Badan gatal gatal.

Hi. Sejak masuk 3rd trimester ni, badan sy selalu gatal gatal, especially dekat bahagian kaki. Kaki pun habis dah luka n berparut sbb menggaru sbb sy tak tahan gatal2 tu?. Sy dah beli ubat dekat farmasi, tapi mcm tak jalan, dah tukar mandian(skrg pakai cetaphil) but still ada rasa gatal tu. Ada tak mommies2 y pernah rasa mcm sy & pakai produk ape utk hilangkan rasa gatal tu.???

21 Các câu trả lời

Sy pn dh msk 3rd trimester.sblm ni stu bdn rsa gatal2 tp x dk pulak naik ruam. Dh 2 mnggu ni naik merah2 dkt kaki n stat berparut sbb kerap menggaru.. Semalam tnya jg dkt doktor dia ckp memang x bole buat pape sbb tu alahan n punca dr hormon kita ms mengandung.. Lepas besalin akan hilang.. Ubat gatal garu Jeaal bak kata ibu sy. Hehehe.. Bertabah ye mommy.. Sapu ubat farmasi tahan la hilang kjp pstu gatal smula.

Huhu sya br 12mggu sama jugak jd gatal2 dikaki.cuma sblh kanan sja..garu pun teragak2 tkt luka..gatal tu tuhan ja yg tahu..kalau luka nt malu nk bersalin habis kaki berparut..saya sapu mnyak panas ja utk bg pedih tmpt gatal tu..

i pun sama...i just pakai eucerin ph bath lotion...mandi dengan air sejuk,,,bg fresh,,then sapu alovera gel kt perut,kaki or kt semua kawasan gatal...then i sapu dengan cocoa body lotion...so far gatal2 hilang,kulit lembut je,,,,

3y trước

Aloe vera gel mcmna tu sis

Saya baru jak bebas dari semua tu sis... Memang teruk kalau part gatal tu... Tapi saya pakai sabun Ellgy h2o ,mandi pakai air suam... Lepas mandi saya pakai losen pureen yang baby punya tu.... Sekarang semua dah okay...

Saya pon dh trimester ketiga ..kaki ngan perot saya pon gatal ..tapi stakat ni blom ada ubat yg saya jmpa yg bleh kurangkan gatal ..so saya tpaksa laa garu dgn lembut sbab takot luka pula ..

Sy pun gatal2 bahgian kaki.. Sampai luka sy garu. Dah tukar pakai sabun buku johnson baby yg original tu, ok sikit. Tp still gatal jgklah sometimes.. Luka pn cepat kering..

saya pn sama huhu tda tahan btul ni rsa gatal2 diaa..rsa mau nangiss sija klau malam2 lgila punya gatalll..help me mcm mna mau kc kurang gatal2

Sme la.. adudu tiap malam terjaga sbb gatal2 kt kaki.. smpai xsedar garu time tido smpai melecet kulit.. btl ke ni simptom anak pmpn??

Sy trimester ke2 adoii geram rasa haha 😂 saya sapu Losyen pure Olea Vera alhamdullilah semakin ok skrg. Bila kulit kering punca tu

3y trước

Sama mcm saya trimester kedua hbis gatal smpai berkudis dekat kaki 😭