Sembelit 18 week

Sejak tukar ubat iron tablet sembelit sangat teruk sampai sakit bawah perut bila teran taik😅 maaf agak kotor , ada tak tips kurangkan sembelit ??? 😢

20 Các câu trả lời

Dulu masa sya msih cek under KK..misi bg zincofer..sya bagitau lh sya sembelit dan ada rsa mual..misi suggest minum air bnyak²...lpas sya dh X pegi KK..sya checkup kat KPJ..dokter bg iberet folic dan neurogainPB...tak de lg sembelit..sebab neurogain Tu dia vitamin vegetable jnis capsule...apa pun yg Kita makan...memang sayur Dan buah yg paling mmbantu proses pembuangan...

saya pon ada pengalaman yang sama. mcm saya tak tahan sangat sembelit teruk so dalam sehari saya makan buah dalam 1-2 biji. Tak skip langsung hari-hari makan buah dalam kuantiti yang agak banyak. alhamdulillahlepas pada tu dah tak ada masalah sembelit

1y trước

Betul sis.saya mkn zincofer.dlm sehari mesti ada buah saya mkn.kdg2 mangga,kdg2 jambu batu,kdg2 anggur.bile membuang tak la sembelit sgt.kira ok la kan😘

Mkn ubat tu Jgn lupa jugak untuk mkn buah2 dlm sehari.sbb ble mkn buah walaupun mkn ubat tu pembuangan kita xde sembelit sgt.tapi najis still hitam.syukur x sembelit sudah😬

adakah anda mengalami masalah yg sama mcm sya tak ibu² di sini..sya sakit di bawah pert sya dan angin terus bekeliaran di dlm pert sya..mcm mna cara sya mengatasi nya ibu😪😭

1y trước

makan secara sikit tapi kerap..saya masa mula2 pregnant biasa makan buah yang tak tajam dan tak masam pastu banyak makan biskut..

nurse tmpt sy sruh mkn ubt tu dgn air sunquick..stiap pg sy akn mkn 1jam sblm srpan dgn air tu..pastu byk mnum air 0 snang lawas..sblm ni lg ssh nk mmbuang

Tukar ubat saya makan maltofer. Saya makan iron tablet pun sembelit smpai keluar darah tak tahan saya bgitahu doc nak tukar ubat kepada maltofer

1y trước

sama dgn saya, sembelit truk smpai brdah.. makan bnyk buah pon still sembelit.. prgi kk saya minta ubat sembelit kt doktor.. alhamdulillah smpai skrg ok😅

Banyak makan sayur hijau, ambik buah mcm betik , pisang. Lg satu sy kdg2 minum yakult biru tu , blh bantu jugak lah 😄

Banyakkan makan buah dan sayur2 berdaun hijau ya dear. Minum air 2liter setiap hari InsyaAllah will help you

sy guna pam sembelit beli dkt farmasi... alhamdulillah senang nak membuang... ubat iron mmg akn jd sembelit...

mkn buah naga .. buah naga buah utk sembelit .. amal kn aje sebiji tuh utk 2 hri insha Allah