coretan hati as a first mom (baby nipple confused)

hi saya nk share experience saya as a first mom , mase mula² lepas bersalin baby tk tahu cara nk menyusukan baby dan saya pun mula panik sampai minta nurse ajarkan bf . hari ke3 lepas bersalin baby nangis tk henti² sbb x cukup susu , saya panic lagi dan buat keputusan utk pam susu bagi dkt baby , mase tu saya tkde ilmu penyusuan saya bagi baby susu perahan guna botol smpai baby nipple confuse. saya mula down sbb baby masih lagi x boleh nk df, saya hari² belajar dan ambik tahu tentang ilmu penyusuan, dan saya terjumpa 1 vtt yg dia guna nipple shield utk baby yg nipple confuse, saya terus minta husband belikan, alhamdulilah after few week guna nipple shield baby saya boleh df 🥰 utk first mommies yg counting days nk bersalin belajarlah ilmu penyusuan tu sgt penting ❤️

2 Các câu trả lời

hi, baby saya nipple confuse juga. boleh tahu nipple shield tu pakai setiap kali breastfeed ke? mcm mana awak tahy baby tak perlukan nipple shield dan boleh directfeed semula? ada buat perkara lain utk bantu baby directfeed semula?

5mo trước

hi awk, mcm saya utk mula² mmg bagi guna nipple shield after 3-4 days saya selangkan df without nipple shield if baby tolak then guna nipple shield balik sampai baby boleh df, selain tu saya kerapkan skin to skin dan pastikan lekapan dan position menyusu tu betul.

TQ shar experience. First time juga sy tau ada nipple sheild ya. Sy dlu first mom pn mmg langsung x tau cara nyusu baby, 4jam lepas dia dh kluar baru dpt bgi nyusu tu pn ada nurse praktikal tlg ajarkn.