please ?

saya masih tak pregnant , hampir setahun kahwin , ramai yang tanya , boleh bagi semangat dan tip ? ?

49 Các câu trả lời

Betul buat sis yg komen jgn terlalu memikir kan... Sbb sy pun dulu begitu... Sy dh frust... Sbb 3 thn kwin msih belum dpt sdgkn ipar2 yg bru 1 thn dh ada dh... Akhirnya sy bgtau dlm doa... Tak palah ya Allah.. Mungkin masih belum smpi rezeki yg itu... Rezeki yg lain Allah bagi menggunung jugak dh rasanya.. Tak pa lah... Yg penting kita sihat.. Keluarga sihat.. Sy akan fikir positif akan hikmah yg sy tak ketahui ini... Dh seusai solat td tu... Sy selalu pujuk hr redha dan tawakal... Nak berusaha lebih pun sbb pjj hahaha... Smpi la suatu hr di bulan berikutnya... Haid lmbt lg... X nak cek sbb dlu pun cek frust gile dibuat ya.... Then... Hari ke 10 sy mula berani kan diri cek.... Alamak kk... Gombira tak terkataaaaa..... Terus sujud syukur... Allah tahu bila waktu yg sesuai utk kita jalan kan amanah sbg ibu pulak... So... Jgn la risau sis... Ada ke xda ke itu rezeki Allah.. Kita usaha kan saja... Puluhan ribu nikmat dan hikmah yg tersembunyi setiap sesuatu perkara.. Fuh... Semangat aku bagi nasihat dan semangat kat org sbb sy pernah berada dlm situasi yg sama dlu sis... Hanya Tuhan sj yg tahu rasa ht ini dlu... Huhuhu huhu.. Usaha.. Doa... Tawakal ya...

Sabar. Saya pun 2tahun sis takde lekat. Sampai kakak sendiri cakap saya mandul sis. Masa tu Allah saja tahu. Menangis saya. Kakak sendiri tau cakap bukan orang luar.. apa saya buat. Saya banyak sabar. Saya tak fikir sangat. Saya fokuskan nak keeja nak ada simpanan siap pergi iv kerja.. balik dari iv kerja badan saya tak sihat. Period pun lewat. Check2 rupanya Saya disahkan hamil. Period saya tak teratur. Tu saya cakap. Banyak sabar. Sangka baik dengan Allah. Ada rezeki kita nanti sampai masa. Kena kuat pujukkan hati untuk redha. Kalau perlu nangis. Nangislah. Mengadu pada Allah. Yang beri anugerah anak ni Allah sis.. sambil tu sis cuba ikhtiarkan minum buah zuriat. Minum laki bini. InshaaAllah. Saya doakan sis ada juga tahun ni. Kuatkan semangat ya. Saya pun pernah lalui. Saya faham

Saya lepas setahun kawin baru Allah kurniakan rezeki. Sepanjang setahun ni memang saya banyak fikir, kenapa kenapa kenapa tapi tu lah bila dah mengandung ni baru sy faham. Allah kurniakan rezeki pada masa yang tepat! Bila saya dah ready fizikal mental, bila ekonomi stabil yelah macam mana nak ada baby kalau ekonomi tak kukuh. Bila rumah mak dah selesa, 2 3 bulan sebelum disahkan pregnant sy kemas rumah mak saya deko mungkin untuk keselesaan sy masa pantang nanti. Saya nasihatkan sabar, berdua duaan dengan suami, bermanja manja hikmah dia awak tak nampak lagi. Bila dah pregnant nanti sy percaya mesti awak nampak hikmahnyaa kenapa Allah kurniakan rezeki lambat sedikit 😊 saya doakan awak dikurniakan rezeki anak nanti insyaAllah

Belum rezeki sis. Sis jangan stress dengan pertanyaan org ramai. Bdn kita bkn bdn dia org. Anak pertama saya usia perkahwinan setahun sebulan masa tu baru pregnant. Lepas tu lama juga jarak dalam usia anak pertama saya tahun ni masuk 5tahun, syukur sekarang rezeki tahun 2020 saya mengandung anak ke-2. Usia kandungan saya sekarang 5bulan dah. Kdg rimas dengar org bercakap walaupun tak guna sebarang perancang keluarga tapi masih x mengandung. Sebelum dapat tahu saya mengandung anak ke-2, saya amal makan jamu bidan kampung dalam 3-4bln mcm tu. Dan doa pada Tuhan setiap hari pun tak putus² juga minta Tuhan permudahkan semua. Saya doakan sis serta suami.

saya dlu kawin 2016, 2019 baru ada baby. tiap kali saya period mesti husband kecewa. bila org tanya bila nak ada anak? saya slalu jawab. " wow soalan tu tuhan je tau jawapan dia, setakat ni saya belum di kurniakan rezeki oleh allah." lepas jawab cam tu baru macik2 slalu ter sedar. soalan dia tu. soalan bonus. sabar sis, hampir setahun tu masi awal lagi. jgan sedih2. - husband pun, jaga permakanan utk quality sperm yang bagus. jgn merokok. - munkin bole try posisi yang lain. - tiap hari, berdoa. - utk kurang kan sedih, munkin bole jaga kucing dlu. 😁 ( saya dlu jaga kucing mcm anak sendiri, tiap hari bagi susu dan masak ayam rebus ) goodluck sis.

Menurut pengalaman saya, if sis tak pernah ada masalah period dan blm pregnant dlm tempoh setahun mcm saya (sblm ni), sy nasihat usaha jaga pemakanan dan jgn putus asa je sis. Ramai yg bgtw saya sblm ni yg setahun itu tempoh yg normal, tempoh honeymoon dan tempoh yg pendek utk dirisaukan. Sy juga mcm sis dlu setahun lebih menanti baru melekat. Sy x pegi buat rawatan di hospital, sebaliknya sy usaha jaga pemakanan dulu (folic Acid, buah dan sayur, madu, kurma, hibatus sauda) dan usaha dgn pasangan dan mengabaikan perasaan resah dgn xfokus fikiran nk sgt anak. Sy Benar2 enjoy hidup berdua sampai2 dpt berita gembira ini then I know my time is ready 😉😊

5y trước

Doktor juga pesan perkara yg sama. Kecuali bila dah lebih 3 tahun baru sis boleh cuba usaha yg lebih keras spt rawatan in vitro, rawatan mengurut. Tp depend sis, xsalah pun kalau sis nk buat rawatan awal2 okay je 😊 Ini cuma pandangan saya dan hasil pengalaman sy dgn nasihat org pd saya. 😊

Heheheh. Jgn sedih sis..awal lg tu. Biasa laaa mulut org kan 🤤🤤 sis takleh kawal. Apa kata sis minta jee dorg doakan sis. Pastu slebihnya sis usaha dan tawakkal. Rajinkan makan makan seimbang, senaman 30minit 1 hari. Pastu makan acid folic. Track hari subur. Moga ada rezeki sis..😍 sy pon dh 2tahun 1bulan kawen sis. 3 kali pregnant tp takde rezeki..smua gugur. Bila org tanya sy jawab..jgn risau sy tak mandul ..tp belom rezeki..doakan je yg terbaik.🤭

Jgn stress2 dgn ptanyaan org..nnti dh dpt anak,org tny bila nk tmbah..dpt anak boy,org tny bila nk dpt anak girl plak..bila ank rmai,org tny xguna prancang ke..bila kisah apa org ckp,kita akan stress..kita xakan dpt nk puaskn hati org..Syukur dgn apa rezeki yg ada skrg..yg penting sis jgn putus asa doa pada Allah,berusaha..sis boleh bgelar ibu,selagi ada rahim..rezeki ada,cpt atau lmbat je..sbr ye..smoga Allah cepat kurniakn zuriat pd sis..

Sy honeymoon lma juga..hmpir stahun..jln2 sana sini..bila dah ready n msa org tanya sy just jwab "doa kan lah ada rzeki tahun ni.." Alhamdulillah 10w dah..stiap org bbeza..tp rzeki Allah dah tntukan..Allah akn bg mgikut ksesuaian kita..jgn rsau, mgkin msih ada kkurangn kita apa2..cuba pbaiki diri dn usaha lg..smoga ada rzeki sis prgnant tahun ni..aamiin 💕

5y trước

Betul2, hargai masa berdua dengan sebaiknya dulu🤭 nanti dah tak berdua mesti akan rindu♥

Fikir positif sahaja,, in syaa allah ada rezeki.. Saya pon down juga haritu, tapi kita kena positif, sy ambil macam2, tengok segala tips, sy makan madu dri hubee..madu + serbukbuah zuriat,. Makan jamu(tapi mak sy xbagi sy makan kejap sahaja).. Apa2 pon berbalik dan mintak dekat allah swt.. In syaa allah ada keajaiban 🥰