok ade geng 🤣👍

saya x beli dan x pakaikan pun barut pada anak2 saya. tak perlu pun, biasalah adat kita kan, pakai barut elak kembung perut lah, masuk angin lah tapi tu semua xde kena mengena pun alhamdulillah anak2 saya ok saja takdak kembung apa semua . just pakaikan minyak telon ja kat perut, kaki, belakang badan.

sy pakai xsmpi seminggu sbb kulit baby sensitif,dah start naik ruam..so sy stop terus..tak tahu la ape fungsinya,dgr org dulu2 jela kata..secara logiknya kalau baby kembung takkan la kita kena ikat perut dia pulak,mesti la kena urut2 dan sendawa kan..

2y trước

kannn. stuju sis. sy pn xnampak ape motip barut tu. pakai pn lau da nak kembung tetap kembung gak.

sy pakaikan barut sekejap je dlm sebulan mcm tu je. lepas tu xpakai dh pon.

Xlah. Barut tu bkn keperluan, xda pun dalam logic medicalnya