TAK FAHAM OPK SENDIRI

Saya TTC 1 tahun, period irregular. First period saya 19/2 and next period saya should be lagi 6 hari. Saya nak minta tolong legend² mom or anyone yang berpengalaman pasal opk saya ni sebab saya tak faham opk saya ni 😅 yang opk 2 terakhir tarikh harini tu, yang First (11/3) saya amik pagi tadi tapi tu dalam keadaan saya paksa buang air. Then bawah sekali tu saya amik tadi dalam keasaan saya dah nak buang air. Oh btw saya puasa harini so memang tak minum pape.

TAK FAHAM OPK SENDIRI
1 Trả lời

berapa jam beza yg pagi 11/3 dengan yg next tu? best time untuk test OPK antara 11pagi sampai 8 malam. jangan guna air kencing pertama awal pagi. yg last tu +ve dah tu. sis teruskan test tak selepas tu? kalau ikut kalendar sis patutnya period 17/3, patutnya around 4-7/3 tu sis dah dapat +ve OPK. dari yg sis share ni tak nampak +ve, tapi boleh jadi sis +ve 7/3 tu atau ada short burst petang/malam 6/3 and sis terlepas. next time once dah dekat2 dengan timing sepatutnya +ve tu, ataupun line makin pekat tapi belum +ve, sis celup 2x sehari. macam saya buat haritu, sebelum zohor sekali, sebelum maghrib sekali. sebab kadang dia short burst je, boleh terlepas kalau celup sekali sehari. kalau around 17/3 nanti sis tak period juga, tunggu 12-14 hari lepas 11/3 tu, maybe sis akan period waktu tu. kadang kita ovulasi lambat dari kiraan kalendar, buat period kita datang lambat juga.