Keperluan Alat Pengepam Susu

Saya ibu baru, kalau saya pilih utk fully BF DF, perlu kah saya untuk beli breastpump lagi ya? Sebab saya ada terbaca, bila kita fully DF kalau boleh elakkan pump jugak sbb takut macam mengacau breast kita punya schedule. Jadi saya perlukan pendapat yang pakar. Terima kasih.

13 Các câu trả lời

takda kaitan akan kacau jadual penghasilan susu. sis sendiri yg kena set/jaga jadual penyusuan. semakin kerap bf/pam susu, semakin banyak susu dihasilkan. untuk awal² sis boleh standby pam manual. kalau nak senang beli je pam murah² kat shopee. amat membantu kalau tiba² baby kena warded atau sis kena bengkak susu

Ank 2nd sy fully BF, sy beli jgk breastpump tu sb bila bengkak susu sng, blh pump je.. yg pnting minda kena kekal positif, jgn stress² nti susu xkluar atau kluar skit sis klu puting melecet amik je air susu kita sapu dkt tmpt melecet tu, cpt kering, xperlu pakai cream pn xpe

kalau tak sure, standby yg manual mur2 punya dulu. nanti dah 37+w atau after bersalin boleh gi kedai breastpump, test je dulu then tengok mana yg sesuai dan berkenan. then bila perlu, at least dah tahu nak beli yg mana boleh minta suami je gi carikan.

Hai sis, mcm sy fully bf and df. Bagi sy tak perlu pam. Sampai skrg anak dah 8 bulan masih df sahaja. If rasa breast penuh ke boleh marmet je. Sbb bila df ni pun sy tak rasa perlu simpan stok susu. Bila bila anak nak boleh terus df je.

Saya fully BF DF anak first sampai 1y8m stop pun sbb adik otw. Ikut pengalaman, mmg tak guna pump tu. Masa dia newborn je pump konon simpan stock kalau nak travel/keluar, tp dia reject botol susu. So mmg DF je sampai 1y8m tu.

Beli lps bersalin pun ok, sbb awl2 sgt klu pam sakit ada yg tak keluar apa pun. Pd sy yg penting awl bersalin ni nipple cream, sbb ada baby yg tak pndai latch jd melecet lg2 sbb puting pun kering.

3t trước

sy penah alami..dan penah guna tips picit je susu dan sapu tempat melecet.. better yg pakai cream..lg effective..tu pd sy lar..sbb kesan pd org berbeza2

standby pam manual yg murah je sis sbb kadang kita x df breast penuh bby pula tdo ke apa , awak boleh je marmet atau guna pam incase ada emergency ke apa boleh guna

saya beli yang manual, standby untuk emergency. Tapi saya guna masa anak sampai sebulan lebih je sebab selalu bengkak susu. Sekarang fully df je

sye fully bf n mmg standby 1 set breastpum yg murah2 je. sepanjang 1y+ bf ni bru 3-4 kali guna sbb nipple ada infection n luka teruk.

standby manual dh cukup. in case ibu berjauhan dgn bby (bby warded). sbb klu yg rechargable ni klu salah beli, waste of money.