Jangkitan gbs+

Saya nak tanya, kalau kita diagnosed gbs+ selalunya antibiotic akan onn before deliver atau masa deliver? Sebab sekarang 31weeks ada gbs+, nurse cakap kalau dah 4cm baru onn antibiotics. Risau sebab takut kena dekat baby masa dalam kandungan

3 Các câu trả lời

2nd pregnancy sy detect GBS & Candida. alhamdulillah baby sekarang dh 1y. xde effect dekat baby selagi awak belom bersalin sebab baby dilindungi oleh air ketuban. risiko baby nk terkena jangkitan bila awak bersalin normal. jadi make sure awak alert dgn tanda2 nak bersalin. kalau ada je salah satu tanda bersalin pergi hospital terus. xpayah tunggu semua tanda. supaya sempat on antibiotik. mcm sy semasa pregnant doctor ada bg ubat insert utk rawat candida. dan sy ada makan ubat antibiotik doctor sy bg. masa hari nak bersalin sy xde tanda turun drh or ketuban pecah. sy start rasa contraction. makin lama makin kerap. pergi hospital doctor check bukaan dh 4cm. mmg ada inform nurse yg sy ada GBS. masa tengah tunggu nk masok labour room air ketuban pecah. masa masok labour room doctor mmg dh tak sempat nak on antibiotik sbb sy nk bersalin sgt dh. baby keluar doctor bg sy skin to skin dgn baby selama 1jam. kemudian baru doctor ambik baby utk dipantau. baby sy cuma kena pantau dlm masa 48j. ikot tak sampai 48j. baby boleh discharge sekali dgn sy

8mo trước

sy buat dua kali swab keputihan. yg 1st buat xdetect gbs. 2nd buat detect ada gbs&candida. sekali check keputihan sebab sy keputihan byk sebelah dlm. bila masok muncung itik tu baru tau. mksod mmg confirm awak ada gbs dh kn? if confirm xperlu buat dh

pngalamn sye, sblum msuk LR, da kne on antibiotic..

8mo trước

Tula, harap harap semuanya ok la. Thankyou share experience 🥰

masa dkt LR nanti baru dktr on ubat.

8mo trước

Ohh faham, lega sikit bila dengar 😂