Kehamilan 29 week

Saya nak tanya,saya dh 29 week nk masuk 30 week,bby mmang kurang gerak ke? Klau nk bagi dia gerak kena gosok perut dulu baru gerak? Mmang mcm tu atau saya kena refer hospital? Risau lah sbb first bby

2 Các câu trả lời

selagi cukup 10x tendangan dlm masa yg ditetapkan, supposedly ok sahaja. baby ada fasa aktif/pasif. kalau ibu aktif bergerak/berjalan/buat kerja, baby akan relax tidur sbb dia terbuai2 dlm tu. sbb tu ibu kena byk berehat, makan/minum utk ransang pergerakan dia. & normal kena usap/tepuk perut baru dia gerak. kecuali dlm masa 2 jam tak ada pergerakan lgsg even slow/halus, tu kena pergi hospital.