ALAHAN mengandung hilang berapa week?

Sejak naik 7week sy rasa mcm tak larat sgt muntah kosong, alahan ni menjadi2.. sampai kena mkn nasi dgn sayur rebus ja.. langsung tak blh mkn pedas dan berminyak.. sapa ada solution? 😭😭😭

17 Các câu trả lời

alahan tu hilang ikut masing2 punya badan .. ada yang xde alah.. ada yang alah sepanjang 1st trim je .. ada yang alah smpai nak bersalin 🤣 so ikut masing2 punya rezeki mcm mne .. klu tgh alah mmg strugle sikit, makan kena try error apa yang lalu utk ditelan .. mcm saya dulu alhamdulillah xde apa2 alah, bau, emosi semua okay xde yang sensitive tang mana2 .. cuma nya sy dulu tiba2 hilang selera makan pastu xboleh lambat makan .. so solution nya mmg kena sabar dan bertahan.. makan ikut rentak tekak apa yang awak rasa awak nak makan .. contoh klu lalu makan bubur hari2 pun masak je bubur tapi pelbagaikan .. add protein n sayur .. klu boleh telan susu.. banyak2 minum susu time tgh xde selera makan nie .. vitamin pregnant jgn lupa ya .. beli obimin kat pharmacy..

2y trước

ikut keserasian masing2 juga wak n ikut keadaan masing2.. tapi setahu sy yang nurse ada ckp obimin iron dia rendah je … so klu utk awal2 pregnant okay nak makan obimin sbb baby dalam kandungan pun masih kecil kiranya klu ibu2 yang xde masalah hb boleh makan obimin awal2 tu.. sy pun start confirmkan kandungan dulu2 mmg klinik swasta bagi obimin sbb tu sy setia je dgn obimin 🤣 tapi bila makin besar kandungan baby pun makin besar makin banyak iron dari ibu yang baby absorb sbb tu klu hb drop better tukar vitamin yang iron dia tinggi sikit .. so far dr kk sy suggest klu nak iron tinggi zincofer atau iberet .. ikut kesesuaian individu mana yang dia boleh telan.. tapi ada je ibu2 yang wlupun kandungan dia dah besar dia makan obimin hb dia maintain .. ikut masing2 punya badan saya rasa ..

kalau sis tanya alahan mengandung hilang brp week tu x da jawapan..sbb die ikut badan... sy alahan ada sampai 16-17minggu mcm tu..then die hilang slow2... ada masa sy punya alahan sampai sy makan bubur je... gosok gigi pun muntah..solution die sis boleh try -makan dlm kuantiti sedikit tapi kerap -lepas makan jln2 sikit supaya rasa loya tu x muncul -sediakan minyak angin/ asam bgi rasa2 je sikit supaya mulut x rasa pahit -makan buah epal(bantu jugak atasi masalah alahan ni) - minum air suam2 sikit... -kena makan..jg. skip makan..kalau dh muntah.. tenang skjp.... sejam lepas tu try makan makan yng ringan supaya perut x kosong..kalau perut kosong x makan naik angin lgi susah nak jaga... -elakan makan makanan pedas/berminyak sampai alahan tu stop..

2y trước

Terima kasih. Ni jawapan yg sy nak . 🥰

pengalaman saya alahan hilang week 18 20 mcm tu. hilang sendiri secara peringkat².. mula² mcm awak xboleh makan apa². bgun tidur wajib muntah. tp alang² setiap hari nak muntah.. saya pagi² terus minum air sejuk utk kluarkan muntah masa mandi. rasa lega n cpt sikit habis proses muntah tu. tghari saya blh makan semua. tapi elak makanan pedas dan berminyak. makan sekadar nk bg tenaga. x habis xapa.. jgn skip 3 kali meal.. kalau xdpt makan nasi. sis makan buah yg mengenyangkan ya.. mcm pisang, jambu batu, kalau loya makan delima. asal ada kandungan gula dlm darah sikit jadi la. saya maintain berat badan x naik smpai trimester 2. semoga berjaya sis!

Saya pun menunggu bila alahan nak hilang.. nak makan pun susah 🥹 tapi sis, kita patut bersyukur.. alahan salah satu tanda yg hormon mengandung ada & baby membesar dgn sihat.. InsyaAllah ~ tapi if teruk sgt, mohon ke emergency yee.. Sebab pernah jadi dgn saya previous pregnancy, alahan tetiba hilang.. rupanya its sign yg baby saya dah stop membesar 😢 Then baby gugur time 10w 😭😭 Berkenaan soalan awak tu, solusinya bergantung badan.. kena try & error then AVOID makanan yg trigger awak utk muntah.. mcm awak ckp, awak tak boleh makan pedas & beminyak.. so, takyah makan makanan tu.. cuba makan benda lain plak ~

Mmg normal begini. Saya pun awal2 tri alahan tk boleh mkn apa2, minum air lebih pun keluar balik. Kemudian masuk dlm 12w baru ok selera bertambah baik. Skg 21w alhamdulillah dh mcm membela pulak mkn nye 🤣 tp mmg membela pun, membela bayi dlm kandungan 🤣 sabar ye, ambil lah mknn yg rasa bland dulu klu yg tu yg awak ok. Ikan rebus, sup ayam kosong ke. Gitu2 je. Insyaallah soon akan ok balik, you’ll get better 🤗

sy awal trim alahan tk teruk , msuk trim ke2 alahan teruk .. bau masakan pun tk boleh , bau suami pakai deadorant pun tak boleh , naik kereta mesti muntah .. skrg masuk trim ke3 muntah2 msih ada .. cuma kurang dripada trim ke2 .. alhamdulillah skrg dh 33mggu .. dh start rasa sakit bawah perut 😵‍💫😵‍💫🙇🏻‍♀️😬

Berapa lama alahan tu bergantung pd org dan kandungan. Lain kandungan lain simptom. X sama Sy masa pregnant anak first sampai bersalin baru hilang. Tu pun berapa kali keluar masuk wad sbb dah sampai tahap hyperemesis gravidarum. Kali kedua pregnant ni alhamdulillah alahan sampai 6 bulan je dan x teruk sangat mcm pregnant first

Sy pun sama alahan teruk jgk..berat bdn asyik turun je...lps sy stop mkn zincofer, alahan makin kurang..skrg 16w alhamdulillah dh ok sikit²...bau² busuk yg selalu menghantui pun dh makin hilang 🤭..sy bgtau nurse sy stop mkn zincofer..nurse ckp mmg ada org x bleh mkn zincofer tu...

sama dengan saya sis. alahan teruk 7week ni dengan badan rasa lesu letih kerja tido ja. tapi nak tanak kena hadap je lah selagi boleh sampai habis alahan. saya pun tak lalu makan . boleh telan sikit pun bubur mcd dgn sup ja. yg lain semua muntah keluar balik.

2y trước

Rasa lesu, kkdg sy pejam mata jugak nk bg tido sebab taknak rasa alahan tu.. tp bila bgun jd balik😭

saya pon alah juga haritu berat badan turun 9kg pastu gi kecemasan drip air ..sekali lagi masuk wad check in di hospital 😅😂.. lepas masuk wad terus rasa oke dah tadak alah .. alhamdulillah sekarang berat badan pon dah naik #25week dah sekarang