5 MINGGU 3 HARI

Saya sedang preggy 5 minggu 3 hari, nak tanya mommies kat sini. Awal kehamilan boleh puasa macam biasa ke ?#firstbaby #ingintahu

11 Các câu trả lời

Saya dah 6weeks, dapat tahu pregnant beberapa hari lepas puasa. Masa tu kena kencing kotor, check upt double line. Pergi jumpa dr untuk rawat kencing kotor malam tu juga. Esoknya cuba puasa macam biasa tapi tak boleh dahh. Sampai lah ke harini saya tak puasa langsung sebab fikir takut baby mengecut tak dapat nutrisi mencukupi 🥺

Sy dah 7w2d dah hari ni,masa tahu preg tu sy mmg puasa dari 1day ramadhan..mampu puasa 11 hari sj lpas tu bdn dah x larat,mula sakit kepala,rasa lemah dan mula mual2 pda waktu malam,di serang gastrik skli,pastu sy dah x puasa sbb bimbang,suami pun x bagi puasa cuz ni 1st baby kami..bertter kalau x larat jgn puasa dlu.

2y trước

sama la saya pun first bby jugak tu risau, semoga dipermudahkan sis 🥰

Hai sis, saya pun 5minggu . mula2 takut jgk nk puasa tpi stakat ni okay lgi, cuma rsa penat skit. Cuma kna pasti bila berbuka pstikn dpt diet yg seimbang dn jgn lupa mkn folic acid. sahur jgn tinggal. tpi klu loya/pening, mcm nk pitam bleh je buka. its okay. take care ❤️

2y trước

then better takyah paksa sis. kita rasa kita boleh but kita taktahu keadaan baby mcm mana

boleh. tp jgn paksa diri. kalau pening,nk pitam,berbuka je. tp bangun sahur dulu. tmbh kalau sis ada mslh kesihatan sblm2 ni,better xyh la puasa. kalau sihat wapafiat,in sha Allah. sahur n berbuka,mkn mknn yg cukup nutrisi. mkn buah,susu,kurma. selamat berpuasa

2y trước

terima kasih sis 🥰

Kalau badan okay boleh teruskan berpuasa , kalau start rasa badan tak okay , penat melampau , haus melampau ke cecepat berbuka .. awal kandungan ni kena extra careful ... kalau ade morning sickness better tkyh dulu , takut memudaratkan diri & baby

Better elakkan , trimester pertama baby bnyak nk tarik khasiat dan zat2 dri pemakanan ibu , klau ibu puasa dri mna dtng nya zat2 semua tu. Tkpe nanti bole ganti n bayar fidyah je

2y trước

terima kasih 🥰

Boleh je tp kalau rasa lemah atau rasa nak pitam better jangan puasa lagi sebab trimester pertama ni tk digalakkan sangat untuk berpuasa sebab baru lg..

sy pon bru 1st trimester.. doc x nasihatkn utk bpuase , sbb awl2 khamilan badan lemah, prubahan hormon,and baby pon x kuat lagi..blh bg risk pd kdungan..

2y trước

Ade..kdg2 mual spnjg hari pulak tu..🙍

Puasa je dulu, kalau rasa tak larat boleh berbuka. Macam saya baru 1st trimester, memang tak larat. Muntah2, jadi memang tak puasa langsung.

2y trước

okay tq sis 🥰

puasa je..melain kn ade morning sickness yg terok or gastrik yg terok..if not puasa je..

2y trước

tq sis 🥰