Trauma mengandung kali kedua.

Hi , saya sdg mengandung 13minggu . Ada tak ibu ibu yg sblm ni pernah gugur lepas tu mengandung lagi tp rasa trauma . Sblm ni sy mengandung kemudian gugur masa 13 minggu . Rasa mcm trauma sgt bila rasa sakit bawah perut , kadang pergi tandas pun asyik tgk seluar dalam sbb tkt berdarah . #pregnancy #ingintahu

17 Các câu trả lời

saya gugur 1st at 5w oct 2021. gugur 2nd at 9w dec 2021. trauma still ade, kdg tkut nak pegi toilet, takut ade bleeding 😂. tpi positive kan diri. alhamdulillah now dh 19w. masa tau pregnant 3rd ni, sye bedrest terus. krg kn berjalan, x driving n elak bersama husband utk 1st trim. x buat kerja rumah, masak pon x, semua beli je. yg lain2 semua husband settle kn. elakkan makanan yg tajam mcm nenas, air tebu, sbb masa 1st pregnancy lps mkn nenas sye bleeding. so sye elakkan terus. yg penting elakkan stress.

rasa nya semua ibu2 yg ada pengalaman gugur semua akan rasa trauma tu . sb sy sendiri pun sama sis , setiap masa rasa berjaga² . setiap kali kencing selalu cek kot2 ada darah . bila sakit pinggang sikit mula la risau . kandungan sebelum ni gugur masa 11w . yg skrng alhamdulillah dah 13w+ InsyaAllah selalu positif setiap kali "terasa nk fikir bukan2" tu . sy gugur bulan 12/2020 . tahun ni baru Allah bagi rezeki merasa balikk .

Lega juga baca bukan sya satu orang saja rasa begini. Semua yg pernah gugur suda tentu masih trauma, basah seluar dalam sikit takut2 darah yg keluar. Kali ini sya positifkan diri, semuanya smooth dan baik sampai ke masa branak. Syukur sgt skrg dah sampai 5 bulan. Bed rest banyak, sya hanya drive bila perlu. Have a smooth pregnancy to all mummies 🙏💗💗😊

sentiasa berfikiran positif , berdoa banyak2 agar dimudahkan urusan dlm tempoh hamil shingga selamat bersalin ,insyaAllah takde apa perlu ditrauma kan ,kene kuat semangat ya ,demi anak, jgn banyak fikir ,punca stress tu ,risau jatuh ke janin nnti stress awk , makan makanan sihat ya , minum air masak secukupnya ,tidur cukup

Sama saya pun gitu. Mmg sepanjang pregnancy ni risau sangat. Tapi sabar jela apapun saya berserah pd Allah. Skrg dah 7 bulan. Sepanjang pregnancy kali kedua ni, bleeding 2 kali. mmg seriau. Alhamdulillah takde pape. Saya cadang kan awak hari2 baca surah2 usap kat perut… Moga Allah lindungi kandungan awak

sy ingt sy sorg je mcm ni, btul mmg akn trauma. kjap2 klau rsa bsah kt sluar dlm je g cek tgk, rupanya kputihan. mmg akn ambk masa sikit utk biasakan diri. awk fikir positif bnyk2 k. bnykkn brdoa.. serahkan smua kpd Allah. inshaAllah.. moga urusan kehamilan kali ni dpermudahkan. aamiin..

sama. sy pun perna gugir 15 weeks. tahun 2018. tahun 2022 ni baru Allah bagi. bape tahun gap tu dekat 5 tahun gak tgu baru Allah bagi balik. huhu. tp kalini sy enjoy pregnancy sy. positif dari semua aspek dn bnyk berdoa je utk baby .

I feel u. Sy ggur 14w mmg trauma, rehat dari pregnant pn lama juga. Tup2 Allah bg rezeki. Sy bykkn doa, pkir yg baik2 saja, jgn stress. Alhamdulillah skrg dh bsalin & nk hbis pantang.

2y trước

18bulan sy gap utk pregnant semula lps ggur 14w. Sbb nk bg bdn btul2 ready. Sblm ni pernah gap 6 bulan tp ggur juga..which mean kena take time utk recover

Saye pun pernah gugur mase bulan 3/2022 time tu gugur 12 minggu. Lepas tu 30/6 check upt sye pregnant lagi dan harini saye gugur sekali lagi bru 5 minggu. Doakan semoga ade rezeki untuk saye lepas ni.

saya pun mcm tu Mula2,smpe skrg minggu ke 28 dh skrg,dlm hati fikir bukan2, tp sya lawan saya tahu setiap kejadian pasti ada hikmaknya,tiap kli saya fikir mcm tu sy cpt2 lupakan, serah kpd Allah