Postpartum Depression

Selalu baca and dengar kisah ibu² yang hadapi Postpartum Depression.. Sekarang diri sendiri yang kena ya Allah seksanya 😞 Bila terlalu penat urus hal rumah, hal makan pakai suami, hal anak selalu merengek tiap² malam. And malam tadi paling teruk sampai sy baling² barang.. Ada cara atau tips tak nak hilangkan depression macam ni selain istighfar, sabar semua tu? Sejak balik rumah sendiri makin menjadi² sampai saya rasa berdosa sgt dgn suami sbb selalu je melawan dia 😞saya tk sengaja and sy tk nak pun jadi mcm tu tp sy tk sedar sbb trlalu penat terlalu stress... Anak dh nk msuk 3 bulan tp smpai skrg luka jahitan still sakit nyilu² dgn sakit blkg tk hilang²... Ada ibu² yg mcm sy ke? Saya dh penat sgt dh ni 😞 #ingintahu

12 Các câu trả lời

tips dia, buat mana larat je. x larat biar dulu. penat rehat. x larat masak, beli. baju basuh ptg, bile husband balik mntk tlg die sidaikan. kalau x larat jugak, bwk pegi dobi. sementara tgu dobi siap, pi mkn. x kira la rasa nak mkn ape pon, beli mkn yg kita suka, kek ke kopi ke ape2 je. kite bukan superwomen ke wonderwomen. kite manusia biasa. ade rase penat, lelah. so bile penat, kite stop semua activity and rehat. dh ok buat balik. ptg bwk ank msuk stroller pusing2 lorong ke pegi taman ke. jnji keluar amek angin. lps tu anak, boleh byk kn bonding time masa siang. jgn bagi die tidur lebih dri pkul 4.30 ptg. tidur dlm keadaan gelap. nk tukar pampers ke bgi susu ke bukak lampu tidur yg malap2 tu je. xyah bukak main lamp. nak sng lagi, bangun pagi tu, terus masak sekali utk tgh hari dgn mlm. sementara husband x pegi keje lagii. lps husband pegi kje, xde kje byk sgt nk buat. takat tgl sapu2 sikit, lipat bju ke ape ke. lps tu boleh rehat, bonding time dgn bby. lagi satu yg mak mertua sye ajar, seminggu sekali beli brg basah, lps beli terus siap siang, basuh. asing kan siap2 masuk dlm bekas. jgn tgu masak baru nak basuh. mmg lama la duduk dkt dapur. buat masa husband cutii. sementara awk siap kan barang basah tu husband boleh tgok kn anak. siang ikan ayam sotong ke daging ke siap rebus sekali. bwg, cili boleh blend siap2. jadi bila nak masak time pagi senang. mlm sebelum tidur defrost kan brg masak yg beku tu. pagi bangun rendam sikit basuh sikit, terus campak je dlm kuali. kalau husband jenis x kesah mkn lauk panas, boleh je terus masak byk2 masa husband cuti tu. lps tu beku kn. nnti nk mkn keluar kan, panas. jadi masa kite kt dapur krg. so far plg lama sye dkt dapur 30minit ke 45minit je masa pagi, naik lauk tgh hari sebelah, masak breakfast sebelah. husband pegi kje, boleh buat kje ringan, sapu, basuh baju sidai baju, nak keluar ke, nak rehat ke.

2y trước

setuju buat mana kita mampu. xlarat tinggal. sy pjj dgn husband dan sy berkerja. kalau rasa xlrt msk sy beli. sy buat mana sy larat je. lipat baju pon hujung mggu.

saya puan. saya mengalaminya sangat teruk perasaan itu. saya sampai terfikir, why saya willing nak ada anak kecik balik dah sedap anak dah besar. saya sampai pergi hospital minta doktor ikat peranakan saya buat BTL supaya saya tak mengandung lagi. sampai macam tu sekali ketakutan saya. ini berpunca akibat saya terlalu penat urus anak masa berpantang, lepas tu keluar masuk hospital checkup sana sini. suami kerap tak de dekat rumah sebab kerja luar. bertambah teruk keadaan tu bila anak saya jenis colic masa baby. tak boleh silap makan sikit, jadi kembung, sawan tangis ikut suka dia bila nak nangis. Allah ujian sungguh. saya jadi pemarah, anak2 dan suami jadi mangsa amarah saya. saya jadi bosan dan stress nak urus anak kecik. ada masa menangis sepanjang hari. Allah ujian sungguh. *apa yang saya buat untuk atasi masalah ini* saya bincang dengan suami, saya cakap saya tak rasa saya ok. *saya me time diri sendiri telefon kawan yang saya percaya luah perasaan. *saya ambil keputusan bercakap dengan doktor, yang mana saya terbuka bercakap masalah emosi yang saya hadapi. *saya maafkan semua orang yang saya rasa saya marah sangat2 Masa saya berpantang itu, yang saya rasa tak membantu saya saya banyakkan belajar semula cara pengurusan bayi dan emosi. puan, jika puan rasa puan tak ok cari bantuan puan. kita je tahu kita tak ok walaupun orang kata perkara tu normal. emosi turun naik tu normal. penat melampau yang buat kita jadi burnout ini menjejaskan emosi kita. kita ibu dan tunggak keluarga, kalau kita tak sihat dapatkan rawatan segera jangan bertangguh sayang puan, semoga puan cepat sembuh. lagi satu, Allah sayang kita puan, sebab tu Allah uji kita. semoga ujian ini menjadi Asbab kita kembali dekat padaNYA. Hugs♥️♥️

2y trước

sy pon tgh alami sis … penat sgt kan dpat anak jenis camni sume xkene ,,,, nak2 sy pntang dgn mil msa anak sy susu bdn lpas 2w camtu krap sgt nangis2 2-3minggu sy bole lyan lgi lpas dh chek up kk 1M tu rasa stress la jgk dh la kemas uma lgi buat anak2 lagi mcm2 keje uma nk kene buat xtenang di buatnya anak ada colic ni org tua smua ckp snnag je mak slah mkn ni tu la ape la last2 sy rasa smpai mental xsmpai 3w anak sy susu bdn abb sy tertekan sgt2 husb pon jenis xsupport lpas dri chek up 1m tu trus sy buat sreach knpa anak suka nangis ade yg ckp sbb nmpak jin la ape la ,,, rupa nya dia colic dia bole nangis 3jam atau lebih penah dh 2-3x 3hari 3mlm nangis je sumpah stress sgt nak je rasa lambung anak tu ,,, pastu mil plk jenis xpham pantang nmpak sy releks kjp sdngkan sy dok uma po masih buat keje office lgi ade je nk suruhhh sumpah stress sgt smpai skrg asyk terfikir nape la arito sy xmati je ke ape ke ,,, sy cuma untuk pikir positif tapi smue nye nya 60% je smpai skrg down sgt 🥲

sorry to say, punca sis jd camni mesti sbb suami x bg krjasama kn.bhsa ksarnye suami x brtmbg rasa.kdg2 kite tantrum sbb nk tnjuk kite letih,stress.tp suami ttp x phm.tu la ape yg sy lalui sbnrnye.lg 2mnth nk bsalin risau sgt2 sbb arwah mak dh xde.bpntang sndri.suami jnis x memahami & x pndai urus rumah,ank2. ade btulnye biarkn je rumah brsepah,jgn tlalu pksa diri(tp kena tahan mata yg nengok la).buat yg mne mmpu.yg ringan2.emosi x ok pon lmbtkn proses pemulihan.fokus tuk pulih je dulu. spnjg preg ni sy x msak lgsg dh.sy bg alsan sy x boleh nk msak,sbb bau & loya.sy pon x pasti sy boleh msak ke tak sbnrnye🤣.tp sy btul2 nk rest time preg ni.mkn bgkus or mkn kt luar or mkn umh mertua je(nsib baik mntua baik) tp still segan nk bpntang umh mentua.tp ni peluang tuk sy rehat,jge emosi.ltih ngn prgai ank2 je la.tp brpntang hrp ank2 bole tlong ringankn mne yg boleh.

Buat mane y larat je, mntk tolong suami sama urus rumah... Tu smua bkn keje sis pn....sis cuma ambik alih kejap je bila time suami keje... Keje rumah tu keje suami...tp zaman ni sume jd terbalik, sume keje rumah suami ltak kt bahu istri sorg je... Sy pham sis penat... Sy pn kdg2 pnat jgk urus 4 superhero y rapat jrknye... Tp alhamdulillah, suami fham n tahu sume urusan rumah keje dia, sy assistant je...tp wlpn dia tau sume tu, ttp jgk dia x buat sume tu... Tp dia selalu pesan kt sy, buat y mane sempat je rehat same, jd xdk la stress sngt sy buat keje umah... Dn dia pn x penah complain klau sy x sempat, sbb dia tau tu tanggungjawab dia, cuma ada hri dia rjin je dia akn bntu... Cuba bincang dengan suami baik2 ajk dia Sama2 buat keje rumah, klau dia xnk tolong pn ckup la skdar dia fham, berat jgk tanggungjawab suri rumah ni....

kalau nak push diri dgn kerja2 rmh , smpai kesudah penat nya .. kerja dirmh x da kesudahan .. buat mana dpt , buat biar santai .. kena pandai atur masa .. ada time buat kerja ada time rehat .. penat lepas bersalin pon x habis lagi .. bincang dgn suami , bagi2 tugas .. mcm harini dia cucikan baju , sis lipat baju .. esok dia kemas rmh , sis masak .. x dpt lipat baju harini , blh smbong esok .. yg penting rehat tu kena ada .. rehat x ckup , mental pon stress .. smua benda x kena .. sbb bdn dah skit penat .. cth harini baby siang tdur , sis ambik kesempatan tdur skali .. jadi mlm sis ada tenaga utk jaga dia andai merengek2 .. kalau siang pon dah padat dgn kerja , dhtu mlm berjaga lagi dgn bby .. mmg penat .. bincang dgn suami utk berbagi tugasan dirmh ..

sebenarnya setiap ibu alami benda yg sama. sy pernah baca artikel perubatan. ada 2 fasa paling buat kita sakit emosi. 1) fasa awal mengandung. masa ni fasa baru terbentuk harmon mengandung. emosi jdi xstabil. 2) fasa harmon tu nak hilang. fasa ni paling sakit sebab selain emosi kita xstabil. kita jgk penat jaga baby. selalunya hormon ni pling lama nak hilang. kdang2 smpai umur ank setahun baru ok. .. kesimpulanya setiap wanita yg mengandung n bersalin memang hadapi benda begini. bezanya cuma 1...sokongan suami.

Ya memang mengganggu emosi bila jadi post partum depression. Bila rasa penat boleh terus cakap dengan pasangan. Minta dia tolong. Memang bila tak cukup rehat akan rasa cepat sensitif, rasa nak marah tu tak boleh kawal. Jangan terlalu rasa high expectation bila buat kerja rumah. Kerja rumah takkan pernah selesai. Kena jaga diri dulu dan bila takda suami kena cuba ambil masa anak tidur mommy pun rehat.

Terima kasih ibu² semua ❤️ sy dh bincang and dah luah semua benda kat suami dan alhamdulillah lepas tu dia macam dh berubah dh banyak tolong sy.. Lagi² weekend ni dia suruh sy rehat je tido dalam bilik while dia ambik alih jaga anak ☺️ Boleh lah merasa tidur lama sikit hilanglaa sakit² badan semua.. Emosi pun dh ok sikit syukur ya Allah ❤️

Sy jdi jugk time mengandung .. doctor bgi temu janji dgn counselling psychology Alhamdulilah lepas Temujanji bebual dgn pakar tu rasa makin tenang dn positive dia bgi cara fikir yg positive dn mcm mna nk handle bila perasaan stress tu dtng

betul apa yg mommies lain ckp,buat yg mane mampu je..skrg sis tgh adapt lagi dgn anak baru 3bulan kan..xperlu rasa guilty rumah bersepah/tak memasak/makan megi je/bermalasan..mntk kerjasama suami once dia balik,kena tlg kemas2 juga..