Bayi kurang makan dan sering menangis malam

Salam mommies. Nak tanya, baby saya nak masuk 11 bulan. Makan sehari kadang sekali je. Tu pun kalau ibu suap. Kalau dgn org lain xnak mkn. Ada tips tak? Pastu sejak minggu lepas asyik terjaga tidor menangis. Selalu dlm pukul 2/3 pagi. Biasanya dia akan berjaga dan menangis selama 1 jam. Tapi bukan continuous la. Kejap dia main kejap menangis. Bagi susu xnak. Ada yg pernah alami tak?

4 Các câu trả lời

Sebelum ni pernah jadi mcm ni tak? Sebelum jadi mcm ni sis bagi dia makan apa ya? Baby berak kencing ok tak? Kalau x nak makan tu, sis bagi dia makan makanan baru ke? Cuba sis bagi dia makan makanan yg selalu Dia suka makan. Kalau itu pun dia x nak, mungkin Dia kurang Selesa/sakit. Cuba cek dlm mulut dia. Ade ulcer or bengkak gusi. Sis bagi dia susu apa ya? Kalau susu botol, cuba tukar brand yg lain maybe sbb x hadam kut. Kalau susu badan, mungkin dia rasa susu tu rasa lain or bau lain. Sis ade tukar sabun mandi ke atau losyen? Byk faktor yg boleh menyebabkan baby tantrum x nak makan susah tidur. Sis baik bawa baby pergi jumpa pakar kanak2. 😊

mungkin nak ganti bulan, tak sedap perut, pampers basah, nak tumbuh gigi. mcm2 faktor puan. kena tgk tiap satu. bab makan, boleh cuba BLW method/messy play. biar baby explore makanan. mmg akan bersepah tp tu boleh buat dia tertarik dgn konsep makan. mlm2 terjaga mungkin sbb cuaca, jam 2-3am mmg agak sejuk. mungkin boleh tgk pakaian dia, pakaikan selimut. buka zikir/white noise biar dia self-soothing. kalau menangis, tunggu 10-15min. jgn terus angkat nanti dia dpt hint yg mama ada boleh tenangkan. cuma kalau lepas 15mins masih non stop nangis, boleh tepuk2, shhh sound & tenangkan dia.

1y trước

Terima kasih puan. Bnyak boleh blajar ni

nk ganti bulan kot

refer to doctor