HB rendah

Saya mengandung 9 minggu...hb low 7.8...makanan apa yg bagus untuk cepatkan naik hb ya kawan kawan ?

12 Các câu trả lời

Sis elakkan kafein serta merta. Jgn minum kopi, teh milo coklat etc yg ada kafein buat masa ni.. cuba try minum susu farm fresh kurma, minum air buah yg ada kurma, longan, goji etc yg org duk jual utk naik hb.. alhamdulillah dgn sy menjadi .. sy jugak amik zincofer 2 tablet 2x sehari.. apa2 pon bykkan makan sayur bayam.. buah jambu buah delima .. goodluck sis

5y trước

Alhamdulillah.. terima kasih ya sis atas perkongsian...saya cuba 🤲

Mkn mknan yg tingi zat besi. Cthnya, kerang,ikan bilis,ayam,ikan, sayuran hijau,jmbu batu. 2. Mkn ubat yg dbekalkn dr klinik. 3. Jarakkn pgambilan ubat tmbh darah dgn hidangan utama 4. Elakkan pgambilan kaffien cnthnya, kopi,tea,nescafe,milo,coklat. 5. Mnum susu tepung 6. Minum ubat tmbh darah dgn air suam/air asam crhnya, limau/lemon. Jgn mnum bsama susu.

5y trước

Terima kasih sis atas perkongsian banyak tips ni...boleh saya cuba 🥰🤲

Awak cuba dlu la makan jambu batu, sayur bayam merah, ikan bilis.. kalau next temujanji hb awak rendah awak jugak.. try makan kurma setiap hari. Mcm sy.. hb sy drop lepas makan bayam, ikan bilis memang x sesuai dgn sy. Sy makan kurma jak tiap2 hari. Kalau bab minum milo, teh o ais sy minum jugak tapi x selalu la. Ubat yg nurse bagi jgn skip plk.

5y trước

Alhamdulillah.. terima kasih ya sis atas perkongsian... 👍👍👍

Pg sblom pegi klinik, sy akn mnum air limau kosong suam... Limau kasturi @ nipis @ lemon... Alhamdulillah stkt ni HB sy okay...

3y trước

Ltk gula. Ke sis

Sis try makan bayam merah. Bayam merah dgn saya menjadi. Dari 10. Naik 11 .

5y trước

Ya skrg pun dok makan bayam jugak dgn kurma...

Makan jambu batu sis, sayuran hijau. Elakkan kafein kalau boleh ya

5y trước

Ok tq sis 🥰

Sy mkn vitamin iberet je,spnjg hmil,hb sy mntain je

5y trước

Ramai ckap iberet ok...tq sis...

Kurma dan kacang jadikan snek. Jambu batu pon ok

5y trước

Sama sama 😊

Try amik iberet folic acid, sy alhamdulillah ok

5y trước

Kalau kk selalu akan provide zincofer/iron gitu tp ubat dia busuk la 😅

Blh try jus mamariam Ok utk naik kn hb

5y trước

Wc dear 🌹