VAKSIN COVID 19

Sekarang banyak kes kritikal untuk ibu2 mengandung. Ikutkan hati nak vaksin cepat2 sebabkan takut berjangkit. Tp bila ada dengar ada yang kata takut ada side effect pada baby and ada yg kata anak jadi cacat etc tiba2 buat jadi ragu2..maybe nk vaksin lepas bersalin je. Ada tak disini ada ibu2 yang pernah vaksin dan dah bersalin..share pengalaman please..thank you so much! #advicepls

11 Các câu trả lời

Kalau diberi peluang vaksin.. baik vaksin.. setahu saya kalau ibu vaksin time pregnant dia tak membahayakn bayi lgsung malah dia siap bagi immune baby kta jd kuat lepas lahir.. lgpun mmg betul takde kes lagi apa2 terjadi kt baby lepas lahir.. sesungguh nya hanya Allah Swt yg boleh buat semua tu.. kta manusia, kta berdoa dgn dia... kta hanya ambil vaksin sbg ikhtiar agar bayi dn kta selamat kemudian hari.. lagi2 dgn kes yg semakin naik dan byk membabitkn ibu mengndung.. kaji betul2 jgn ikut sgt konspirasi.. kta tgk melalui fakta yg ada document.. bukti2 yg sahih.. lagi pun mommy bole tanya doktor smua benda yg mommy rasa was2 dan takut.. jgn takut utk bertanya sbb bertanya tu membantu kta mommy.. tanya dgn doktor smua benda pasal vaksin tu.. kesan dia apa.. okay mommy? Tanya doktor dulu eh..🤗🤗

saya dah vaksin lpas vaksin saya g scan alhamdulillah takde pun doc kata anak cacat ke apa semuanya okey je jangan dengar cerita bukan² dari orang antivaksin ni.Sekarang ni bnyak kes ibu mengandung tak sempat ambik vaksin dah meninggal dan paling terkesan dan buka mata orang ramai adalah arwah siti sarah.Dia tak sempat ambil vaksin then virus pun laju jela buat kerja dia sebab takde halangan maksud saya takda vaksin untuk lawan dgn virus² tu.. Bila takda vaksin paru² dgn jantung sangat lemah berbanding dgn ada vaksin..dh ambik vaksin side effect dia pun tk trjejaskan anak pun.Sebelum cucuk vaksin pun kita jumpa doc dan doc terangkan ibu mengandung tak bahya pun ambil vaksin malah digalakkan lagi adalah jadi jangan takut ambik vaksin.. sementara belum lebih 34w

Sy dh cucuk vaksin time pregnant..Alhamdulillah x de side effect apa² pn.. Sekarang sy dh selamat bersalin bby girl..dh 26 days.. nasihat sy jgn takut cucuk vaksin..sbb ada sorng kawan sy pregnant & dh cucuk vaksin..dugaan dia dijangkiti covid mggu lepas..Dr operate kluarkn bby sbb dia dh pregnant 38w..Alhamdulillah..ibu & bby slmt..tp skrg dia masih kuarantin lgi.. cucuk vaksin ni bknnya dijamin x dijangkiti covid..tp simptom x teruk mcm org yg x cucuk vaksin..so..jgn takut cucuk vaksin

Lg byk kes ibu mengandung yg x ambik vaksin tau2 saja bila bersalin dah stage 4 stage 5 dan terpaksa ditidokan. Vaksin nie adalah satu ikhtiar untuk mengelakkan jangkitan covid dr menjadi teruk. Kalau boleh vaksin, vaksin lah lindungi diri dan baby dlm tu. X ada kes lg mom preggy lahirkan baby cacat ke apa lepas vaksin covid19. Tp kes preggy mom x vaksin after delivery dpt covid mmg byk.

Sape ckp anak cacat tu? Mohon share link utk pembacaan kami. setakat ni xpernah dgr dari doctor mahupun kajian. Yg dgr terlalu byk meninggal sbb ibu xsempat vaksin lengkap. Tolong follow org bertauliah di social media. Nurse, doctor, pakar O&G. Bukan dgr cerita dr jiran punye adik ipar punye kawan baik.

3y trước

Setuju. Setakat dgr dr mulut org tp tak ada bukti sahih, kajian yg betul betul bg percentage boleh buat baby cacat dsb tu boleh la mula berpandukan org bertauliah yg mmg kaji vaksin utk ibu mengandung ni. Penat pakar O&G dan doktor advocate vaksin utk ibu mengandung sbb high risk, boleh pulak nk percaya dr mulut org ke whatsapp yg forwarded many times punya 😅

Dengar dr mane tu ye ade side effect pd baby kalau amik vaksin? Skrg mmg byk info tak betul. Jd jmpe la doktor tnye ape2 yg merunsingkan. Even kt tmpt vaksin tu pn ade doktor yg sedia jwb sume soalan. Kalau lepas tu pun still xnk, boleh la ikhtiar cara lain utk elak kne jangkitan covid.

Saya ttc 4 tahun anak pertama..lepas vaksin second dose, dapat tahu pregnant..secara natural..Allahuakhbar..semuanya kuasa Allah..kita ikhtiar, selebihnya tawakal kepada Allah. semuanya berlaku atas izin dan kehendak Allah. be positive okay!😉 Jangan mudah terpengaruh dgn kata2 org

3y trước

Alhamdulillah. tahniah puan 😘

mmmmm kita sama sis .. bukan anti vaksin tp mcm2 sgt dgr .. mcm pikir2 pasal effect kt baby jd takot .. tp kes sekrg pun bole tahan lg menakotkn .. dh jd was was dgn vaksin nie 😥

3y trước

jgn tkt sis.sye org srwk.dh stel 2dos vksin..laupun sy hnya dpt vksin sinovac.alhamdulillahh.xda pn effect yg terok.sye cuma kuat tdo&mngntok yg tramat je dpt vksin.tp xthu lh penerimaan org lain psal vksin gni.

nak selamat ,ambik vaccine..itu je sy nk ckp..serah pada yg Esa..kt melindungi si kecil yg kt kandungkn.jgn dgr kata org😩

sy dh lengkap 2dose alhamdulilah xdak side effect ap² cuma lenguh tmpt cck je