Bersama semula selepas bersalin

Saye dah habis pantang, harini hari ke 49. Saye nak tanye dah boleh bersama dengan suami ke atau kene pantang lagi untuk bersama dengan suami ye ? Saye bersalin normal tanpa koyak & jahit. Saye first mom.

16 Các câu trả lời

For me, sekiranya sudah habis pantang & rasa badan dah cukup rehat serta sihat,diri pun rasa dah boleh kembali bersama, sy rasa takde masalah. Yg penting emosi kita pun dah stabil & tidak rasa stress/tertekan untuk berhubungan intim balik. Sometimes ada sesetengah ibu still rasa belum bersedia untuk bersama suami disebabkan mungkin masih penat dgn yg baru melahirkan & ingin menyesuaikan suasana baru bersama si kecik.

sy pom brsalin normal tnpa koyak & jahit.. lepas pantang trus brsama.. xde masalah.. tp sbb sy plan nk rancang sdri.. nnti baby 6 bln bru decide nk ambk perancang.. skali xsmpat merancang.. dh termengandung🤣

9mo trước

ank prtama juga ke? nk tips pliss 🥹🥹

Ikut suka la… nk bersama ke x… ade je… yg abis pantang 44 hari terus bersama… ikut suami la klu die rasa kesian dekat kita.. boleh cuti ikut die bila die nk… ade je suami yg x kesian… 😁

Asalkan darah nifas dah kering & ibu dah bersedia. Boleh je. Takde halangan pun. Cuma pastikan guna protection ya. Lepas bersalin hormon sangat subur & senang lekat

kalau dalam islam selepas suci dr darah nifas dh boleh bersama. xde istilah pantang 44hari, pantang 100hari. kalau awak mmg dh ready, bersedia. mental & fizikal awak okay. boleh je

Kalau rasa badan dah okey, darah nifas pun tak de, why not. Hehe saya pun hari ke 50 saya dah bersama dengan suami, tapi terasa mcm pngantin baru pulak, alahai.

klau sya 40 lebih dh bersama ,Kesian plak tgok suami.. bukan smua suami boleh tahan. tapi Pelan2 dlu lah sis 🤣 macam awal kawin.. Sbb msh trauma

ikut islam, lepas habis nifas. medically, at least 6 minggu, dan dapat green light doktor lepas check up. dia akan tengok kesan luka tu etc.

klu ikut adat melayu selepas 100 hri.. Tp sye sendri bsame lps 4 bln +.. pendapat sye, ikut pd badan masg2..

Kalau keluarga suruh pntang 100 hari .. nasib lki jenis faham .. tp tu laaa tk bersama msih tk dtg buln