calcium carbonate

saya nak tanya kepada ibu-ibu sekalian, maksud keterangan pd ubat tu macam mana ye?cth sy ambil ubat tu pada waktu bf, lunch & dinner..jdnya dlm pemakanan sy x boleh makan sayur2 @ makanan yg berserat ke? boleh minta ibu sekalian terangkan..terima kasih #firstmom

calcium carbonate
8 Các câu trả lời

bukan tak boleh, tapi jarakkan dari pemakanan ubat ni. sebab serat tu nanti ganggu penyerapan dia. kalau sis tengah makan supplement iron pun jarakkan juga dari calcium ni, sebab calcium akan ganggu penyerapan iron pula.

sorry sy tak pernah ambil ubat ni. tp utk ingatan, lepas2 ni tanya elok2 nurse@pharmacist tu dulu tau bila dapat ubat. tanya byk2 walau soalan mcm simple.

ubat ni kene makan sekali dgn nasi ..bila makan nasi kene mkn skli ubat ni..bukan telan cmtu je taw . klw mkn ngn nasi baru ade function ubt ni.

sis mkn ubat ni jarakkan la lps sis mkn apa²..jarak sejam ke dua jam ke..saya pun bt mcm tu jg..jarakkan sejam atau 2 jam baru mkn ubat yg lain

saya ambil ni waktu mlm shaja..dua biji...waktu siang sy ambil zincofer..sbb xdpt nak mkn dua ubat ni 2 kali sehari..xmasuk😵‍💫

sis google je, dpd bacaan sy sis kena elakkan makanan berminyak.nak tahu lebih kanjut sis google je mcm2 info ade tentang fosfat.

kena makan dengan nasi, jadikan ubat tu sebagai lauk. 😊

kena ketuk bagi hancur makan dengan nasi