Pitam normal ke?

Hi, saya skrg 28w6d, petang tadi pitam tanpa sebab, telinga berdesing, berpeluh, nampak keliling ada 3/4 berlapis-lapis. Last week check HB, dr kata cantik je. Ada sesiapa tahu kenapa tak? Perlu ke klinik/hospital ke? Lepas tu, dah tiga hari rasa macam mabuk pening pening, macam di awangan gitu. Tapi baby gerak alhamdulillah okay. #seriusnanya #ingintahu #firstmom #firstbaby #pleasehelp

7 Các câu trả lời

Sy pn 1st time br kena last week masa hari utk checkup dkt hospital. Sy mmg ade checkup routine dkt hospital & KK. Masa tu tetiba sy rasa bdn mcm lemah, berpeluh & jantung laju dengup. Sy cpt2 cr tmpt dduk & minum air mineral, try cool down kn bdn. Lps dh okay, mmg sy trus buat saringan dgn nurse, bp bacaan sume ok, termasuk baby. Next, 2hari slps tu plak appointment sy kt KK. Masa tu nurse explain dkt sy psl 2 bnde ni kena alert masa pregnant, HYPOGLYCEMIA (kurang gula dlm darah) & HYPERGLYCEMIA (gula tinggi dalam darah). Klu ikut dr tanda yg awak kena tu, mmg tanda HYPERGLYCEMIA. So kena control gula dlm dietry. Monitor bacaan gula. Nk tahu lebih boleh try google https://www.woundcareinc.com/resources/hyperglycemia-vs-hypoglycemia-what-you-need-to-know Saya masa tu tanda HYPOGLYCEMIA, jd sy kena amek gula skit, minum air manis fresh juice or gula2 manis. Saya cuba share ape yg nurse sy share..hrp dpt bantu awak yea.

Baru terjadi kepada saya pagi tadi. Pergi klinik sebab harini mmg check up tapi time baring tu tiba2 nak pitam then jantung baby laju 170 , terus doc buat surat suruh refer hospital. Masa kat hospital mmg dah 50/50 nak collapse, diorang terus drip air, pasang ctg check jantung baby and pasang ecg untuk check jantung saya. Saya dengan baby dua dua jantung laju, berpeluh2 panas sedangkan aircond kemain sejuk dalam hospital tu.. tapi Alhamdulillahh lepas drip air, badan saya segar semula.. so apa apa pun, kalau tak yakin pergi la klinik/hospital ye sis, mmg baby gerak okay tapi risau jantung dia tu berdegup tak stable

2y trước

alamak, yeke bahayanya 😭 semalam pergi KK, check darah jantung hb bp semua, dr kata normal. tapi dr still refer pakar sebab pitam tiba tiba dalam keadaan duduk kan, takde berdiri lama ke apa ke, dr takut abnormal pada denyutan jantung cntu.

sentiasa mkn gula² sis . kita jdi hyper tu .. peluhh sejuk . x boleh lama² bediri .. sya bru² kena mcm tu . rupa ny kurang gula .. lg pun kita x bole bepanas².. sbb tu jd pening

2y trước

okayyy

maybe sis kepanasan , pastu kurang gula dlm bdn . jd hypo terus tu , tu yg bikin pening scra tiba² . rajin2 minum air yg manis . klu ada buah²an lg bgus mkn sis .

Saya baru kena semalam, tengah masak tetiba telinga berdesing pastu terus berpeluh sejuk plus jantung macam degup laju. Saya terus pergi mandi pastu baring.

2y trước

jgn lupa ibu² mkn gula² ..

cepat2 ke hospital..jgn tangguh2..bimbang oksigen xsmpai ke baby

2y trước

alamak, bahaya mcm tu ke? sebab tadi berbelah bahagi nak pergi hospital ke tak, takut kena marah sebab tak emergency. 😅

mungkin bp yg low..try cek dkt mane2 farmasi..

2y trước

ada mesin utk check bp, normal je. risau sebab tak tahu kenapa. 😅