Luka jahitan

saya lagi 2 minggu setengah nak habis pantang. Baru harini saya berani tengok luka jahitan sebab dah tak sakit. saya bersih kan sisa benang jahit pakai ubat kuning then saya ternampak satu luka tak cantum. patut kena jahit balik atau macam mana ? tapi benang dah banyak tetas. cuak juga tengok. trauma jahit masa bersalin belum hilang lagi tambah macam ni 🥲

10 Các câu trả lời

Takpe sis, kalau tak sakit biarkan. Kalau sakit pun nurse & doctor cakap takkan jahit balik. Saya punya luka sepanjang2 tu terbukak balik, bukan sikit2 😂 dia punya sakit takleh bawak bincang hahaha. Biarkan dia cantum sendiri cuma lambat la sikit. Tapi sis kena rajin cuci ye. Guna cotton ball, rendam air panas then lap kat tempat yg tak cantum tu. Sekali lap, buang. Jgn guna cotton ball yg sama utk lap berkali2. Lepastu amik tissue roll yg kita guna selalu kat dapur tu (jgn guna tisu biasa nanti melekat kat luka), lap guna tissue roll tu kat tempat yg tak cantum tu. Then baru lah sis letak ubat kuning pulak. Kalau nak lg cepat. Masukkan ubat kuning tu dlm botol spray, pastu spray je kat luka tu. Lg cepat dia cantum. Sekian shj drpd saya, waniter yg tersakiti kerana luka terkoyak semula 🤣 get well soon!

2t trước

Saya sepanjang proses cuci luka tu saya akan duduk depan kipas. So lepas spray kuning tu saya biar kejap dia kering. Baru pakai seluar dalam

Saya masa 2 minggu lps bersalin nurse kk check jahitan terbuka. Pegi hospital kena jahit balik. Meraung mcm nk gila je dkt emergency sb sakit gila masa dia buka balik benang untuk jahit balik. Nasib pegi swasta so dpt la ubat bius. Masatu tkut gila kena infection ke apa last2 bila baca mak2 yg pernah jahitan terbuka baru tau yg xjahit balik pun xpe. 😅😅

Sama sis, saya baru terniat nak pm kat sini. Nampak text sis. Lagi 2 minggu nak habis pantang, baru ni tadi tgk jaihitam makin banyak tetas. Nak nangis & mula rasa takut dah. Taktahu luka dah cantum ke belum. Tapi nampak seperti belum 😭😭😭 20hb ni nak pergi hosp utk checkup haaa takut 😭😭😭

2 mggu dh tgk.. kuat betul jiwa🙈 saya abih pantang bru berani jenguk luka. hahahha,, alih² tgk bahgian hujung tbukak. tepek² dgn alkohol pusat baby, alhamdulillah okay... xde guna krim apa²...

Tahun 2022 bersalin jahitan terbuka sikit. Nampak jelas lah terbuka tu tak cantum². Bersalin lagi bulan lepas kena jahit nurse repair bagi sedia elok macam biasa. Hahaha

Wife sy hari ke 4-5 dah tetas benang tu. Doctor buat cincai kot. Lepas tu follow up tak jahit balik pun. Skg dah abis pantang

sis guna apa tengok luka? cermin ke? sbb saya pun nk check luka jahitan tapi duk fikir nk buat mcm mana

2t trước

Baring & tinggi kan kepala guna 3 bantal pastu guna cermin nnt nampaklah

sy 38 hari x penah tgk haha. pastu mmg x penah dpt ubat spray ka ap. dok biaq ja luka tu 🤣

sis guna ubt germacid cream..sy guna cpt luka cantum

5291712