Sakit jarang2 di bahagian bwh perut

Saya preggy 6w3d.. 2bln lps buka buku pink masa kandungan 5weeks.. after that masa kandungan 6w1d sy gugur... Skrg sy ada msg nurse bila blh buka buku pink sbb sblm ni ada history gugur kan... Nurse bg tarikh suruh pergi kk time kandungan cikup2 9weeks...mslh skrg.. sy ada rasa sakit2 sikit dkt bahagian bwh perut... Tp jarang2 la.. xselalu... Perlu ke sy segerakan pergi kk? Sy sbnrnya risau... Takut sejarah lama berulang..??

10 Các câu trả lời
Chuyên gia

Salam sejahtera puan. Berdasarkan keterangan anda, pihak saya memahami kebimbangan puan. Namun begitu, saya nasihatkan agar puan tidak terlalu risau atau stress kerana tekanan juga boleh memberi kesan kepada kandungan. Rasa sakit pada bahagian bawah abdomen adalah sesuatu yang biasa berlaku kepada ibu hamil kerana rahim yang sedang mengembang. Namun begitu, jika anda masih risau atau ingin mendapatkan lebih kepastian, tiada masalah untuk anda merujuk ke klinik pada tarikh yang lebih awal. Anda boleh layari www.DoctorOnCall.com.my untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang sebarang masalah kesihatan atau bercakap dengan doktor bertauliah secara atas talian. Terima kasih.

Pgalaman saya pd kandungan ptama sblm ni sama mcm yg sis alami.. Tp kekadang mcm mmulas.. Pena rujuk kkia utk check masa tu kndungn bru 5w4 hari.. Bila da jumpa nurse tu kata biasa je... Dia check just tekan2 je xde scan... Saya mnta tlg scan nurse kata biasa je sakit gtu... Sdeh sgt2 masa tu n bhrp baby kuat... 3 hari lpas tu saya kguguran... So nasihat saya bila da sakit yg bukan kbiasaan tu trus je kat hospital.. Jaga baik2 sis.. Smoga sis n baby shat slalu...

Boleh je awak pergi sekarang ni. Tapi daftar pesakit luar dulu. Jangan cakap nak buka buku pink masa daftar. Bila jumpa doktor awak crita kesakitan tu & history sebelom ni. InshaAllah. Nanti doktor akan arahkan misi untuk buka buku pink. Pentingkan keselamatan anak dulu lah. Jangan hirau la kene marah ke kene maki ke. Semoga Allah permudahkan urusan awak. Aaamiinn.

Saya masa 2nd tri rasa sakit bawah perut. Tanya doktor, and doktor scan. Doktor cakap baby takda masalah. Okay jek. Maybe kencing kotor. Tapi nanti doktor suruh kita buat urine test. Kalau btl kencing kotor nanti doktor akan bagi ubat. Alhamdulillah sekarang dah takda rasa sakit lagi.

Skg sy 7weeks++ , mmg ad rsa sakit bhgian pgkal ari2 , kdg2 sakitnya smpai ke tulang bontot , sakit pggang sgt2 ... sy jg ad hstory kgguran , smtimes sy rsa sakit dlu mcm sma tp cma xde bleeding .. Maybe tu normal kot ... stay positif je ye puan ... in shaa Allah semuanya akan selamat ..

5y trước

Sis ada buat Scan ka sudah...

Pglman sy preggy 6w..bila baring sakit di bhgian perut antra pusat dan ari2..blh dikatakan setiap kli bring sakit..nak tdo smpai nangis2 xslesa..dan spotting..2 3x p klinik ok je..doc bhgthu normal perut nk meregang..nk biasakn diri ambil msa sikit..time 8-9w xde rsa ada2 dh

5y trước

Normal sis...kira ok sgt tu xde spotting atau bleeding

kalau tak ada bleeding @ spotting, biasa je tu. sbb rahim tengah meregang nak support baby. ataupun boleh g klinik swasta dulu scan & dapatkan ubat yg bersesuaian sementara nak buka buku pink. jangan lupa banyakkan rehat ye sis. insyaAllah dipermudahkan semuanya.

Tgk if ada bleeding..kadang rahim mengembang pun akan rasa sakit mcm senggugut tp x kuat...dia kejap ja rasa sakit tu...tp bkn every day...mcm sya every week akan rasa cramp....

5y trước

Okey sis.. tq...

Sy sakit yang berguling2 tu.. mmg orang kata sbb rahim membesar. Masuk 2nd tri baru hilang..

Normal tu