Sakit kepala jika berpuasa, bahaya untuk baby?

Saya first mom, baru 5 weeks pregnancy. Saya takde alahan, alhandulillah. 1st ramadan saya puasa penuh, sebab stay rumah tak pergi kerja. 2nd ramadan saya puasa penuh, tapi saya sangat sakit kepala sepanjang hari bermula tgh hari, cuma saya tahankan utk berpuasa. 3rd ramadan, saya puasa, tapi saya dah mula sakit kepala. Persoalannya, saya perlu berbuka ke? Akan ada apa apa masalah pada baby ke kalau saya teruskan berpuasa? #ingintahu #firstbaby #bantusharing #seriusnanya #pleasehelp #firstmom

6 Các câu trả lời

saya dah ada 2 anak yg besar dah sblm ni.. so far xde masalah..tp bila preggy yg ke3 ni saya mmg ok shj..cuma saya perasan saya xboleh lambat mkn..selang 2 jam kene mkn..kalau x pening sampai rase nak muntah.. saya cuba puasa setengah hari..sahur..mkn kurma..susu bagai.. tp tetaplaa sakit kepala.. sampai hari ni dah 3 hari saya stgh hari ja.. mlm pulak tetiba mcm rase kene kencing kotor pula..haihh anak oh anak..semuanya istimewa..saya redha jer buka jerlaa dr memudaratkan..insyaallah..harap semuanya baik² belaka.

saya pun dah 2 hari tak berpuasa sis, sakit kepala dan keletihan yg amat. ni tanda2 badan kita dehydrated (kurang air). baby pun kick slow sgt so saya decided utk berbuka dan tak berpuasa. taknak paksa diri sebab kesiankan baby dalam perut. sebelum puasa dah terbiasa makan setiap 2jam sekali , bila puasa auto lemah.

3y trước

maaf nak tanya lari topik sikit🙏🏻 saya sekarang 5minggu normal ke rasa kejang kejang bahagian perut. kekiri tak selesa kekanan tak selesa. tidur pun susah sebab tak sedap badan 🙏🏻

sy pun first puasa saja lepas. Smlm dan hari ini tak larat hanya 1/2 day saja. Badan rasa seram sejuk + sakit perut. Dah 14w tapi masih muntah bila makan. Mostly kwn² yg ada pengalaman nasihat kalau tak larat berbuka saja utk kesihatan diri & baby.

3y trước

sme dgn sye sis.. mual teruk.. angin byk.. dh minum atau mkn skit bru rse lega dan bby bergerak2 mcm happy..haha..mama nk puasa sgt tpi apakan daya hmmm...

sebaiknya refer doktor. kalau doktor kata sakit kepala yg tak membahayakan, boleh teruskan. kalau doktor kata bahaya sbb mungkin penat atau tak cukup makan ke apa, berbuka je. sahur cukup tak selalu?

3y trước

Sahur cukup, makan nasi, makan kurma, minum susu, makan buah. Tapi tgh hari je sakit kepala

kalao xokay better bukak puasa sbb tkot effect kat baby.. jgn paksa.. nnti kita bleh ganti puasa tu..😁😁

3y trước

oh okay okayyy, faham, thank youuu.

Ikutlah. Kalau rasa dtgkan mudarat kpd keduanya, buka. Nanti ganti+byr fidyah