kalau bawa anak pertama x-tray ada kesan ke utk kita yg hamil ni.

Selamat petang u all.. sya nak tanya mungkin ada yg ada pengalaman sperti yg sya alami ni, hari tu ank sulung sya demam dan sya hantar ke hospital. Mula tu kan kita akan check up di bahagian emergency dulu kan so dktr suruh dia pergi x-tray takut ada kuman di paru² sebab dia ada batok juga, sya yg masuk dgn dia di bilik x- tray.. dan sya tolong tahan tangan anak sya, jadi ptnyaan sya ada kesan ke kalau kita tlong pegang tangan sbb kan dekat dgn x-tray tu takut ada tekena sinaran dekat dengan baby dlm perut kita?? So kalau ada yg sma kisah atau pngalaman mcm ni sbelum ni sila share yer sis.. sbb kita takut, sbb sya msa tu tak tengok notis utk ibu hamil lps kluar dari bilik x-tray si husband yg bagithu tunjuk notis tu..

8 Các câu trả lời

Dia ada bg sis bju plumbum x ms temankn ank xray? Kalau ikutkn klu kita preggy mmg xblh msuk or buat xray... Apa yg sy tw la..sbb adik sy bhgian xray slalu citer ttg xray..sbb kalau kita bgtw awl2 kita preggy dorg akn mntk tlg staf or husben sis pegangkn ank ms xray d jlnkn..tp kalau dh berlaku cmtu... Kita doakn smuanya hrp tiada apa2 yg sies... In shaa Allah bby sis ok..aamiin... Nti ms chckup.. sis bby sis mntk doc scan mcmne pd usia kndungan dh 3 or 4 bln akn dtg mcmne..kita doa hrp xde pape k..doa yg baik2.. in shaa Allah smua ok..aamiin

5y trước

Most wlcme..t8 care tw 😘✌

Biasanya klau ibu hamil, juru xray akan bg pakai lead utk tutup bhagian uterus tu. Klau puan inform kata puan preggy lh. Tp klau x inform, mngkin staff pun xtahu. Tp jgn risau sgt. Teknologi skrg dh canggih. InsyaAllah radiasi utk xray dada rendah dan juru xray skrg mmg sblhnya akan cuba utk meminimalkan radiasi utk pesakit lagi2 jika kanak2. Puan cuma perlu teruskan pemakanan yg sihat dan brkhasiat.

5y trước

Sinaran tu akan tetap kena, cuma tempias dia shja yg kita pnggil scattered radiation. Focus radiasi utama hnya pada ank puan. Klau puan masih was2 dan bimbang, saya suggest pun brjumpa dgn doktor adalah lebih baik. 😊

brpa mggu msa tu, ibu mengandung mmg dtegah ambil x-ray, staff pun xperasan mgkin sis mengandung, bhya kesan pdedahn x-ray kpda ibu mengandung xpsti la pla, cba cri mklmt, cri sumber utk kpastian

5y trước

Masa tu dlam 8mggu

in shaa Allah tak ada apa apa, nanti checkup tanya pada doktor and kandungan da besar sikit bole buat detail scan untuk check. Semoga dipermudahkan ya, mummy jangan stress sangat

5y trước

Tq sis... Amin. Tu lh esok kite ada chck up bulan mungkin dh masuk 3buln esok kite tnyk nurse yg chck kite.. hrp tak mnjejaskn kndungn kite sis..

Ibu hamil x bole kena sinaran x ray..sya bwa anak patah tangan xray, sya tnggu kat luar..anak dlm blik x ray...bahaya kalau terkena sinaran x ray tu..

5y trước

Tu yg kita takut sis...nanti sya tnya dktr masa sya pergi chck up bulan.. harap tak da kesan lah

waktu sis masuk ada ckp tak yg sis preggy ?

5y trước

Amin..Tu lh sis.. nnti kite try tnya nurse or dktr.. hrp xbgi kesan kat bby kite.

Kalau awl minggu kehamilan tu bhya sis. Blh mnyebabkan keguguran, kecacatan pd bayi. Tp kalau dh 35week ke atas in sha Allah xde pape. Sy ni sy sendiri yg kena x-ray 😂 Masa tu 35week. Was2. Extend la x-ray 38week nnti. Sbb doktor pakar bgthu, effect pd bayi yg dah 35week ni sama mcm radiasi kena dkt kita je. Sgt2 sikit

5y trước

Dari aktikel yg sama Risiko kecacatan pada janin, walaupun pada dos radiasi yang tinggi adalah kecil. Oleh itu, pendedahan sinar X yang tidak disengajakan pada awal kehamilan

ibu hamil tak boleh kena x-ray

5y trước

Tu lah sis. .tapi masa tu sya hanya teman anak sulung sya sis dan hanya tolong tahan tangan dia jer masa tu, cuma kita takut kalau kndungn kita tdedah dgn lampu sinaran tu jer.