Ubat klinik kk

Saya dh lma stop mkn folic asid dan ubt dari kk pasai jd cirit.. Xpa ka kalo xmkn..kdg lupa ..bila lma² jd mls

14 Các câu trả lời

assalam , mcm sy awl2 dpt ubat dr kk sy mkn, tp bg kesan kembung perut , sy tak tahan sy stop tp sy teruskan mkn acid folic . fikir semua ni utk anak. tp bila next appointment, sy akan bgtahu doc dan terangkan apa kesan lepas mkn ubat tu. doc suggest cara mkn beberapa . jd sy try n error . alhamdulillah ok jd teruskan mana cara yg ok . jika tidak tempoh utm next appointment doc akan suggest jugak ubat sesuai dgn bdn ibu. ubat dr kk semua nya ada baiknya utk ank dan ibu. jgn stop tanpa pemantauan doc . kita tak tahu masalah dikemudian hari ..

kak first time pregnant ke?Sy ni first time pregnant kak..time doctor tu bgi ubat sy try makan jee..walaupun pun kekadang sy nk muntah..tpi demi sayang anak dlm perut sy telan jee..sy tak nak anak sy ade ape2..jdi sepanjang mengandung ni sy ikut jee nasihat doctor dan misi..alhamdulillah skrng dah okey normal mcm biasa jee ubat tu sy telan..alhamdulillah..kena paksa diri tu kalau nak anak kita sihat..bkn suka2 doctor dan misi tu nasihat suruh makan..semua tu atas diri kita jee kak...rajin tak rajin jee..

Saya masa awal2 dulu alahan teruk. Jadi tatau muntah sbb ubat atau mmg alahan. Maybe campur. Jadi lama lama perut boleh accept obimin. Ramai kata tak ok dgn obimin. Saya dah 28 week. Takde makan suppliment apa apa kecuali obimin je. Susu pun saya minum dutch lady je. Hb okay. Cantik sepanjang pregnant. Baik makan ubat kk bagi tu. Beritahu nurse berkenaan tak boleh nak makan ubat tu sampai jadi cirit. Ubat tu bagus utk perkembangan baby. Sian baby kalau sis malas2 mcmtu.

Maaf ya, first time pregnant ke? Klu first time, sy pun first time. Dr first sy check klinik swasta scan sy dh kena bagi folic acid smpai lah buka buku pink di KKIA kena bagi lg mmg constant makan. Awak tak kena bg zincofer ke? Atau ubt iron lain? Sy pun jenis mls nak mkn ubat tp sy rajinkan diri sbb fikir tntg anak yg dlm kndungan. Lbh baik awak mkn ubt yg KK bg. Pcayalah, rmai lg yg nak berada di tmpt awak.

tlg lah makan demi baby, kalau awk malas sekali oun tlg lah fikir demi kesihatan fizikal baby. kesian baby awk nanti kalau apa apa. mohon dijauhkanlah. jgn tipu dr, dr suruh makan ubat, sila makan. dia lebih tahu apa yg you patut dgn tak patut ambik... jgn nanti menyesal dikemudian hari..tc

Saya pon dulu gitu jugak kak , cirit birit , muntah bila makan lepasto bagitau doktor . Ubat tu takboleh nakmakan . Dari obimin , zicofer . Ni iberet dengan tablet iron jeee boleh masuk . Kalau akak sayang anak tolong la makan ubat kk bgi kak . Takut nanti tak makan effects kat baby

macam tak sayang anak je cara cakap ni. ikut kau la kak. kalau sayang anak takde cakap malas nak makan ubat. tu vitamin utk baby bukan utk kau kak. aku pun ubat kk makan dgn tambahan dha dari klinik swasta utk perkembangan baby sebab sayang anak.

sis, makan ubat tu penting untuk baby.. kalau xdpt makan yg kk bagi, awak cuba cari jenama lain dekat farmasi or klinik swasta yg serasi dgn awak.. sy pun pelupa jugak so sy akan makan before tido setiap hari.. set lah reminder supaya xlupe ye.. ☺️

sy seblum hamil. mkn asid folic. tup2 naik 2 line. terus mkn obimin. 12w pergi buka buku pink. hb semua ok. doktor ckp kalau dh serasi mkn obimin teruskan jer. sis paksa diri sis mkn ubat. try mkn obimin kalau x boleh telan asid folic

Dh berapa minggu kandungan? Kena makan ubat tu kalau tak doktor tak bg. Sbb ubat tu utk baby cukup khasiat bkn utk mak saja. Untuk elak kecacatan baby jugak. Senang je ckp malas ye.

1y trước

hehehe dh 27 minggu ..kdg lupa nk mkn ..lma² tinggl jd mls nk mkn