URI DI BAWAH MENUTUPI PINTU RAHIM

Saya hamil 20w dan check up baru2 ni uri berada dibwah dan hampir menutupi pintu rahim. Sebelum ini mengalami bleeding sepanjang trimester pertama disebabkan kandungan kembar yang tidak menjadi..hanya satu yg bertahan.. Adakah uri saya boleh naik ke atas dan boleh bersalin normal?3 mgu lg check up sekali lg.. jika uri tak naik ke atas sy kena refer pakar dan tak boleh bersalin normal..mohon pandangan dan petua2 dari mommies utk bantu saya..emosi kurang stabil dan rasa sedih sgt bila doc ckp boleh bg risiko pd ibu jika pintu rahim tbuka dan uri keluar dlu..anytime boleh jd walau xcukup masa utk bsalin ?

URI DI BAWAH MENUTUPI PINTU RAHIM
11 Các câu trả lời

Emm..sy pn ms.preggy taun lepas alami yg sm..pp type 3.. bersalin pd 34minggu..bby lahir berat 2.1kg n bby stay nicu selama 17hri... Jika sis alami.mslh pp ... Sis kena bykkn bedrest..jgn byk brjln..jgn brdri lm..kena rest ja... Angkt berat2.. pn jgn... Bhya tuk sis n bby inside.. mcm sy dlu..sy pnh try mcm rmai suggestkn tuk sujud... Letak kaki dkt dinding mcm L shape tu..until 30wik ..31....32..every chckup..msih sm..klu gerak beralih pn skit..jup type 2.. jup 3.. last2 ms 33wik doc decide kena admit pd 34wik... Bby also dlm keadaan breech..doc kata just stay hsptl until ckup bln tuk brsalin..tgk2 doc suh brsalin pd 34minggu secara czer.... Dsbbkn bby breech doc buat prosuder ecv dahulu..kmdian br lakukan operation.. pape pn..sis.kena byk rest...brpk positif..dan jgn byk brgerak brdri dan brjln...mg d pmudahkn segalanya..aamiin

4y trước

Adoi takutnya.. Ada ckp lepas opret hbis ubat bius rsa tersiat2 kulit.. Sy alhmdulillah smua berjln lancar.. cuma Masa nk mula opret dorang tya Ada skit x.. awal tu Ada rsa cm kena cubit kecik tu.. dorang tgu Jap.pastu dh ok dh.. cuma Masa awal sush hti sbb ckp nk ecv.. hehe

saya pnh jgj uri kat bawah sis, pacenta previa type 1, diagnos mase 26 w dgn pakar, then scan semual 28 week still kat bawah dan terus warded 12 hari sbb bimbg risiki pendarahan, lpastu 30 w pakar scan alhamdulillah uri dah naik semula..alhamdulillah sepanjang uri kat bwh saya tiada pendarahan..mmg kne rehat betul2 bedrest, xleh buat keje berat, bnyakkan sujud lama dan doa bnyak2 sis supaya uri naik semula, usap perut ckp ngn bby doakan uri naik semula ke tempat normal..Doa yang saya x pnh tgl "Ya Allah izinkanlah uriku naik ke tempat yang normal melepasi placenta previa type 1,2,3,4 dan jauhilah aku dari komplikasi pendarahan sewaktu mengandung, melahirkan dan bpntang"..sis amalkan ayat dari surah Al Ghafir ayat 44..

Sy aritu mse scan 20week pun doc ckp cmtu, but alhmdulillah sy xde bleeding pape.. tp sy ikot tips mumy2 dlm ni, sruh sjud lame skit, kaki ankat tegakkn kedinding mse baring, n byk pjuk bby sruh bwk naik uri.... Hrap2 no3 ni bole bsalin normal cm ank first n second..

5y trước

Sy ikut nasihat mommies suruh sujud lama2...hrp2 next scan dh ok

Sy pon msa scan 20 minggu uri dduk kt bawah jugak.. Tp doc ckp jgn risau sebab masih awal lg n kedudukan uri mmg berubah2 lg.. Alhamdulillah sekarang 34 minggu scan uri dah naik n duduk kt kedudukan yg betul... Semoga urusan sis dipermudahkan ye..

Dlu pn sy uri kt bawah . Pstu sy ikut suggestion mommies dlm ni suruh sujud lama² dlm solat, alhamdulillah dh naik .. Slain tu sy slalu naikkan kaki kt dinding, punggung rapat ke dinding mcm bentuk L . Ni pun ikhtiar ..

Sy prnah terjadii 28weeks . Sy selalu amalkan surah2 dan banyak bercakap dgn baby . Scan dgn dr pakar , pakar comfirmkan uri dan naik ats . Banyak berdoa , dan berpikiran positive

Sy masa 20 week pn uri d bwh sis. Dkt dgn pntu rahim. Tp scan 22 week dah naik atas. Jgn risau, boleh naik jg tu. Cuma bykkan rehat klau bleeding ya.

5y trước

Owhh ye ke?next week nk g scan..hopefully back to normal..tq sis

Awal lg tu.nanti uri akan naik sendiri. Saya scan 25 minggu uri masih dibawah.scan 28 minggu dah naik atas.

sy aritu pun sama jg..sujud lama2...pstu buat snaman...alhamdulillah skg dh ok

Salam sis.. Masa dpt tau yg kembar x jd tu hnya ada kantung saje ke? Bape lama bleeding?