Scan saja tanpa dpt buka buku pun dah mahal, semua klinik srh buka tunggu 12w,

Scan first time dan buka buku trs dlm 20w agaknye boleh kan, #ingintahu

19 Các câu trả lời

kenapa nk tggu sampai 20 weeks sis . saya ni dulu paling excited nk buka buku pink masa 8 weeks . at last kk suruh tggu 14 weeks . tpi sementara tggu 14 weeks tu mmg followup dgn swasta sbb saya pregnancy ketiga anak first siap pernah kena dnc pregnancy kedua bby tkde heartbeat masa 20 weeks hmm hmm , yg ketiga ni buka buku kat gov sbb swasta kata gov lebih pakar, buka buku sekali tgk blood test ada thrombocytopenia , platelet rendah hb rendah . dah masuk 30 weeks ni baru thu bukan saya yg berpenyakit thrombocytopenia tapi tube yg ambil darah tu tak sesuai dgn darah saya dia jadi clump . itu pentingnya buka buku awal . tapi letih la sis menunggu tu . apakan daya dulu buka kat swasta tapi swasta tolak gov 😂

2y trước

oh yke, sya baru je keguguran hari tu usia kandungan week 12, kira ni 2nd prgnancy sya, first saya jadi kandungan usia 5 minggu, yang first saya jadi tak sempat scan nmpak kantung, dia kluar mcm pelepasan tisu2 and doc scan clear jugak, tapi tu la lepas 2 kali jadi macam ni sya rasa mcm trauma,and doc nasihat utk prgnant lps 3-6 bulan mcm tu utk bagi rahim sihat. Thanks sis share pngalaman sis, saya kalau prgnant smla mgkin sya akan dpatkan khdmit di klinik jugak ya

swasta mmang mahal lah sis 😁 kk free je tp kena buka buku pink dulu.. buka buku sblm 12weeks dlm 8weeks ke 9 weeks blh dh nk buka.. jgn buka 20weeks sgt penting utk kita tahu perkembangan anak kita waktu 12weeks kebawah.. klau nk buka 20weeks jgk hmm kebarangkalian jgk lah kena tadah telinga nurse² akan marah 😄 kita bila dh tahu +ve pregnant kena buka buku sebelum 12weeks sbb doktor nk tgok perkembangan janin awal pregnant..

elok² suh tunggu smpai 12w awk plk nk tangguh smpai 20w 😂 awk nk sekalikan buka buku dgn scan details ke? jgn bahayakan baby awk tu sis kalau x buka buku tepat masanya risiko kt baby jgk. klinik kesihatan free je x perlu byr pun kecuali kalau awk nk buat scan details nk tau jantina baby mmg kna gi klinik swasta

Uish kenapa kena tunggu 20w😅,jgn lah buka buku dkt swasta ,dekat kk kan free..sy scan sj dah byr rm50..tp doc swasta tu ckp juga dah boleh buka buku dkt klinik ksihatan...pergi klinik swasta cuma utk buat scan sj sbb boleh tgk baby lebih jelas,

Sy nak buka buku pink masa 14w sebab masa tepat 12w dah sibuk nak raya. Bila pergi doc tanya kenapa lambat buka? Tapi tak dapat juga buka buku pink terus kena refer pakar sebab ada cyst sekali. Sy pergi klinik swasta tu.

awat tu. kalau swasta mmg ler mahal. sy scan biasa kt klinik swasta pon dh 150. belum bula buku or monthly check up. kalau xmampu,g je gov hospital. free je. cuma korban masa. sbb que panjang.

sesetengah kk nak gambar scan dulu sblm set appoinment buku pink,sbb tu bukti mengandung.. tapi kalau takde gambar scan boleh test upt masa buat appoinment kat kk..

Nak scan kt swasta yang murah , carik sonobee , situ murah , saya harituh scan early scan rm18 je , scan gender pon rm18 , detail scan rm88 je

2y trước

Swasta memang mahal tapi sono tuh je paling murah , dlu sblm saya tau sono ni pon kne rm70 just to conferm pregnancy tapi after tau terus scan situ je , paling murah

Swasta tak sama mcm gov. Kalau tak mampu, pergi je gov. Byr pun singgit je kak. Sy haritu booking thru video call jer. Xpyh nak beratur kt klinik..

pegi kk ye sis ..kk free..jg smpai 20 weeks nty terlps cm2 scan n nurse akn bising klu awk dtg 20weeks..12 weeks da blh pegi ye