Vacation Mac

Saya ingin pergi bercuti ke penang dan sudah pun menempah cuti . Lepas tu saya dapat tau saya hamil 6minggu. Bolehkah saya pergi bercuti ? #ingintahu #firstmom #pleasehelp #bantusharing

5 Các câu trả lời

boleh refer doktor dulu sis. tanya pendapat doktor. saya 7w+ nak travel balik kg dari selangor ke terengganu, dr dah advice kalau boleh perjalanan tu kena banyak berhenti saya takboleh nak duduk je manjang dalam kereta. lepastu kena ready mental fizikal sbb mesti akan rasa sakit2 badan @ tak selesa. kalau nak naik flight pulak, dr sarankan yang short journey je. less than 1 hour. lebih dari tu, dr takkasi saya naik flight. high risk. so nasihat saya, tanya pendapat dr dahulu. in shaa Allah

Kalau pandangan saya, memang ikut hati rasa nak pergi. Tapi lebih baik minta pendapat husband. Kalau macam saya, nak diikutkan husband balik cuti weekend ni pergi camping dekat pantai. Tapi yalah dia hati dua juga, end up cancel sebab dia nasihatkan lebih baik tak payah dulu buat outdoor semua ni, jaga2 dulu first trimester. Tambahan cuaca tak menentu, lebih baik rehat duduk rumah. Sebab badan mommies lain2 kan, sendiri boleh rasa.

kalau sy lebih baik berjaga2 utk travel jauh2 .bila pregnant, kena kerap bhnti bila on the road..dlm masa yg sama, kena hati2 jg bila setiap kali kereta bump..tp smuanya atas bdn seseorg..ikutkan baby mmg slmt je dlm kantung..tp again, as precaution tak salah kita korban dr kita ambil risiko ..ini tak trmasuk risiko melanggar dan dilanggar (smga Allah jauhkan)..

5 mggu travel dari sabah ke penang thailand johor kl... alhamdulillah takda pa2🥰 sbb tak tau preggy siap makan nenas n air klapa muda.. 😭 nasib baik baby kuat

2y trước

sbb tak tau preggy tpi bila preggy no jadi megada2 rasa jalan sikit penat.. masa travel noh tak ingat dunia tau2 ada budak tecik lam perut.. travel sy tu dlm 12 hari.. jalan sehari angaran jam 7 pagi smpai tengah malam non stop food hunting...

Kalau saya okay je cuma jangan buat aktiviti lasak. Apa pun semuanya bergantung pada badan masing2.