Heartburn (pedih ulu hati)

Saya trimester ke3 , 31 weeks tapi lately ni kerap kene pedih ulu hati .. makan on time pun kene . Adakah normal gejala ini ? Boleh suggests makanan apa dpt elakkan pedih ulu hati

12 Các câu trả lời

saya pun pernah refer ke doc, dia cakap normal sebab perut kita dari kedudukan yg menegak sekarang jadi baring sebab kena angkat dengan rahim yg membesar. selalu nye elak makan pedas² dan sampai terlalu kenyang. makanan yg mudah produce angin pun cuba kurangkan.

Saya dri awal pregnant kena pedih ulu hati. Makan gaviscon je sis. Tk de ubat lain. Bnyk kali pegi klinik swasta and kerajaan mmg dr suruh makan gaviscon je. Alhmdulilah membantu jgk utk legakan. Btw beli gaviscon yg label pink tu.

mmg sis, sbb baby mkin besar, sy dlu mkn ubat angin tu,sllu jgk, Kalau saya sbb ada drh tinggi lst tu, mmg kena jaga2 sama. Kalau sis, pedih ulu hati, sakit kepala kat blh dpn tu, cepat g hspital tauu

2mo trước

Baikk sis terima kasih 🥺

sis amik gaviscon, sy warded 2kli awal pregnant dgn nk msuk 30w cmtu, sbb pedih ulu hati, doc suggest gaviscon yg liquid tu .. alhamdulillah menjadi utk sy

2mo trước

sy lupa dh sis rasa dia cane, tp sy pun mmg xley terima gak gaviscon ni, sbb xnak sakit, terpaksa telan gak

normal sebab baby dah besar, ruang perut dah kecil. makan jangan banyak sekaligus, and jangan laju2. jangan baring immediately lepas makan juga.

maaf tnya pedih ulu hti tu pda bhgian mana ye? sb sy rsa pedih jgk tp bhgian bwh breast... sblh knan kdng klau lmbt mkn atau mkn laju/pedas mesti rsa

2mo trước

ok . fhm

elak mknn pedas, berlemak, asam2, tenusu.. untuk elak rsa pedih hulu hati atau nak muntah2..mkn sikit2 tetapi kerap.

Mmg gitu. Cuba makan kuantiti sikit tp kerap sbb digestion kita jadi slow time pregnant sbb tu senang asid reflux.

sy smpai skrg 37w xtahan sgt rasa pedih ulu hati.. xmkn pedas pn jadi jugak 😪😪