alahan teruk

saya mempunyai alahan yg sangat teruk sehingga stu suap mknn pun tdk dpt msuk .. klu saya ke hospital.boleh ke saya mintaa dirawat inap .. mohon pencerahan nya mommies

10 Các câu trả lời

Saya dari awal pregnancy sampai sekarang dah 5 bulan still alah teruk. Tak boleh makan apa apa. Berat sampai turun mendadak. Doctor diagnose as Hyperemesis Gravidarum. Saya kena warded seminggu. Drip berbotol botol. Bibir pecah pecah. HB turun mendadak. Last last doc bagi letter untuk company bagi saya bedrest and wfh sampai doc keluarkan letter approval untuk kerja macam biasa. Sampai sekarang setiap minggu misi dari kk akan datang rumah. Check bp semua. Tapi setiap minggu jugak kena drip dekat rumah. Bodo bodo pun 2 botol. Sekarang saya cuma doa boleh makan je. Saya cuma boleh makan ice cream dengan kek. Misi pun tak halang. Makan apa yang boleh makan. Asalkan makan walaupun makan untuk muntah.

Bgtau dkt klinik yg sis selalu prgi utk appointment, dari sana nti dorang akan nilai perlu admit hospital ka x. Dorang akan check berat bdan & tahap hydration sis. Sy awal2 pregnant dlu pn dehyrated teruk & loss 6 kg dlm masa 2minggu, pergi ja klinik dr bawa naik ambulance pergi hospital utk admit. Dlm 3 hari juga baru kluar. Dos ubat kena bgi masa tu, bgi sy kuat sgt sampai rsa mau naik sawan pn ada. Lpas kluar hospital x terus ok, masih lg ada alahan tp x teruk sgt & blh mkn, masuk 6 bulan ke atas bru btl2 hilang. Klu dr rasa sis masih ok, mungkin just kena bagi ubat tahan muntah. Alahan msa tu, mnum air kosong pn muntah balik semua mcm paip. Apa2 mnuman/mknan msa tu langsung x blh hadam.

Sama dgn saya masa alahan 1st trimester smpai 4 bulan. Teruk sgt smpai 3 kali masuk hospital. Kali ke 4 nk masuk hospital saya tolak so pegi amik drip 2 botol dkt klinik. Tiap minggu ulang alik klinik amik drip. Seksa sgt masa tu sb xleh mkn apa pun. Minum air masak pun xleh telan. Ubat tahan muntah pun xjalan. Hari2 nangis sb rasa mcm xleh nk tahan dah.

sis pegi je PAC hosp terdekat, haritu saya warded 4hari. mula mula drip kt klinik biasa jee. die drip 1 botol.. balik umah muntah lagi.. terus g hosp.. kat hosp dia bagi ubat juga selain drip.. dah boleh telan makanan baru boleh keluar..

masa sy bersalin aritu..ada sis y kena tahan wad sbb lngsung xleh mkn minum..bile masuk mknn ngn minuman je outo terus muntah..muntah bkn sikit2.sampai nngs2 die..masa sy masuk wad tu die dah berhari kat situ

saya 2 hari warded untuk drip air , kalau dr kata serious dehydrated mmg warded sbb byk botol kalau x drip sebotol je lepastu balik

dr akan check dulu, biasa akan drip air. mcm saya dulu drip lepastu dapat ubat tahan muntah, tak kena warded

sy punya alahan mutah yg sngt teruk😭smpailh nak mkn pun susah,asyik nak mutah

5mo trước

kalau teruk sgt sis pegi je klinik / hosp sbb kita rasa boleh tahan tapi doktor scan baby dh stress kat dlam xdpat makanan minuman..

tp skrng ok..nak mkn apa ii pun sy mkn janji tak mutah bila kmn

saya baru keluar ward, 3 hari masuk air. .