Normal ke scan dgn cara agak kasar?

Saya try scan dekat sonovision. Tapi Dr yg buat tu kasar. Ditekan perut smpai sakit dan senak. Atau memang semua tmpat untuk scan cara mmng macam tu ye? Sebelum masuk dkat kaunter daftar tu dia siap bagi note yg katakan perlu tekan perut untuk nmpak baby jelas. Sedangkan saya scan 2d sahaja untuk check ok atau tidak kandungan dgn degupan jantung. Lain lah saya nak check jantina mungkin perlu jelas gambaran tu. Rasa mcm menyesal pergi scan sana sbb perut sakit ditonyoh² dgn tmpat roller scan tu.

9 Các câu trả lời

dr pnglmn sy dlu doc tekan kekdg sbb xnmpk kantung bby dkt mana. ..ms puan buat scan tu ms tu puan nye pundi kncing penuh atau x dh pergi kencing dahulu br scan?? biasa kalau pundi kncing kosong xpnh..doc sush nk detect mana satu uterus mana ovari .kekdg puas dia pusing2 alat scan tu nk dpt view spttnye..mana satu bladder kita..n also bby. biasa dia tekan bila xnmpk jelas pd skrin scan...mcm sy dlu doc siap kata sy tekan sikit ea puan..kalau sakit bgtw... dia bg.alasan sbb xnmpk...xpela .lepas ni jika pn buat scan lg skali...make sure puan pstikan pundi kncing puan penuh jgn g toilet buang air kecil dahulu. ..lepas dh setel scan br g buang air kecil..mg dpmudahkan segalanya..aamiin..jg dri bebaik ea

time prut 24week ritu saya scan 2d skali nk tau jantina kt sonovision jugk . tp xdalah kena tekan sampai senak tu . maybe sb mmg pundi kncing pnuh .klu time detail scan kt aurora shah alam iyelah dia tekan2 smpai senak sb dia nk baby pusing 😅

semua klinik sy pergi scan mmg doc akan tekan..even 2d scan pon sama..Kk pon akan tekan sikit masa scan & check perot..tp biasa doc akan pesan kalau sakit bgtau...

Hhm. Biasa Dr. Buat tak tekan kuat dan sakit. Mungkin alat scan dia jenis lama. Huhu. Tak pernah lagi kalau sampai tahap kasar. Try buat di klinik lain lepas ni

Pengalaman saya mmg dorg akan tekan mcm tu. Dari klinik swasta ke kk pon mcm tu. Tapi inshaAllah tekan tu xmenyakitkan baby.

kalau tak nmpk baby, dr akan tekan..sbb tu klu nk scan jgn bagi pundi kencing kosong

Sy pun diorg tekan2. Normal tu...

yap , tngok cara doktor ..

xnrmal sis