Ada tak ibu2 check Kkia , scan & jumpa doc jarak yg lama.?

Saya last scan baby masa 28w. Skrg da 34w, next jumpa Doctor n repeat scan masa 36w. Risau pulak keadaan baby. Nak g swasta Mmg xda duit sgt. So far baby active. Ni 2nd baby. Sbb yg first baby selang sebulan doc check. Ni gap jauh pulak. Ada tak pengalaman Macam ni?

17 Các câu trả lời

Aah kk memang scan time bukak buku pink, 17w & 28w. Sy lak asyik scan je sebab asyik problem 😂 Xlarat nak p kk & hospital. 5w,8w scan swasta. 12w scan kk bukak buku pink. Dia kata miscarriage. Refer hospital scan Lg. Kata OK jer. 17w scan kk. 19w bleeding scan swasta. Pastu follow up kk, scan Lg. Dia kata uri rendah stage 4. Refer hospital. Hospital scan OK jer semua. 21w scan detail swasta. Kata ada lebihan cecair dlm buah Pinggang. Nie 22w kene refer hospital. Scan Lg td. Tp doct kata macam normal je. Sebab kecil Lg. So nanti time 28w kene refer hospital balik Utk scan semula. Asyik scan jer pun risau jugak 😂 tp baby aktif jer.. Sampai doct cakap aktif betul baby, nak scan buah Pinggang dia pun susah.

2y trước

Mcm sy kt ank sulung dulu sbb ada masalah slalu scan, Kdang2 smpai sparuh hari dia x gerak..g hospital scan, g klinik scan smpai nk brank brapa kli scan pown x thu..alhamdulillah skrang pregnant no2 xada masalah bru 3kli scan kt kkia,swasta 5kli scan sbb nk tgok luka czer sbb jrak trlalu dkt..

kalau kandungan Dan ibu xde masalah mmg gap lama nk scan kecuali g swasta... mcm Sy ni ulang kk 2 minggu skali, ulang hospital sebulan skali dah 2x admit sepanjang 2nd pregnancy ni... total scan trmasuk scan confirm pregnancy di swasta dlu dh 7x....su Bru 18week 😅 baby ok je...mak dia yg kurang sihat ha...letih ulang alik kerap2 pun...org lain mgndung sakan jalan Sana sini lagi2 geng sticker putih....sy nk pi babymoon pun berkira2 Cari tarikh yg xde appointment & suami dpt cuti 🤣 Sy geng sticker kuning merah redha je lah muka ni jeee jdi pelanggan tetap kk🤣

Kalau kandungan tak ada masalah, memang standard scan 28 weeks, next tu 36 weeks. Adik saya doktor di kk dia cakap prosedur memang macam ni. Yang scan lebih tu mungkin sebab ada masalah. So jangan risau ya. Check dengan nurse still ada kan? In shaa Allah check tu pun dah memadai. Kalau ada rasa pelik-pelik ke, sakit ke apa terus pergi klinik atau hospital je k. Tak perlu scan selalu kat swasta pun tak apa. Semoga semuanya baik-baik saja 🤲🏼

2y trước

Oh yeke. Sbb saya Baru bersalin tahun Lepas, xda masalah ap pun. Sticker Putih. Time tu scan 20w,28w,32w,35w. Tapi Anak lahir awal 35w Berat 2.1kg hari yg sama patut checkup doc. Tu kali ni saya Tertanya, Risau Berat xckup ke. Itulah, Kalau kewangan mencukupi, Mmg saya da pergi swasta. Mungkin tahun ni da berubah. Mungkin la haha

mmg macam tu sis kalau kk ni ikutkan 3x scan je masa buka buku pastu 20week dengan 30week lain2 kene buat dkt swasta kalau sis nak tgok baby dkt swasta saya suggest sis cari klinik yg buat promo skrg masih bulan 9,ada klinik buat promo scan sempena bulan kemerdekaan scan 5d rm99 je berbaloi sgt tp sis kene search la area sis ada tak

2y trước

ooo yeke moga dipermudah urusan sis 😍❤️

nurse ada bgtau sy spnjng pregnnt. 4 kali je jmpe dr utk scan.. selebihnya hnya jumpa nurse utk perut, air kencing darah semua tu.. awal2 nurse jmpe tiap bulan dan setsrusnya tiap 2 mnggu.. seebihnya terpulang nak add on ke swasta atau tidak.. sbb yg diplan dr kk kerajaan dah mencukupi

Ni kandungan ketiga sy… untuk kk, check sebulan sekali tapi scan few times je… untuk check kat swasta pon sebulan sekali gak n setiap kali check diorg akan scan..

klo kerap scan mmg xelok utk bby sis, sy 4x scan je sis.. skrg dh 37w,1hb 10 kna admit wad 2hb inducee,sbb GDM on ubat.. Smpai skrg xtahu bby boy atau girl😊

rasanya mmg mcm tu kot,sb kdungan tkda msalah..sy pun scan 12weeks,28weeks,36weeks....klu kndungn bmsalh mngkin bru kerap scan kot..

kalau xda apa masalah trimester pertama ngan kedua ni mmg jarak sebulan sekali. Nt trimester ketiga baru 2minggu sekali

rasanya skrg mmg mcmtu prosedur nya. sbb sy last scan kt pakar 12w, next scan 28w. lama gile nak tunggu hahaha ni baru 16w😂

2y trước

Itulah. Nak tau growth bby pun susah dah Skrg. Saya berdebar Sbb Takut Anak 2nd ni keluar awal jgk sblum Tarikh jumpa doc 😂 Z Greg