Ayuh, Ceritakan Kisah Anda!

Selamat petang Mommies! Selalu orang cakap cinta padang pertama tu selalunya kekal berpanjangan. Bila bertentang mata kali pertama tu terus terdetik di dalam hati “Dia lah orangnya” ? Anda semua mesti ada kan jalan kisah cinta dengan pasangan? Haa, jom lah kongsikan dengan kami macam mana anda boleh berjumpa dengan pasangan! Mesti banyak yang lucu dan menghiburkan hati. Jangan lupa gunakan hashtag#LOVEATFIRSTSIGHT di dalam post anda!

Ayuh, Ceritakan Kisah Anda!
146 Các câu trả lời

Kami kenal dalam social media. Masa zaman ni popular dgn Maxis portal (Moko.Mobi) laman web free untuk chatting. Kenal 2011 (masa ni saya form 3). Dia tua 2 tahun dari aku. Cuma say Hi je. Tapi kejap sgt lost contact. 2012 pun begitu, say Hi lagi dan lost contact. 2013 alhamdulilah kenal dgn rapat🙈 masa ni aku yg add dia kat Wechat pulak. Masa ni zaman wechat promote2 org. So aku add je sebab nampak helok je muka. Hahaha ops! Tapi taktahu lelaki ni lah yg aku kenal 2011 dulu. Dia nak accept tu makan masa. Finally, dia accept friend request! Happy juga 😂 (padahal masa ni aku nak SPM dah) gatal kan aku? Sibuk nak cari pakwe. Al-maklumlah, baru lepas putus🤪 Aku pun suruh dia intro. Mcm biasalah kan. Nak tggu dia balas pun berzaman! Sombong agaknya dia ni🙄 tiba2 eh reply?! *masa ni mcm dpt hint, oh dia tak sombong cuma busy kot agaknya takpun jrg online*. Borak pun borak, eh berjela-jela chat kami dari pagi sampai ke malam. Malam tido, sambung pagi balik. Maka, hari pun berganti hari. Sampailah berbulan repeat benda sama. Takpernah lupa chatting. Sentiasa je rasa gatal tangan nak taip🤪 Biasalah baru2 kan. Tiba2 dia dah selesa, dia cakap nak "Kenal rapat sbb dia rasa selesa berkawan dgn aku". Aku pun pelik tapi suka lah juga hahahaha sbb aku tak sia-sia add dia (niat lain dapat lain). Gitcheww mak enon🤪 Aku pun berbunga lah hati. Then, 2014 dia yg decide untuk berjumpa. Aku tak ready. Sbb masih baru berkawan. Aku nervous + takut. Sbb aku cakap kat dia "Nanti kalau awak jumpa saya, jangan lari sbb saya tak cantik mcm dlm gambar". 🤭 dia tak kisah "katanya lah". Dia cakap takut aku je lari tgk dia. Hahaha ah kau buat lucu pulak? Dan bermulalah episod kami berdua setuju berjumpa kat Plaza Angsana, JB pada 31/1/2014. Dia datang dari Shah Alam. Dia turun JB. Aku rasa mcm special sikit sbb abang dia yg bawakkan dia jumpa aku. Abang dia siap jemput datang rumah aku naik kereta bawak pergi Plaza Angsana. Yelah masa ni aku pun baru je lepas SPM (18 tahun) belum lg dpt keputusan 😂 Memang aku janggal. Nervous. Takut. Malu. Tapi hadap jugalah berjumpa. Aku pun nak tahulah betul ke dia sama mcm dlm gambar atau menyamar kan😜 Alhamdulilah, betul dan hati cair. Dahtu dia tinggi😆 tapi aku tak tahu pulak dia setinggi mcm tu! Rasa nak balik je sbb aku malu😂 pakai Wedges tapi tak selevel tinggi dia😅 dahlah kena bahan! Nak pulak masatu kaki terpeleot! Malu 😭 Jumpa, borak sampai dah nak pukul 9mlm. Abang dia jemput kami dan bawak aku balik, dah tu aku ajak jumpa parents & family. Alhamdulilah, diterima baik oleh mereka semua. So aku decide bulan 3 jumpa parents & family dia juga. Aku naik Shah Alam tau😂 duduk seminggu kat rumah dia. Lepas tu kenal punya kenal, rapat punya rapat. Dah makan tahun berkenalan. Dia berhajat nak bertunang 2016. Alhamdulilah dipermudahkan & berjalan dgn lancar. Ikat hidup 2 tahun bertunang. 2018 sah menjadi isteri dia yg halal. 2019 hampir setahun juga, kami menerima khabar gembira yg kami bakal jadi Ibu & Ayah. Allahuakbar. Alhamdulilah. Syukur Ya Allah😍😭 2020 Sekarang sedang hamil dan bersalin pada tahun ni. Doakan semoga bakal anak saya sihat sempurna, diberikan akal & fikiran yg baik, rupa paras yg baik, kuat didalam kandungan ni, menjadi anak yg soleh atau solehah. Menjadi penyejuk hati Ibu Ayah.. Aamiin💕 #UmmuSyedJunior Perkenalan yg begitu panjang. Makan tahun. Walaupun pada mulanya nampak mcm simple. Hanya suka2. Kenal kejap, lost contact. Kenal dan lost. Tapi, itulah percaturan hidup yg Allah dah aturkan buat kami berdua. Larilah kemana sahaja yg kita mahu, kalau dah jodoh. Pasti bertemu jua~ Alhamdulilah. Allahuakbar. SubhanaAllah. Maafkan saya, jika coretan saya ni terlalu panjang sehinggakan buat anda rasa taksuka. Saya minta doa dari kalian, semoga rumahtangga saya dan suami supaya berkekalan hingga ke Syurga. Semoga kami bersama dapat mengeratkan kasih sayang, saling mencintai, saling merindui dan setia pada yg 1 💖 Semoga dgn hadirnya zuriat kami berdua, dapat mendekatkan lagi diri kami kepada sang Pencipta. Semoga ibadah kami diredhai oleh Allah SWT. Semoga kami bahagia dunia dan akhirat. Semoga kami menjadi sebuah keluarga yg sakinah mawaddah. Aamiin Ya Rabbal Alamiin😭😭 #LOVEATFIRSTSIGHT

dulu bercinta kejap putus,dpt pengganti putus..cinta muda2..hehe..last kecewa, xnk dah dapat perasaan kecewa,nk betul2, mintak dgn Allah, Ya Allah klu kali ni dpt org yg betul2 aku tersayang die,die tersayang kt aku,maka die la yg akan aku jadikan suami,.zaman tu friendster ade lg..tah la mcmmana blh kenal,blh jd kawan..nk ckp gatal tu xla jgk tp mase tu die je yg sudi tadah telinga dgr cite dan mslh sy,sy selesa ngan die..xde mintak2 no fon pun..brbalas msj kt friendster,ym.. pastu sy pernah ckp kt die klu sy ternampak no fon die kt mane2 nanti sy msj..die pun ok je la..pastu friendster pun abes perkhidmatab dah, ym pun sama..pastu jumpa balik kt fb..dan ternampak jgk la no fon die..hehehe..amik save no tepon, msj terus kt die..dulu panggilan bkn awak saya..tp makcik pakcik..katenye sj tulis no fon kt detail fb sbb xtau sy akan buat fb ke x,kot buat fb xtau nama ape..pas msj die,baru sy add fb die..prjalanan brcinta tu biasa la ade pasang surutnye tp die baik2 dgn sy..mmg seorg penyabar..sy kenal die dari zero..die abis study,die pegi kl cari kje,die blk tmpt asal blk sbb ade mslh keluarga sket so abahnye suh blk duk umah,die cari kje kt sni je,dari kete buruk,sampai da ade kete sendiri..sy ajak die kawen..naseb baik setuju😂 ..dah kawen dh ni,tahun ke 6 dh, Alhamdulillah..ramadhan tahun lepas dpt gud news,sy mengandung,setelah 5 tahun menanti..dan die pun dpt kje gov..rezeki Allah susun dah cantik.. ramadhan tahun ni sambut dgn sikecik comey ni,3 bulan dh umurnye..Alhamdulillah Alhamdulillah..semoga kami bahagia selalu,dilimpahi rezeki yg luas.. ❤️❤️ walaupun die bukan cinta pertama sy, tp die la segalanya untuk sy..tq suami untuk kasih sayang yg melimpah ruah,untuk setiap titik peluh penat lelah mencari rezeki untuk bg kesenangan kpd sy,sy hargai sgt2❤️❤️🥰 #LOVEATFIRSTSIGHT

hehehe.. sy ngn suami kenal masa zaman Uni y2013.. dia senior saya junior satu kos... husben cakap dia jatuh hati waktu sy ngn dia sama2 jd setiausaha program.. waktu d tahun ke 3 pengajian suami propose kali pertama siap bagi surat cinta pdf file melalui pendrive lg.. then sy bincang ngn family.. family on.. tp kitorg nak kenal2 dlm setahun waktu tu.. tp x sampai setahun nenek dpt tahu.. then dia x bagi teruskan ngn husben sebab nenek nak sy kahwin ngn pilihan hati beliau.. so kitorg pun breakup la on y2014... pastu.. sy x jd pun kahwin ngn pilihan nenek sebab sy insist nak keje dulu lepas habis pengajian.. tup2 2016 husben yg dah lama menyepi lepas brekap tu dm kat fb.. tanya dah kahwin belom.. n sy pun jawab la belum.. masi membina kerjaya.. ttiba husben propose kali ke2... yg ni momen yg buat sis jatuh hati kat husben.. sebab husben cakap no 1 can replace u.. he is still waiting for someone like me.. but it could be nicer and better if I am willing to be that someone to hold his heart forever.. then he said.. again for the second time.. I'm gonna ask u.. do u willing to marry me.. be that one and only someone for me.. ouch.. sis pun speechless.. terkazut.. then after that again i inform my parents and discuss with them.. and luckily my father said.. forget about ur grandma.. what's more important is ur happiness.. this guy has been loyal to you.. proven that he sincerely love u.. and my father said.. it's hard to find someone like him.. so then i inform my husben that.. It's a Yes.. 2017 we engaged.. 2018 married.. Alhamdulillah...

Saya berkenalan dgn suami melalui kawan. Masa tu umur 14tahun. Masa tu budak lagi. Tak terfikir nak bercinta pun anggap MCM abg je. Zaman tu takde media sosial lagi. Berhubung melalui phone je. Kami kenal tapi tak pernah jumpa. Masa saya 16tahun suami pergi belajar kat Perak. Berhubung melalui surat. Jrg call. Masa tu masih muda memang anggap abg je. Lepas SPM masa tgg results SPM raya pertama kali jumpa. Pergi beraya kat rumah dia dgn abg saya.lepas tu Lost contact lama juga. Lepas dapat results SPM saya sambung belajar. Dia tak tahu pun saya sambung belajar. Kebetulan masa cuti sem dia call cakap nak start kerja. Masa balik cuti sem berikutnya kami jumpa. Dia bawa saya keluar makan. Dia bawa bodyguard 2org 😊. Masa tu rasa tak berkenan pun kat dia sbb dia kurus kering gigi rongak 😊. Bayangkan lelaki berat 49kg je. Setiap kali cuti sem je kami jumpa. Last cuti sem kami jumpa. Terkejut tgk dia. Dah ada gigi baru. Sanggup berhabis tuk pikat saya. Byk yang dia korbankan tuk saya. Belikan saya HP baru, no phone pun dia belikan. Dulu no phone nak beli pun rm250. Tiap kali saya balik cuti sem siap bekalkan saya duit siling tuk saya call dia. Kalau saya tak cukup duit siap bankin duit tuk saya. So terhutang budi. Saya dah kerja baru kami bercinta. 10tahun berkawan baru kami kawin. Alhamdulillah tahun ni tahun ke 15tahun kami berkahwin. Sekarang tengah tunggu hari tuk anak ke 3. Doakan Allah permudahkan proses czer tuk anak ke3 kami.

Hahaha... Kenal 25/May/2012 dekat Skudai JB .. dea dengan gf dea mai amek aku dekat angsana masa tuh baru mai nak reja... Kawan Jah xdak cinta cintun AI... Sbb laki kami Playboy time tuh... Hahaha februari 2015 dea habaq nak ikut balik kg Jupe mak kami.. ok kawan Jee xde hal lah... Kami MMG xdak bf2 ni sbb kami itam x cantik.. kaki motor rempit sana sini.. hahaha .. balik kg abg kami kata Wey jantan ni nak kawen Ngan Ang ... Wey xtau nak habaq apa lah sbb kami MMG x bercinta pon ... Dorg bincang2 antara abg laki kami n mak kami Jee.. cheq x masuk Campo.. Dorang decide tunang n nikah serentak .. kami xnak sanding xnak apa sbb kami itam x cantik malu ... Nikah Jee.. duit hantaran rm7k pon bg kat mak kami .. semue adek badek uruskan sbb kami reja luaq .. jgn taya reja apa sbb kami mcm jantan .. hahaha kuasa tuhan dari bff jadi suami lah ni tahun ke 8 bff tahun ke 5 JD suami isteri.. anak in Shaa Allah masuk ke3.. kami ada 2 hero yg ke3 bakal bersalin raya ni.. alhamdulillah tqvm bff sbb hang sudi jadikan aku isteri hang.. jadi ibu pada anak2 hang... Hang sabaq Ngan pagai aku sejak kawan smpi kawen smpi lah ni.. xdak kata aku nak habaq kat hang cume semoga kita sampai ke syurga sampai ke destinasi terakhir bersama2.. susah senang semue sama2.. Kenal 25/05/12 Risik tunang 10/05/15 Nikah 30/05/15 Alhamdulillah 2 hero Muhammad Zakwan Adam 030316 Muhammad Zarif Mikhael 171017 Next 12/06/20 tapi kena awal sbb gdm.. Syukur Alhamdulillah

Macam drama pun ada, kenal husband masa study diploma. Masa tu saya baru sem 1 husband dah senior tapi dia kena repeat subjek dapat la kelas sekali dengan dia. Dalam kelas selalu je tengok dia sebab dia hensem uiii. Masa nak dekat final baru start contact dengan dia tu pun dalam group sebab nak buat study group. Masuk sem 2 dah start rapat tapi masa tu diri sendiri yang tak sedia nak terima orang sebab takde pengalaman tak pandai. So, masa tu cakap dekat dia nak fokus study nak off chat seminggu. Lepastu saya tinggal dia macam tu je. Dua tahun kemudian dapat contact balik, hajatnya nak mintak maaf sebab dulu hilang tanpa kata tapi tersangkut lah pulakkkkk. Hari Hari chat makin lama rasa makin suka. First tu macam nak reject dia lagi tapi bila fikir balik hati ni ada rasa suka jugak. Hahahahaha, lepastu ajak la dia date sekali nak confirm kan perasaan ni. Kitorang ldr dia Ipoh saya kelantan, bila dia sanggup datang jauh jauh semata mata nak dating ni terharu la pulak. So start situ kitorang couple, usaha nak mintak kahwin dengan family dalam setahun. Susah sikit sebab masa tu saya baru start sambung belajar. Family macam nak suruh study dulu baru kahwin. Tapi alhamdulillah sekarang dah setengah tahun kahwin nanti otw baby kecil kitorang pulak. 😆🤗

Sya ngan husband kawen atas pilihan keluarga.. my mom & my mil kwan baik satu sekolah tempat mengajar.. dulu masa kecik2 ktorg slalu lah jugak jumpa kalau ada program skolah mak yg libatkan family.. tpi langsung x pernah tegur.. tengok dari jauh je.. langsung x pernah terpikir akan kawen ngan dia.. hahaha.. hujung tahun 2018, lpas habis belajar master, mak ada cerita kawan dia tu tengah cari calon menantu.. time tu dengarkan je lah cerita mak.. tup.. tup.. mak ckp my mil nak jodohkan anak dia ngan sya.. 22/11/2018 dpat berita nak dijodohkan.. 17/12/2018 first time chat.. 25/12/2019 first time dating.. 2/2/2019 tunag & 2/11/2019 nikah.. alhamdulillah rezeki kami awal, 21/11/2019 cek upt dah positif.. Alhamdulillah aturan allah tu cantik.. x pernah terpikir perjalan hidup yg begitu smooth.. pernah dulu pikir akan kawen lambat sbb sepanjang belajar, x pernah bercinta sbb mmg x minat.. malas nak berkawan ngan lelaki sbb malu.. skrg tengah biasakan diri dengan kehidupan bersama suami.. haha.. biasalah bercinta lepas kawen.. doakan anak kami sihat dan sempurna fizikal dan mental, menjadi anak soleh/ solehah dan berjaya dunia akhirat.. 🤗

Sye kenal dgn husband masa zaman kegemilangan nakal2 dulu. Hehe biasa la masih bdk2 bru umur 19(2017). Kenal masa zaman wechat. Friend dah lama tapi tak pernah tegur sampai satu tahap masa tu suami sye update status kat wechat so sye comment la sbb dia tag location. Sye comment ckp mcm dekat je location. Pastu tak sangka lak dia chat sye. Hahaha so sejak situ kitaorg start kenal2. Pastu satu haritu sye ada ajak suami sye jumpa kat pasar malam tapi kitaorg jumpa tersempak cam tu je. Senyum pastu blah. Hahaha malu katakn. Lepas jumpa tu kitaorg hari2 chat tp masa tu blom bercinta lagi just kwn2 je. Pastu selang 2 minggu kot lpas tu sye ada ajak suami sye lepak kt taman tasik titiwangsa lepas balik keje sbb bosan. Ni la first date kitaorg bertentang masa sambil berborak. Hahaha tapi tak sangka malam balik tu lepas die hantar sye balik dia minta couple dgn sye. Akhirnya berputik putik la cinta kami sampai skrg dh kekal 3 tahun. Setahun bercinta setahun bertunang setahun sudah kami mendirikan rumah tangga dan kami dikurniakan seorang anak bru 2 bulan. #loveatfirstsight

Knal husb sbp husb ne dulu kwn kpd ex bf 🤣🤣....bla kita org nk jmpa ex bf akn ajak husb, sy pn akn bwa kwn jgk 3org cm tuh.. Tp kita org xde lh brduan, kmi lpak kt tmpt yg rmai org sma2... Tp husb ne jnis xbnyk ckp dn buat hal sndri..klau kmi lepak, dia akn lepak sorg2, jauh skit dr kta org😅.. Pdhal dh ajak joint tk nak.. Dn xprna pn tahu nma husb siapa😅.. Lpas break ng ex bf.. Sy slalu terserampak ng husb, tp sy xbrpa ingt husb 😂😂 rasa mcm prna nmpk tp xigt d mna 😆...husb ne jiran kmpung sblah. . Rsanya dlm 5bln jgk kmi slalu trserempak, suatu hri tuh, ada pesta kt tmpt kita org.. Husb tgur sy dn perkenalkn diri..dn bru lh sy ingt dn knal husb siapa🤣.. Dn dr situ lh kita org start kwn xbcnta lg😂...husb slalu ckp sy smbong sbp xtgur dia😅.. Dh sy xknal mcm mna nk tgur ahaha😆..tp dulu2 kmi xprna gna kredit tuh chat ahahah, guna MPOKK/KOLONY 25333..smpai skg mc igt😁.. 2thun kwn 3thn bru bcnta ..tunang xsmpai stahun lpas tu kwen..dn skg dh mendirikan rmh tngga slama 6thun alhamdulillah 😊..

Saya jumpa husband masa dia kenaa transfer kt tmpt saya kerja 😂 First time dia masuk kerja hati dupdapdupdap gatal mengenyam 😝😝 tapiii kita sedar diri Sbb dia tu pangkat2 boss kita ni kuli mana mungkin dia suka kita ni 😌😌 Tapi sebulan camtuu dia start ushaaa angkat2 kening kitaaa punn hape lg 😜 pantang kena ushaa. Hahahahha gatal 😅 Igt lg ws pertama Masa raya haji 2018 dia cuti balik kampung. Kengkonon laaaa gedik try wish selamat hari raya tak sangka dia balas 😅 mula hari kedua start melayan sungguh2 semua terus couple. Sungguh gatal masa tu 🤣 3bulan lepas tu dia kena transfer pg sabah pulak. Pastuu kami decide tunang feb 2019 sebab dah ldr ni tkut kenaa kebas 🤪 And julai 2019 kami kawin Tup tup Allah bagi hadiah rezeki yang paling terindah sy pegnen Ogos 2019 🥰 Alhamdulillah 2019 yang paling bermakna. Skrg tgh tggu Baby April 2020😍😍 Doakan sy dan baby sihat selamat dan dipermudahkan bersalin ya! #Kalausukajangantunggutunggu #Bosskusuamiku 🤣 #LOVEATFIRSTSIGHT