Makan jamu

Saya makan jamu Tuntas dr usia kandungan 12-16w, tidak pernah scan. Adakah bahaya kandungan saya, ada rasa panas dan sakit di perut.

8 Các câu trả lời

Motif awak tanya ni sebab nak buang kandungan kan? based on komen2 dekat orang lain. Sebab tu ambk jamu. Kesian bby tu tak berdosa. Orang lain punya la berusaha nak dapatkan bby. Yang dah lama TTC/ keguguran byk kali. Kalau macam apa yang i baca kat komen awak kt atas2 ni, awak cakap sebab anak lahir rapat2, so tak mampu dri segi kewangan. pergi scan dekat kk lah takyah bayar pun. Dah termengandung takkan nk buang plak. Kandungkan budak tu smpai beranak and bagi adoption centre kalau awak tak mmpu nak bela. Atau bagi orang yg btl2 nak anak. Ni nak makan jamu bagai sbb taknak baby. Dah tu, kenapa tak ambil perancang???! Sakit hati plak baca awak reply komen2 orang kat sini sbb ambik jamu tu utk buang kandungan. Rilek je tanya macamtu seolah2 takde apa2. Macam baby tu boleh buang macamtu je. Sedangkan binatang pun sayang anaknya ni apa lagi manusia. Nauzubillah. Apa benda lahh org macam ni,I kenot brain 😓 haihh

1y trước

Semasa mengandung ni, pergi la KK, xmahal, lepas bersalin tu, bagi dekat orang, bagi dekat masjid, gereja ke apa x kisah. Baby tu ada hak dia sendiri, kalau Islam, rezeki bayi tu bukan ambik rezeki ibu bapa, rezeki dia sendiri. Kita x mampu xoer, bagi kat orang yg mampu, atau orphanage, xper diaorang ada rezeki diaorang sendiri.

Risaunya saya kalau bab2 jamu ni lagi2 time pregnant. For what ya jamu? Dah pregnant better elakkan la sis jamu2 sbab jamu usually panas tu tak elok untuk baby. Baik amik buah and sayur fresh lagi elok. Lagi2 jamu tuntas tu kan usually orng mkan untuk pelancar haid. Risau pregnant mkan dia alan induce bleeding nnt. Even kalau search google pun jamu tu tak blh diminum kalau pregnant. YaAllah braninya sis amik jamu tu huhu

1y trước

Sis, jangan buang baby ni. Jaga dia baik2 ya, insyaAllah ada jalan rezeki. Lepas bersalin ni tolonglah ambik perancang. Banyak pilihan yg ada boleh tanya dekat nurse kk.

jamu x boleh makan sis bahaya utk kandungan , doctor pun x syorkan pengambilan jamu. sis dah buka buku pink ke? klu belum buka buku pink, g call kk terdekat utk ambil appointment buka buku pink, nnt time jumpa doctor, doctor akan scan juga sbb nak tengok tumbesaran baby.

Berpantang blh mkn jamu. Tgh pregnant tak blh makan jamu ya. Panas. Sian baby. Boleh menyebabkan kecacatan pd baby. Atau blh menyebabkan komplikasi pd baby, cth ya organ baby rosak.

1y trước

Tengok kepada kecacatan yg mcm mana..klo boleh diperbetulkan dgn operate tak boleh gugurkan..nk gugurkan sbb masalah janin tak sihat atau faktor ibu yg tak sihat..pakar je yg boleh gugurkan..

sis, pregnant takleh amik herba herba. better pergi check

dh 16w takkan tak buka buku lagi. klau buka buku mesti scan.

1y trước

Mmg x bukak buku lg, cadang nk pergi dlm msa terdekat ni, tp kalau dh bukak buku nnti boleh ke smbung dkt cekup dkt kk?

Jamu time pregnant? Allahu janganlah sis 😭

Jangan makan jamuuu

1y trước

Kalau betul tak mampu n taknak kenapa tak ambil perancang? Kalau taknak pun jangan sampai mcm tu makan jamu itu ini kesian budak tu🥲.. percaya pada rezeki sis mungkn skrg sis rasa kalau dia lahir makin tambah beban tapi insyallh perancangn tuhan tu terbaik mana thu lahir ii budaknya senang dijaga.. tuhan dah bagi rezeki tu jaga je..orang yang belum ada zuriat ni punya susah nak dapat tapi sis senang je nak gugurkn🥹