Housewife tiada gaji

Hi semua, ada ke mommy kt sini yg housewife sahaje, mean tak ada buat apa2 bisnes, hanya uruskan hal ank dan keluarga. Saya seronok je dgn apa yg saya buat cuma dari kewangan tu xde la mewah. Memang nk apa2 tanya atas izin suami. Selalu sngt la mil suruh niaga, jual itu ini supaya ada pendapatan. Tp setiap kali dia tanya, saya senyum jela, mls nk berbahas, bukan apa2 diam2 saya, sekali dh berkata risau menyakitkan hati org 😅. Saya ada baby kecik 8 bulan, bukan jenis multitasking yg buat kerja byk dlm 1 masa. Ada yg penah alami ke?

18 Các câu trả lời

Ramai sis housewife mcm sis. Tp selagi rumahtangga, makan minum, suami & anak terjaga dgn sempurna walau tak mewah pun bagi saya okay je, jgn terasa diri downgrade or apa, betapa mulianya jadi wife & mak yg jaga makan pakai keluarga. Tu pun salah 1 rezeki. Abaikan jela mil tu. Saya working mom tp saya takkan look down on housewives since i was raised by a housewife mom. Saksi hidup penat lelah dia besarkan kami 🥰

15h trước

Itu lahhh baca sini, baru tahu. Mostly jiran2 saya yg housewife pun ada jual2 kek la, makanan western la. Jiwa kental kan yg boleh berniaga ni. Saya okay je sis, xde nak downgrade diri sendiri, downgrade lifestyle ada laa. Hehe. Bersederhana gituu, dh tak sama mcm zaman single dulu. Saya memang ignore je sis mil cakap apa. Tp bila selalu sangat tu, ehhh mcm tak best pulakk. Sabar jela layan kerenah orang tua. Terima kasih sis utk komen ni, saya percaya mak yg bekerja pun ada ujian lain jugak. Semoga sama2 dilimpahi rezeki yang luas 🤲.

sy pun housewife jugak, anak dh 7bulan lebih. tapi tu la MIL asyik suruh belajar baking, buat kuih ape semua tu buat bisnes dri rumah tapi sumpah tak minat langsung bab2 baking ni sbb leceh..anak masih perlu perhatian 24jam mmg x lah nak berbaking ape semua..setakat masak2 utk family oke la..satu lagi media social sy bukan nye ramai follower , circle sy kecik je ..nak promote2 ni pun masalah hahahaha

dah 12y jd full housewife utk 6 org ank....dlu masa ank 2 org ada la niaga sket ...lps tu trs stop...bab kewangan xla mewah tp ok2 je sbb sy jenis pandai menyimpan... Alhamdulillah gembira jd surirumah..suami,mak,mak mertua n kwn2 suruh je niaga tp ntahla..mls nk stresskan diri dgn terkejar2 buat order n jaga ank...sbb kita barannn orgnya🤣🤣 nanti kesian ank jd mangsa

sye la tu! cuma ade la saving sikit mse keje dlu2.. klu duit blanje suami bg x ckup, gne duit saving tu la.. kte pun xde la nk bmewah bli brg branded2, jd duit yg ade tu ckup je alhamdulillah.. sye pun xde plan nk bsnes sbb x minat.. jge anak + masak pun bkejar2 rsau x bley bg komitmen je nant.. klu keje, sye lg prefer jnis yg msuk ofis dr wfh..

kadang suami kita tkde sibuk suruh kerja ke apa org lain yg sibuk hahhhaha...menyampah plk rasa hahahhaha biar lah suami bagi kita makan minum semua memang tanggungjawab suami kan

sye housewife with 2kids (3y+ & 1y+) dduk rumah mmg urus anak2 n suami je. takdek nk buat bisnes apa2 buat sementara ni since baby fully bf. fokus besarkan ank2 dlu.

1d trước

Kan sis, payahh la yg jenis nk samakan kasut kita dgn kasut org lain. Kdg2 rasa annoying walaupun niat ya baik 😅

saya la housewife tu.. tp xde pun org suruh saya buat bisnes lah apa la.

1d trước

Allah best ye, kalau nk buat pun atas diri sendiri bukan org lain. Kalau jenis nk aturkan hidup org ni payah laa. 😅

smoga diprmudhkn selalu urusan kita smua