Muntah

Saya pregnant dah 3 bulan. Muntah morning sickness memang xpernah stop. Semua yg saya makan x kira sarapan atau lunch dan dinner pasti akan keluar balik. Sampaikan perut saya kosong. Hari hari saya mcm ni. Ada x mommies yg pernah alami situasi mcm ni? Dan apa harus saya lakukan. Saya dah cuba mcm mcm cara mcm mcm makanan tp saya pasti akn muntah balik lepas makan. Selagi semua makanan x keluar selagi tu xkan stop.

30 Các câu trả lời

Sy morning sickness smpi 4bulan. Pagi bangun tido muntah. Lepas mkn tu xde muntah cuma bila ada bau2 masakan atau perfume mmg nk muntah. Klu mcm sis, cuba mkn buah2an.. ataupun mkn yg sup2 je. Atleast baby dpt juga vitamin..

cuba makan mamariam, epal, jambu batu, makan buah buahan yg ada acid folic, asam ke, gula gula yg masam manis alhamdulillah sye mmg mual loya tapi tak pernah muntah balik, dan minta ubat loya dari doc sekali nanti dia bagi.

Sama jugak la dgn saya, makan mnum smua klua balik. Duduk dlm blik jaa. Kalau kluar pi pekan pn xbole. Lalu kt sblah kdai makan pon xbolehh keja nak muntahh jaa. Harap harap masok perut 4/5bulan nanti okey laa. Amin

5y trước

Sama la saya pun..

Sy dari prgnnt sebulan sampai 6 bln sis teruk mcm tu. Mmg terbaring je.. Sy minum air lemon nk bg hilang loya. So far membantu jgk lah air lemon tu.. Masuk 7bln baru hilang. Tu pon kdg2 jd jgk 😑

Wah..teruk nya..sy masa 4w hari2 cmtu..makan muntah makan muntah.. Alhamdulillah masuk 12w ni dah slow sikit bab muntah2..tp selera makan ttp xde..pening,loya2 pn still ada..moga sis terus kuat💪

Saya macam tu juga dulu, masuk 4bulan + baru okay sikit. Siap warded sebab dehydrated teruk, even dah masuk air drip 2 botol masih air kencing kotor . InshaAllah. Nanti akan okay

Bila saya rasa tak sedap badan atau mual, saya minum atau makan something yg masam untuk potong rasa tu. Menjadi. Maybe sbb saya tak suka asam. Otak focus kat masam lebih dr rasa mual.

Sy pernah mcm ni sis..sampai 3bln asyik mkn muntah je...kurus sgt..muka cengkung..mcm org sakit terok sgt masa tu..bila kndungan nak msuk 4bln baru la ok..ada slera nk mkn..

Trimester pertama mmg mencabar. Dgn tak sesap badannya, lesunya, asyik nak muntah. Sy smpi tahap dah selalu sgt muntah so makan je bagi isi perut nanti muntah jela balik😅

Sy jd dr first smpai hari deliver baby.. Xda petua dr sy, cuma sy ssuai mkn buah ja waktu tu.. Mkn nsi muntah.. Mkn mee pn muntah.. Last byk mkn buah