BOLEH BAGI TIPS TAK CARA NAK MENERAN DENGAN BETUL ANAK FIRST SUPAYA X KENA GUNTING

Saya due bulan 23/06/2020 niy...tapi saya banyak nak belajar dlu cara meneran dgn betul,, ada yg boleh share dan bagi tips tak utk lancarkan kelahiran anak first saya niy nanti....adakah melalui senaman ibu mengandung boleh melancarkan persalinan atau dari segi pemakanan ?

27 Các câu trả lời

Kerap bjalan pun bole buka jalan or naik trun tangga 👍Sis dengar je ckp doc ble wktu mneran ble contraction dtg teran , n jgn jerit @ kluar suara just mneran mcm mneran beyakk😬amik nafas ikut hdung hembus pelahan mlalui mulut tuk kurangkn sakit contrction , tunduk dagu kat bdan time mneran ,jgn angkt punggung tuk elak koyak , pegang pergelangan kaki puan .. InshaALLAH Dipermudahkan 😁👍 pengalaman sye xkoyak n xjahit ank ke3 mse ank 1st sye xtau sngt lani da tau dulu lagi seksa ank 1st kne vaccum kepala sbb xtau mneran n jahit jgk😭

4y trước

Okey terima kasih sis sudi kongsi ilmu...insyaallah doa kn sya di permudah kn yer...skrg tgh tnggu hari dan tanda2 jer nak bersalin

nak bersalin ni mcm nak poo poo je sis ,, rasa mcm sembelit ,, bila doc kata teran ,teran sekuat hati ,jgn bunyi... pegang buku lali , teran sekuat2 nya ,, 2,3 kali push kepala baby keluar ,rehat sekejap dan lagi sekali teran utk lepas kan bahu baby, lepas bahu baby je sis akan rasa seketul keluar ,rasa panas je & hilang segala sakit . . banyakkan kan jalan sis ...senaman pun ok juga ...biasa anak 1st lambat juga , mcm sy anak 1st 17jam , anak 2nd 12 jam , sekarang pregnant anak ke 4 , anak ke 3 gugur ...

Masa sakit jgn menjerit. Sbb jerit lagi banyak buang tenaga. Macam saya hari tu masa meneran kite dlm posisi mcm duduk. Tangan pegang tumit kaki and teran kalu boleh kira smpai 10. Huhuhuhuh sbb nurse yg ajar ari tu. Mcm sye x tahu meneran sangat. Org ckp mcm nk berak tapi sye berak pon x teran 😅. Nasib 4 kali push baby keluar huhuhuu 2 kali tu nafas pendek die pandai masuk balik pulak. Jadi nk cepat sye teran non stop supaya die x masuk balik

5y trước

Xde la panjang sangat pon. Kira 10’then push lagi kira lagi 10. Huhuhu tapi kene gunting jugak ckit. Xpela gunting pon janji baby keluar selamat. Cume in between tu masa contraction x lama mmg 1 minit je. Tu yg boleh comtinue push je.

Msa nk teran tu sis jgn kluakn suare, i mean mcm mnjerit ke, leps tu kangkang besar2 and tgn sis tu pegg pergelangan kaki sis kuat2, stiap kli contraction kuat dtg sis teran but sblom nk teran tu tarik nfas dlm2 and push, klau koyak pon sikt jek, tu pon klau sis pndai kawal prnfasan sis and cra teran yg btol

5y trước

Okey dear terima kasih sebab sudi kongsi ilmu...harap2 nanti persalinan sya berjalan dgn lancar laa sbb ini pengalaman kali pertama sya utk menjadi seorg ibu...nanti sya akan fokus kn pasal yg sis ajarkan niy...doakan sya yer sis..🤗🤗

masa meneran jgn angkat punggung. jgn jerit. ketap gigi je.yg penting pernafasan masa nak push. kiraan smpai 10 sekali push. tp selalu anak first kena gunting skit. x sedar pun time bila kena gunting sebab kejap sgt berlaku dan x sakit. sakit lg contraction 😂 luka pun sekejap je dah cantum.

5y trước

Sakit contraction tu rasa lame ke sis ?? Atau selagi baby x keluar selagi itulah rasa sakit...

Sy pun xtau nk bg tips apa heheh sbb masa masok labour room b4 meneran tu doktor mmg dh gunting dulu mgkin masa sakit tu sy meneran dulu so mgkin mmg dh koyak kot masa tu .. sbb bby 1st kan so xde pengalaman .. tp yg pasti masa bby rasa nk kluar tu tarik nafas dulu smpai doktor kata teran baru teran..

5y trước

Tp nnti masa skit tu sis mmg xkn fkr apa lagi .. dh bby lahir apa smua baru skit tu dtg balik 😂 tp sakit jahit tu dlm 1mggu lbh je la

Tengok keadan jugak sis... Posisi baby & berat. Mcm sya ank first kuar 3.8kg. Baby besa... Mmg kna gunting... Sya ni bdn kecik je. Teran bila rasa sakit ... X skit jgn teran. Ikut kta nurse. Sya 2 kali je teran. Skli teran nmpk kepla. Kli kedua alhamdulillah keluar dh...

Kaki kangkang tagan pgg kaki , dagu cecah dada . jagan menjerit bazir tenaga . ikut je apa doktor ckp . bila sakit datang , teran mcm nak berak kalau tak cukup nafas curi nafas sikit dan teran lagi . jagan sesekali agkat punggung . teran tak sakit pun .

5y trước

sy time jahit tak sakit pun , tapi die tegangkan benang terasa kt kulit tp tak sakit . dlm beberapa minit baru la terasa susah nk agkat punggung . susah berjalan . kalau duduk lagi sakit sebab jahitan terhimpit . hanya mampu baring je . nasib ank masuk nursery dua hari . dpt la sy merehatkan bdn . dgn jahitan masih sakit hanya mampu terbaring susah nak turunkn kaki kt katil . nurse pulak suruh sy dtg kaunter die taknak dtg kt sy nk buat bsp

Kalau anak first, orng ckp mmng doc akan gunting. Saya due 25/6, tapi ahad hritu contraction, bila check dh ade bukaan 2 nk ke 3cm. Skrng dkt rumah tngh tunggu turun tanda, sbb masa stay dkt ward kejap hritu contraction hilang & x de progress lgi

4y trước

Oh lpstu dia kerap tau, mcm setiap 5 minit atau kurang dari 5 minit. Kalau rasa sakit tu direct sampai 1 jam lebih tu pon ye jugak.

sy kene gunting sbb awl teran anak 1st pula tu ahahaha dah x tahan dah mase tu pikir nak baby keluar je 😅 sy baru melahirkan 16/6 tp kalau nak cpt sembuhkan luka mkn orange everyday. sy seminggu dah rase denyut² tu kurang

4y trước

Okey sis terima kasih kongsi ilmu...sya berdebar debar tinggal tunggu hari jer lagi