hb rendah

Sejak awal pregnant hb low sdh.. Mcm mana nak kekalkan hb 11.0 ke atas

16 Các câu trả lời

Sy dr awl hamil smpai skng xpnh bawah 11..skng dh 38w..sy jnis minum je tea, kopi, milo suma tue..cuma sy xpnh skip vit doc bg...sy suka mkn buah& sayur..klu xda sayur,sy mkn ulam2 je wlaupn timun...sy kurangkn mkn nasi wktu mlm,...sy tukar ke bihun @ mee klu lpar sgt...sy amlkn awl pg minum pati delima @ air oren tnpa gula..klu mkn vit doc bg sy elakkn mnum tea,kopi @ milo..m

Sy hb xpenah smp 10...sbb thalasemia carrier..doc lun xmarah..nurse pun xmarah..tp sy dipantau ketat oleh mereka.😅hb sy mst 8..,8.1..,8.6...tp baru ni sy mkn myk kelapa dara..pegi follow up hb sy naik 9.4..nurse pun suke..tp nurse n doc xpaksa kalau hb sy xnaik..sbb sy mmg thalesemia carrier..at least kesihatan sy ok..dan baby normal..awak cuba la myk kelapa dara..😊

4y trước

Skrg dh 24w..due 1.10.20 nnt...🤗

sya jnis disiplin psl mkn2 u at,ikut arahan doc..mkn yg bkhasiat,bkin tmbh drh sbb hb drop..mnuman bkafien suma sya pantang..tp hb ttp rndah..cek ujian drh rpanya kna detect pmbawa beta talasemia..jd normal hb rndh n ssh nk naik..cuma doc kata kna kawal jgn smpi bwh 10..

sis mkn ubt pe..bykkn mkn syur2 an..buah2 yg kaya zat besi..klu sis pnggemar mnuman kafein baik stop dlu..klu tringin gk jgn sulam ngn ubt..mnum ps 4@5 jam mkn ubt😌😌

Sy amalkn mkn jambu batu, kurma n minum sunquik tanpa gula, n minum air kosong byak2, 2-3 ary sblum g klinik sy amal lh🤣🤣🤣...hb 11.+++, x pnah trun lg

Cara saya, ubat2 dari klinik bagi tak pernah miss tak makan. Memang akan ikut time makan ubat. Lepas tu buah² pun kena makan, sayur.

Minum Horlicks pun blh bantu darah sis naik.. Kurma pun sma.. Kelebihan horlicks lg 1 blh bykkn susu bdan sis.. Insyaallah..

Saya amalkan minum air sunquick tanpa gula + minum susu coklat anmum . Makan hati , kerang . Alhamdulillah naik hb saya

Saga buka buku pink hb 9.5 je..mmg jnis hb low tapi hb saya akn naik sampai 12 bila amalkan iberet..

Minum air oren + makan daging merah + makan kurma + makan tembikai + makan sayur hijau..