Pregnant 4 minggu

Hi saya mengandung 4 weeks. I beli iberet supplement dari shopee. Saya ada sejarah gugur 8 weeks tahun lepas. Nak tanya bila saya kena ambil iberet ye? Lepas makan ke? 1 biji sehari.

7 Các câu trả lời

Sy dri tahu pregnant terus beli ubat blackmores pregnancy and breastfeeding formula / gold.. Dgn mkn ubat duphaston (kuatkan rahim) sbb sy ada sejarah 1x ectopic 2x miscarriage.. Duphaston sy beli sendiri jee dekat farmasi sbb doc ada pesan sblom2 nii kalau pregnant lagi teruskan mkn ubat duphaston.. N yess bila dpt tau pregnant semula, sy ambil terus mkn ubat duphaston smpai 12w.. Tp mase 13w still ada spotting/bleeding sy teruskan mkn smpai 16w atas arahan doc.. Alhamdulillah bby servive.. Blackmores tuu sy tnye doc dlu boleh ke ambil awal pregnant doc ckp boleh.. Sblom mkn blackmores sy mkn folic asid biasa jee.. 7w baru start blackmores sbb baru tnye doc.. Hb Alhamdulillah setakat nii paling remdah pun 11 sbb kadag ada lupa mkn.. 😅 Kalau xmiss mkn hb maintain 13 keatas..

Utk trimester 1 ni biasanya doc galakkan mkn supplement 3 serangkai je (folic acid, iron ferrous fumarate dan vit C). Dan kalau ada sejarah gugur, doc akan bg ubat utk kuatkan rahim mcm duphaston. Iberet, zincofer, maltofer, obimin dan seangkatan ni doc akan recommended bila dah masuk 2nd trimester, itu pun doc akan recommend mana yg sesuai based on bacaan hb kita masa tu dan toleransi kita utk mkn ubat tu.

sy memang makan iberet dari 1st pregnant 2018.. pakar yg suggest sbb sy twins.. cuma iberet je yg boleh maintainkan HB sy.. sy cnsume sebiji sebelum sarapan.. dalam tempoh 2 jam lpas ambil iberet tu elakkan la minum susu ke atau apa² makanan/minuman yg boleh menghalang penyerapan vitamin dlm badan kita 🤗

hi, utk pregnant 4w sy tak sure la blh mkn ke tak iberet tu. sbb masa trimester 1 sy mkn folic acid je. dh masuk trim 2 baru mkn iberet. iberet kene telan sbelum mkn. kalau sy, amik sebiji je shari sbb hb ok.

Better jumpa doktor utk pemeriksaan sbb ada sejarah keguguran. Dan better juga doktor yg prescribed supplement ni. Saya berani ambil asid folic beli sendiri di farmasi je tanpa nasihat doktor.

kenapa ambil iberet? bknke iberet untuk tambah hb . sy ada sejarah keguguran doc bagi duphaston ubt kuatkan rahim .

1y trước

ouh ye ke xtau plk selalu awal trimester mkn acid folic biasa tu je dgn duphaston ubt kuatkan rahim dh trimester kdua bru doc bagi iberet atau zincofer atau lain2 ubt zinc tkut hb drop .

1 biji 1x sehari sebelum makan