hi, saya nk tanya kat mana nak buka buku pink ni actually?

sebelum ni saya check pregnancy and scan kt klinik swasta sbb husband ada panel. so buka buku pink kat swasta atau KK ye? tolong bantu saya. skrg ni saya dah nk masuk 8 weeks dan pernah miscarriage sebelum ni. ni 2nd pregnancy.

12 Các câu trả lời

My husband pun ada insurance under company yg cover for maternity. Normal delivery 5k csec 8k, ni total cost yg dia cover termasuk monthly check ups & delivery. If delivery nanti costs more, kita kena topup. I opt for swasta. Check ups tu pay & claim, delivery baru GL. Total i check up sampai bersalin around 1.5k (claim). Delivery topup 2k for me (planned czer). Baby care cost 2k (not covered by insurance). My first kid with kerajaan (csec), second with swasta ‘cause husband tukar company. If dpt third fourth i mmg nk go for swasta lagi yknow since i already experienced the best, hopefully ada rezeki & i’ll save up too in case husband tukar company in the future. Org kata bersalin mana2 pun sama je sakit, nope. Swasta lagi buat i bahagia 9 bulan mengandung sampai bersalin. Even after bersalin check up anak kt swasta pun continue bahagia. So up to you sis, just sharing my experience. Kalau nk go for swasta, cari yg ada ramai O&G & yg facilities complete like kpj, pantai, gleanegles, columbia. Diorang check up pun details je, saya pun ada sejarah gugur & O&G sgt concern. O&G tu lah yg akan check kita scan kita every month, kita boleh pilih nk yg mana, perempuan ke laki ke. Kt kk tukar2 doctor & tak scan selalu (based on my experience time my firstborn). If something happens, diorang takkan tolak you to kerajaan, you standby duit only. unless budget you limited you minta nk bersalin kerajaan baru they send you there. And if you nak check up saja di swasta, delivery kerajaan pun no problem.

4mo trước

Hidden cost ni kan sometimes dia unexpected tau. Sebab kita taktau time bersalin tu akan ada complication lain ke kan which causes doctor to add on mcm2. So nanti sis boleh tanya doctor/nurse yg in charge sis normally maximum berapa kita kena standby. Dorang pun tak boleh nk bagi accurate figure tp biasa dorang tahu estimate & minta kita standby berapa. Tanya siap2 for both czer & normal. My experience kan i tak guna more than dorang suruh standby pun so far. I pernah bersalin, my family members pun semua operation swasta

Mana2 pun boleh sis. Terpulang pada keselesaan. Kalau swasta normally lebih jimat masa. Sy buka buku terus dgn hosp swasta, so everytime dtg ikut pada appointment kita je. If 2pm, dtg 2pm, terus jumpa doctor and settle. Dan sy pula seorang yg bekerjaya so sy tak suka nak ambil cuti ke apa just for check ups. So kalau dgn swasta ni lebih convenient la in term of timing. Kita boleh arrange time ikut availability kita. Tak perlu tunggu lama, dan jimat masa. And my doctor pun very particular and nice. Bila dah kenal dgn doctor, nanti nak bersalin pun insya-Allah senang la jugak kot hehehe

4mo trước

ohh faham. boleh saya tahu awak pergi klinik mana ye? saya risau kalau swasta, dia tak check detail mcm kk

kalau mampu, boleh je gi swasta. orang kata KK lagi detail, tapi actually atas swasta tu juga. bila swasta ni, kita boleh pilih hospital & doktor, jadi window shopping betul2 dulu sebelum decide nak hospital & doktor mana. ada ramai je doktor2 swasta yg bagus2, check detail, and betul2 concern buat kerja. kalau rasa dia check tak detail, minta je dia check apa yg kita nak tu. nak tanya apa, nak request apa, nak kawtim apa semua lebih senang di swasta.

4mo trước

faham. boleh saya tahu klinik mana recommended untuk check details tak? dan mcm mana saya nak tahu whether klinik tu check details atau tidak ye? ada checklist pape ke

kalau saya pilih swasta, sbb masa dan doc nurse yg memahami, nk check up malam pun boleh. ubat yg dpt bagus, scan yg detail. swasta suami boleh teman, time scan sama sama boleh nampak baby, if kerajaan memang tak boleh tak silap saya. tapi pastikan pergi klinik swasta yg bagus. sbb kita bayar mahal. kerajaan kadang kena tunggu lama. dpr nurse garang.

4mo trước

okay awakk. boleh saya tahu klinik mana yg bagus untuk check up? saya duduk area damansara.

Mana2 boleh. Awak nak bersalin hospital apa? Kalau nak bersalin hospital swasta, boleh proceed terus dengan hospital swasta. Tapi kalau nak bersalin hospital kerajaan, nak buka buku kat swasta pun boleh. Pilih maternity clinic atau women's health clinic.

4mo trước

saya tak pasti lagi swasta apa. tak survey lagi. ohh i see faham thanks awak!

mana² pun boleh sis. kalau nak selesa tak nak tunggu lama boleh buka dekat swasta. cuma swasta tak sedetail kk. tapi kalau klinik swasta yg sis pergi tu memang ok dan detailed terpulang pada sis.

4mo trước

Kalau kk call diorang, puan punya rmh kk mana cover.... Mcm saya rupayan klinik desa yg cover area rmh saya. Buat d kk aja....

Mana2 pn boleh tp better KK since ada sejarah gugur sbb dkt KK lg detail dorang check every appt than swasta..yg sy prnah pergi la unless swasta tu mmg check ok then up to u

4mo trước

a ah tula saya pun fikir mcm tu and dengar orang ckp. okay awak thanks!

Saya bukak buku dekat KK dengan swasta. Cumanya dekat swasta ni time bukak buku kena bayar and check up every month pun kena bayar. Tu je beza dia

4mo trước

oh awak buka dua buku pink ke? so awak prefer yg mana dan saya dgr kk punya lgi details betul ke?

kalau tiada kekangan masa dan rajin, dua² pon bole. kalau apa² hal masuk hospital, buku pink dh ada lg mudah keje. saya buat dua².

4mo trước

Boleh

mne2 pun blh. kalau xsuka menunggu lama go for swasta. kalau nk details go for kk.

4mo trước

sye prefer kk sbb lbh detail chckup. cuma tu la waktu menunggu tu je lama skit.