Keguguran berulang

Hi, saya telah alami keguguran sebanyak dua kali dalam tempoh 2 bulan. Gugur kali pertama pada 6/3, dan gugur kali kedua pada 9/4. Saya takut kalau saya akan alami keguguran lagi. Soalan saya, boleh ke untuk saya terus makan ubat Duphaston jika saya positive hamil kali ketiga?

14 Các câu trả lời

Jarakkan kehamilan atleast 3-6 bulan, sekiranya gugur lebih dari 2-3 kali, chances nak keguguran lagi makin tinggi. Itu yang doktor pakar nasihatkan kat saya, saya rest 8 bulan sblm cuba mengandung lagi. Kadang2 hati kita memang sedih sangat lepas gugur sampaikan nak mengandung terus bulan seterusnya.. tp kena byk bersabar, kadang2 Allah tahu kita blm bersedia. Saya lepas dnc, soalan pertama saya lepas sedar daripada operate "doktor bila saya boleh mengandung lagi?". Doktor tu senyum je tenangkan saya bgtau inshaallah nanti cuba lagi. Next kehamilan saya makan duphaston dan aspirin sampai week 15.

1y trước

ye lepas mengandung pg klinik luar biasa tu je, ckp nak duphaston. kebetulan mak doktor klinik luar tu pakar obgyn jadi dia prescribe duphaston dan aspirin based on advice mak dia. lepas week 12 baru saya daftar kat kk

Ada sebab kenapa dr sarankan untuk jarakkan paling awl pun 3-6 bulan untuk mencuba balik selepas gugur. Rahim kita pun perlu rehat, klu rehat x smpi sebulan atau sebulan je kemungkinan utk gugur balik adalah sangat tinggi sbb rahim belum pulih sepenuhnya. Sayangilah rahim kita sama kita sayang tubuh kita, mgkn kita rasa ok je sbb badan sihat xde mslh tp dalaman kita, kita tak tau mcm mna kan ? sebaiknya consult dr psl ni ye, semua org x sama dalam hal ni. Yg boleh jawab cuma dr je, sbb dr yg akan tngk keadaan awk mcm mna nt..

sy dah 3kali gugur xpnh npk janin tp Allah nk bg sy rasa mengandung kali ke 4 skunk da 25 week, sis ade jmpe doc pkar x sy bwh pantauan pakar o&g mse kali 3 tu sy gugur, bnyk jgk lar darah kena ambk utk hantr ke makmal tggu 2 bulan baru dpt keputusan alhamdullilah normal sume sy pon xde pcos n cyst cuma utk cek tiub je sy x smpt nk buat

1y trước

sy nyaris nk buat iui doc pkar suggest kan sbb doc ckp sy senang nk lekat tp ssh janin nk bertahan dlm rahim mgkin kromosom x normal sbb suami perokok tegar atau ovum sy x matang x smpat nk ambk drh utk test hormon sy, tgk hujung bulan 10 da x mari period, sy igt hormon sy kaco sbb sy stress mse tu, lau x bulan 11 tu yg buat iui..

Sama kes cm sy.first gugur 25/7 dlm 5weeks.kali ke2 24/10 12 weeks.lpstu baru lah jarakkan 6 bln skrg alhmdulillah pregnant lagi.ikut saranan sebaiknya 6 bln supaya kitaran haid kite normal smula pling kurang 3x.supaya rahim sembuh dlu.yelah ibarat buah yg jatuh tak msk lagi kata dr.lebih sakit dri beranak.

Sy pun pernah miscarriage dulu sis. Sebanyak 4kali. Sebab waktu nak mengandung dgn jarak yg dekat. Lepas tu sy try laa makan pil perancang selama 1tahun utk rahim sembuh dulu. Lepas tu 1tahun lgi sy ttc. 😅 bersyukur tahun ni sy pregnant lgi 🥰 dah nak masuk trimester kedua.

Rehat lah dulu 3 bulan atau ikut saranan doktor sebelum hamil lagi lepasni. Apa2 sila bincang dan tanya doktor. Takboleh consult masalah kesihatan dekat laman sosial sbb takde pakar yg tengok depan mata keadaan awak mcm mana. Semoga ada rezeki awak lg lepasni. Aamiin

jarakkan kehamilan sis. sy gugur bulan 10/2022, bulan 11-12 sy period , pstu bru prgnnt smula. dah second trim. alhamdulillah baby sihat.!

kalau mcm ni doktor suggest untuk rehat 6 bulan... sbb kalau mgandung balik lam masa terdekat risiko tinggi untuk berulang

sy 2kali keguguran bulan 10&12 tahun lepas. awal bulan 3 tahun ni pregnant. Alhamdulillah now 7week dh.

Kena dapat nasihat doktor dulu sis. Sy pun gugur 2 kali. Kali ke 3 pregnant tak perlu duphaston pun