Masalah telan pil

Semasa awal kehamilan..saya tiada masalah utk menelan asid folic kerana saiznya yg kecil.Baru-baru KK bekalkan saya dengan pil obimin..sy cuba byk kali tapi x berjaya. Akhirnya..saya hancurkan sedikit sblm telan.Saya mmg sukar menelan pil bersaiz besar. Adakah saya perlu tukar kepada pengambilan jenis jus spt Mamariam? Adakah bahaya kpd kandungan apabila saya mkn pil obimin yg dihancurkan?

1 Trả lời

Apa kaitan ambik jus mamariam dgn size obimin?

5y trước

I see.. Bru fhm.. Boleh try iberet klu besar jga amsi for you utk consume. Bru consider mbik mamariam. Sbb mamariam manis. For me.. mungkin rmai ibu2 mngndung dluar tu yg mbik mamariam ni tdak perasan yg jus ni manis dan ble buat mreka dpt gdm. For my case, I consumed akhir2 pregnancy ya.. hampir habis 4botol... Tkda history kencing manis dlm fmly tba2 pula dpt gdm. Masa tu puasa.. Bila Dr tnya mkn apa.. Sya bgtau sya mbik mamariam and also eats kurma. Tdak sgka yg buah ble buat kita kencing manis wlaupun sunnah dan baik utk tmbah tenaga. Boleh jd memudaratkan kita. I was 27weeks and I was diagnosed gdm masa 35weeks.. So, hati2... Mamariam ni bgus utk atasi keputihan.. Spjg pregnancy sya 6bulan+ yg lalu sya takda keputihan lgsg.. Dri awal smpai akhir...