Sebulan berpantang

Saya dah sebulan berpantang jahitan masih tak kering dan masih sakit stress sangat mana nak susu kan anak kena duduk saya x berani susu kan baring sbb kecil lagi takut saya tertidu terhempap dan tersedak nak x nak saya ttp paksa bangun tahan luka dkat bawah masa berapa hari berpntang hari tu ada bagi doc cek dua kali pegi dua2 kali tu doc ckp jahitan okay cuma tercabut sikit je itu je tapi bila sebulan sakit dan masih berdarah la pulak nak dudul sakit bediri sakit stress org pula ingat kita ni mengada ngada yelah sbb dah sebulan kot pantang haih ingat sakit ni buat2 agaknya rindu nya dulu kesana sini duduk bediri takde rasa sakit mcm ni skrng seksa sngt saya x kisah penat jaga anak yg syg stress sakit sngt sakit kdg smpai saya nangis sndri org pula senang je anak nangis suru bangun duduk trus saya bangun pun take time kdg bila da stress saya paksa je bangun cuba x hiraukan sakit tu paksa je diri sbb tekanan dgn org smua smua saya buat sndri bila la jahitan ni nak sembuh saya x tahan sangat org sekeliling takde sape paham mentang2 dorang ad pengalaman bersalin 2 minggu luka dah elok saya sebulan masih mcm ni mungkin diorang ingat saya buat2 tapi sakit nya saya yg rasa tengah malam saya duduk susukan anak smbil susukan smbil nangis tahan sakit tuhan je tau... apalah nasib hmm

5 Các câu trả lời

Sy anak 1st emergency czer. Jahitan sampai terbukak sikit sbb banyak berjalan. Luka pun x cantum cantik. Ada keloid. Dekat 2 bulan baru luka baik. Pergerakan semua terbatas tapi buat je jugak Anak 2nd bersalin normal. Kena episiotomy dan koyak 2nd degree tear. Sy kerap tukar pad masa darah tgh banyak. Lepas basuh, lap kasi kering betol2 baru pakai pad sebab x nak kawasan tu terlalu lembab, takut nanti infection. Bila kena air kadang2 pedih jugak tapi tahan je. Sy banyak buat Kegel exercise utk kuatkan balik otot lantai pelvic tu. Bila buat ni kerap, sakit pun makin hari makin kurang. Ye org banyak ckp 2 minggu luka dah baik. Sy pun mkn masa jugak nak baik. Lebih dari 2 minggu. Sakit czer sy dah rasa, sakit normal pun dah. Jadi apa sy boleh ckp kat puan, sabar la. Cuba x fikir sangat pasal luka tu. Dan x payah fikir pasal apa org keliling ckp. Sy masa dlm pantang, tgh sakit dulu, sy amik je masa nak bergerak janji sy x sakit. Biar la slow pun. Yg rasa sakit sy, bukan org lain

Hi sis, sy pun episotomy juga. sy kerap tukar pad dan selalu lap guna tisu kering supaya tak lembap. cuci pun guna air paip je. so far jahitan makin menyerap ke kulit. Dah lebih 2 minggu juga tpi masih dlm proses penyembuhan 🥲. sy pun ada difficulty juga nak susukan anak. sampai puting melecet dan luka. Skrg pun anak tgh jaundice jadi masa mula2 tu setiap hari dtg klinik. mmg stress gila la. 🥺🥲 Jadi sy pam susu, masuk dlm botol dan minta tlg mak atau suami susukan. Setiap 2-3jam sy pam supaya stok susu tidak berkurangan. Kadang2 bagi df juga sbb taknak anak lupakan maknya 😅 Baby di bawah 30 hari ada potensi nipple confuse bila introduce susu botol terlalu awal tapi disebabkan sy nak jaga mental health sy. Decide pump susu dan masuk dlm botol. Mgkin awak boleh cuba cara sy. mgkin sesuai. 😊 Awak bersabar ya sis. jgn stress2 ya. 😊

sy pun episotomy juga sis, yg penting kena kerap tukar pad, letak ubat kuning n gel luka setiap kali tukar pad tu. mcm sy haritu tak sampai sebulan, alhamdulillah benang luar dlm tanggal n luka tu da cntik. sy punya jahitan tak terbuka just ada melecet sikit sbb kulit sy mmg snsitif, mmg akan rasa ngilu sikit laa lagi lagi time duduk nak susukan baby. kena duduk sengetkan badan sikit. penjagaan luka tu kena betul dari segi pemakanan sume, pergerakkan.. inshaa Allah cepat sembuh luka sis tu nt, yg penting kuatkan mental fizikal yea 😘

1y trước

sy beli sendiri dekat farmasi, dermacyn hydrogel. alhamdulillah dua minggu pakai mmg elok bercantum luka n kering. benang semua tertanggal sendiri n da tak melecet lagi

Awak episiotomy ke? Saya dulu pun sebulan baru sembuh. Kena rajin tukar pad, jangan biar kawasan situ lembap.

1y trước

Nurse doc pesan basuh dgn air paip biasa je. X perlu campur dgn benda lain kalau x nak kena infection. Garam dan asam hanya akan menyakitkan lagi luka dan bg radang kat luka

sabar awak