Gatal2 miss V

Sblm ni mmg ada keputihan, tp tak gatal. Masa tu pregnant 28w+. Masa appt kt kk, inform nurse yg miss V mcm rasa bengkak, time kencing pn sakit tp tak pedih. So nurse suruh jumpa dr utk buat HVS. Dr dh ambil sample keputihan. Tp kena tggu 2 mggu utk dpt result. Paling lama tggu result is sebulan. Tapi, sehari lepas HVS tu, miss V jd gatal. Keputihan yg putih jd makin kuning. Dia punya gatal mmg tak boleh tahan. tgaru2 la sampai pedih. Now gatal2 miss V dh 12hari (today:21.09.2020) Kk mmg tak bagi apa2 ubat sbb result HVS tu tak keluar lg. Sebab tak tahan gatal, sy pergi jumpa dr kt klinik swasta. Dapat ubat tahan gatal and dr suruh beli ubat insert kt pharmacy. (Sy refer swasta sehari lepas HVS kt kk) Tapi gatal2 tak berkurang pun. So stop mkn ubat. Sbb sama je makan or tak, tetap gatal merenyam. Ada tak mommy hadap problem yg sama tp dah okay? Apa solution dari Dr utk mommy? #1stimemom

11 Các câu trả lời

terima kasih semua. hari ni 22.09.2020 appt kkia. sy dh tanya nurse n Dr, mmg tak ada rawatan selagi result HVS tu tak keluar. sbb nak tahu dlu kuman apa yg ada kt keputihan tu. sy mmg kerap tukar pantyliner. sehari 5 ke 6x jgk tukar. panties mmg akan pakai yg cotton je sbb tu je selesa. miss V gatal mmg tak menentu masa. even keputihan tu baru keluar sikit, gatal dia lain mcm. nurse advice cuci dgn air paip je. tp kalau nk berendam dgn air rebusan sireh/air garam pn boleh. cuma pastikan bilas balik. nurse mmg tak bagi guna apa2 sabun or feminine wash kt miss V. tadi dah minta ubat dgn Dr, sbb gatal dh lama sangat. tp Dr suruh tggu result dulu. so sabar jela hadap gatal2 semua ni. miss V start rasa tak selesa sbb cuci bilas guna air tadah hujan masa selangor takde air hari tu. risau air tadah tu ada terkena kekotoran dr mana2 je. harap2 tak kena jangkitan kuman yg serius. 😔

Sy penah kena.. Gatal2 jugak & keputihan jd warna kuning.. Dlm 2 mggu jugak tahan sbb nk tggu next appt.. In the meantime sebelum appt sy kerap tukar panties & pkai pantyliner.. Mse appt kat kk 10.9 hari tu nurse sruh refer doc sbb result urine tak bgus.. Doc bg 1 biji ubat insert bawah & antibiotik hbiskan dlm mse 5 hari.. Skrg lepas hbis antibiotik alhamdulillah keputihan dah tak de & dah tak gatal.. Mse masuk ubat insert bawah, mmg kluar bnyk keputihan & doc ckp normal.. Pregnant sebelum ni tak de keputihan.. Pregnant yg 2nd ni baru ade.. Semoga urusan sis dipermudahkan.. Sy ade appt kk 29.9 ni utk cek urine.. Doakan sy..

Sy pn ada keputihn jgk dh mik smple so GBS+ tpi kk bgi ubt insert kt vagina.. nti akn kurg.. tpi bgi sy yg dh guna 5 kotak sme je ttp ada jgk keputihn cma alhamdulillah xde gatal.. tpi doc ckp mmg xde ubt yg bole rawat melain mncegah nti akn hilng sndri bila dh bersalin nti.. now sy dh 32 mnggu still ada jgk keputihn.. alhamdulillah sy jga pmknan dan xmkn mnis2.. bnyk mnum air msk.. kerap salin panty liner.. kerap tukr suar dalm.. mngadung yg nie ada pulak keputihn sblum nie xde pn.. redha je lah kn jnji sy dh rawat dri awl..moga urusn sis dipermudh kn nti yee..

takda apa2 supplement segera yang boleh rawat bab kuman ni.. jgn terpengaruh dengan iklan. tunggu sampai results keluar baru boleh buat rawatan,klau salah ambik ubat lg bahaya. mungkin bleh kurangkan sikit gatal,basuh dgn air suam saja atau dicampur garam.. air suam2 je,jgn air panas pulak.. seluar dlm cari jenis cotton, klau pakai pantyliner kena kerap tukar, lepas sudah buang air kecil/besar pastikan lap private part sampai kering..

Saya penah jugak gatal masa trimester ke2,mmg gatal merenyam garu sampai pedih dan bgkak..lepas minum jus mamariam Alhamdulillah hilang..tp xpasti sebab jus tu atau sebab ape..saya ambik jus tu utk naikkan hb ja sebenarnya..

sy pn sma...bengkak gatal xleh bwk bincng,p kk doc bgi ubt insert pstu trus ok...keputihan ketul2 putih,azab btl lah gtl kt situ😥😥

pernah jd msa anak 1st dlu.. sya cuci dgn air suam.. stiap kli gatal cuci dgn air suam.. alhmdulilah surut x gatal dah lepas tu..

Sy x blh minum ais...klu minum ais slalu jd ade keputihan n gatal.. Klu stop jd ok blk..

4y trước

mnum ais kosong takpe, jgn ais yg manis2 tu je.. penyumbang kpd keputihan jgak tp keputihan biasa saja la.

sy pn mengalami kegatalan. 27w. xbt ap2 rawatan. sbb pk mgkin biasa2 je.

4y trước

Sy pnh pegi klinik swasta tak normal klau ade keputihan yg gatal.. Better puan refer doc.. Sbb mse ank first dlu sy kne induce sbb air ketuban kurang & doc ckp salah 1 punca air ketuban kurang sbb keputihan.. Kuman dlm keputihan yg mengurangkan air ketuban.. Nk bnykkan balik air ketuban mnum air kosong bnyk2..

Sy cuci guna air suam+garam, xpun guna sabun miss v nolly tu, pun boleh