Takde apa. Saja nak meluah.

- Saya kat tempat kerja ni ada 3 orang sedang mengandung. Sorang bakal bersalin disember, saya januari, sorang lagi baru 3 bulan. Hari-hari saya dibandingkan dengan yang baru 3 bulan ni. Dia alahan teruk sampai kena masuk wad. Orang lain duk bercerita la pasal keterukan alahan dia, sekali nama saya kena petik. "Awak untungla. Tak teruk pun kan.. boleh datang kerja lagi." Saya pun balas "saya punya teruk la jugak." Lepas tu dibalasnya "yela tapi takde la teruk sangat kan" Jujur cakap saya terasa hati. Saya hadap alahan tu sorang je dengan husband dan mentua saya. And padan lah dengan kesakitan saya semasa saya keguguran, kena ulang alik klinik BERSEORANGAN sebab saya PJJ dengan husband. Lebih sebulan saya tumpah darah yang banyak, dan saya masih masuk kerja. Tu pun orang cakap saya "tak teruk sangat". Saya emosi betul kena banding macam tu. Lembik-lembik saya masa tu orang boleh perlekeh macam tu je. Sebelum ni kena banding siapa paling cepat lekat, dah lekat kena banding siapa alahan paling teruk pulak. - Tak cukup lagi dibandingkan, saya nak makan-makan dengan tenang mesti ada mulut berbunyi "jangan makan banyak sangat. Nampak berisi dah tu" ya Allah.... serabutnya 🥹 saya berhak makan untuk anak saya kot kenapa nak bising bagai. Kenaikan berat badan saya masih dalam range normal kot. - yang lelaki. Saya kalau ada kudrat ni nak je sepak telur masing-masing. Saya jalan slow sikit mula lah mulut tu "orang pregnant kena jalan aktif-aktif sikit.. jogging-jogging ke" Saya nak jalan macam mana saya punya suka lah 🙄 - tak cukup dibandingkan, kena bodyshaming... saya kena dah ayat "eleh baru sekali mengandung dah penat." "Apa ni anak belum lahir dah penat" Saya taktau apa masalah kakak-kakak ni. Tahu la ada rezeki senang lekat senang mengandung, masa mengandung pun tak penat, senang beranak yada yada tapi takyah la komen macam-macam dekat orang. Bercakap macam tak pernah mengandung. Salah ke saya makin penat? Saya kena buat semua benda sorang sebab suami saya takde bersama saya. Cari makan, basuh kain, jemur kain, drive sana sini pergi hospital, wajar lah saya penat. Tapi siapa je faham benda ni?? Semua ada suami kat sebelah 😔 Jujur saya cakap emosi saya rapuh betul. Lagi-lagi bercampur dengan badan yang makin lama makin cepat penat sebab dah 3rd trimester. Selera makan pun makin lama makin drop. Saya sejak keguguran tu sampai mengandung lagi sekali pun asyik menangis je sebab emosi tak sembuh lagi. Ni dah nak beranak pun kena hadap benda yang menjentik emosi. Ikutkan jahat ni, saya taknak jemput semua sekali rakan sekerja saya untuk kenduri aqiqah. Lantak lah🤣 sebab masa saya mengandung kemain mulut masing-masing. Saya hari-hari doa supaya saya dapat pindah duduk dekat dengan suami. Saya tak tahan hadap semua ni sorang. Pregnancy is a lonely journey. Sekurang-kurangnya suami saya tak cakap benda-benda yang menyakitkan hati saya macam tu. Dia menjadi saksi segala kesakitan saya. Saya dilayan seperti princess dan dia sangat menjaga hati saya. Sorry luahan panjang. Rasa tak puas pulak lepas menangis kat bahu suami 😂 Sebab dia pun tak faham sangat.. yela dia tak mengandung kan haha

24 Các câu trả lời

Tak salah sis, sekali sekala balas balik apa yg rakan sekerja cakap, x perlu senyap sampai kita perlu mkn hati. Kalau diorg cakap alahan sis x teruk, sis cakap jer Alhamdulillah, nasib baik alahan x teruk mcm awk, wlaupun kita sendiri je rasa teruknya mcm mana. Jenis sy sy mengamalkan konsep masuk telinga kiri keluar telinga kanan. Benda yg kita rasa x sepatutnya melekat dlm hati, hembus keluar cepat2.

toksiknye depa, sy dlu ckg tadika, smua kwn keje memahami even baru start mngandung, depa xbg buat keje2 yg biasa sy buat, sy pulak rasa mcm di mengada2 kan wlupon mmg letih, jd mcm segan la org buat kita mcm sakit haha tp last2 sy brenti jugak sbb keje dgn budak kan mental xkuat takut budak yg kena tempias haha org masalah hati ni susah

Sis, sy yg naik 20kg pun bila mil ckp bsarnya sy, sy mcm ehh. Dh bersalin, ank sy kuning bwh lmpu biru lama. Dia ckp eh gelapnya, bila dh 5m cerah ikut sy. Meniarap awl pun ckp "eh awlnya?" Pdahal sy stiap hari stimulate. Smpai kesudah kne compare hhahaha. Dgn harapan cptlah ank mmbesar biar dri mulut ank sndiri yg mnjwb. 😂😂

Feel you. Sebelum pregnant, saya ambik mc sebab period pain pun diperli. Dikatanya lemah. Dah tu, takkan poen aku sama dengan kau. Ambik keputusan berhenti sebab dah takboleh nak tahan, toxic sangat2. Hampir setiap hari nangis. Sayang sebab bos baik sangat. Sampai sekarang contact dengan bos tu.

kisah kita sama awak.. saya selalu dibandingkan dgn kakak ipar beza kiteorg 2 bulan je. smpai kakak ipar kena czer pun, mak saya sendiri ckp entah² kau pun czer mcm kakak ipar jgk. bygkn keluar dr mulut mak sendiri.. apa2 pun keep strong ais.. prepare utk dibandingkan bila dh ada baby plk.

10mo trước

Mak saya pernah petik macam tu. Kak ipar saya mudah beranak. Takde komplikasi apa semua. Tapi takpelah saya anggap tu rezeki dia. Cuma saya kena elak berbual dengan mak saya sendiri sebab kadang-kadang mulut dia takde filter 😅 takut termakbul kata-kata dia 🥹

mulot org mengata ni nanti kelak akhirat sujud mintak maaf kat kita ... lagi2 kita terasa ngan ayat dia... dulu sebelum benti keje saya hadap boss dengan ayat gini la... suka merendahkan pompuan dan suka memalukan kita depan staff lain.... last2 benti keje baru tenang

lebih kurang sama dengan cerita saya sis. pjj dgn husband and its a lonely journey. dan skrg anak dah setahun still pjj. Berharap dpt duduk skali dgn suami. Sis kene kuat, yang penting jangan simpan sorang2. Hari2 luah dgn suami

10mo trước

*hugs* inshaAllah.. kita kuat sama-sama k 🫶🏼

Sy lak di banding dgn org y xde alahan. sy alahan teruk masa mngandung y sulung. Kerap mc. Bos pun pandang semacam je dh. lastnya berenti keje. stress. Niat lepas bersalin nak kerja semula. skali lekat lak jd surirumah

10mo trước

Nanti bila dia dah masuk kerja pulih dari alahan tu mesti dia pun akan dibandingkan dengan orang lain yang "kurang alahan" Bukannya kita boleh main pilih2 kan nak alahan macam mana 🥹

X paham jgk tu nape nk emo pulak klu org kata tak teruk sgt. Klu sy lg bangga ada la sbb x teruk alahan. Aktif mcm biasa je.. x perlu pn nk peduli apa kata org..

10mo trước

Dan saya bukan emo sebab alahan tak teruk ya Saya emo sebab hari-hari kena petik dibandingkan dengan orang lain ☺️ So what kalau alahan orang lain teruk Sepatutnya takde kaitan dengan saya pun kan? So kenapa kena compare? Ha gitu Lainlah kalau awak suka orang compare awak dengan orang lain ☺️

sedang2 pegnant ni mmg hati tisu betui...kadang org tegur perkara simple ja..mmg terasa..hehehe...sabar ya..buat xdengar dan abaikan je cakap2 mereka..