Hb low

Anyone can suggest apa lagi makan dan ubat yang bagus untuk hb low. Last chkup 9

27 Các câu trả lời

Banyakkan makan makanan Sunnah - kurma, dan kismis Makan buah²an - jambu batu Makan sayur²an - bayam, brokoli Makanan yang tinggi zat besi - hati lembu, hati ayam, kerang Saya first check up hb 12.+, Second check up hb 10.6 kena bebel dengan sister + nurse 😂 siap kena warninh kalau checkup ketiga masih rendah, nak refer pakar pemakanan Apa lagi, takut + risau punya pasal.. Saya paksa diri hari² makan makanan yang semua meningkatkan hb 🤣 Alhamdullilah, checkup ketiga naik 11.4 Ok la sikit. Yang penting awak jangan tinggal langsung ubat 4 serangkai atau supplement yg dibekalkan untuk awak tu. Antara yang nurse suggest iberet, obimin (now dah ada obimin plus), zincofer. #justsharing 😁

Nak mujarab makan kurma dengan susu . Lepastu kerang rebus , kalau minat sayur , makan sayur . Lepastu jangan lupa minum air kelapa ori takda campur gula . Air kelapa banyak khasiat , zat besi semua ada . Jangan minum air kelapa berlebihan sangat . Minum seminggu sekali je . InsyaAllah semua akan okay .

Vitamin shaklee. Set kehamilan. Selama saya mengandung kali kedua dan ketiga, saya mkvitamin shaklee, tak pernah masalah hb low. Sekali bila,kandungan keempat, saya tak mkn vitamin shaklee, hb selalu low. Bila saya start mkn vitamin shaklee,-alhmdulillah hb ok balik.

kalau sis tak sesuai dengan ubat yang nurse bagi...sis beli ubat kat farmasi...sebab ada mommy2 yang tak sesuai dengan ubat yang nurse bagi....dan amalkan buah jambu batu, in sha allah hb sis cantik

Makan supplemen yg kk bagi. Jgn minum milo, kopi, teh. Klu nk minum jgk. Perlu jarakkan masa dgn ubat supplemen kk bagi tu. Selain tu boleh amal jambu batu, delima dan kurma. ☺️

Sy pn hb low..9.3 Jew..tpi yg pelik dktr xde pn Suh Sy tukar ubt amik iberet ke ape..dktr ckp zincofe tu dh dos tggi..🤔🤔 tpi same je xnaik2 pn..tiap 2mnggu amik darah..mnyampah

Semenjak mngandung Kali ni Saya suka mkn jambu Batu Dan sayur , alhamdullillah hb Saya cantik .. vit plk doktor bg obimin .. trylah sis mkn jambu Batu dgn amalkn mkn sayuran

sy pn dh byk mkn ubt yg kk bgi..dri 2bji ke 4bji tp ttp xok..sy beli iberet.. mkn bru 4 hari..alhmdllh dri 10.2 naik 10.8.. cuba lah beli iberet di frmsi sis..😍

Sya hb low tapi amalkan makan sunquick orange 3 sudu pagi and sebelum tidur alhamdulillah tak sampai seminggu hb dah naik normal balik 😊

5y trước

Tak sakit perut buang air besar pun makin lawas , pagi sebelum sarapan malam 2jam selepas makan sya ambil masa makan zincofer sekali vitamin lain lain