Barang ibu dan anak

Saya dah pregnant 8 month. Tapi barang untuk berpantang dan barang baby saya tak beli lagi. Ada ke yg sama macam saya? Saya first time mommy. Tak tahu nak beli yang mana dulu? Better beli online atau beli dikedai saja?? #firstmom #bantujawab #ingintahu

16 Các câu trả lời

buat list, then sort ikut kepentingan. boleh google atau tengok yt/tt banyak orang share list masing2. then customise ikut lifestyle and keperluan family sis. tak semua orang perlukan benda yg sama. mcm bedung barut mittens stroller bantal baby swing etc, ada orang rasa tak perlu pun. saya personally prefer beli online je sebab lagi murah & banyak options. tapi kalau nak senang, gi je kedai specialised in barang baby macam manjaku etc, semua ada. or ada orang prefer boleh sentuh barang etc sebelum beli. atas preference masing2.

2mo trước

Terima kasih 😊

Ikut bajet awk sbnrnya. Ada org suka cari kat satu kedai semuanya sbb dh ada tggl ambil saja. Ada org budget oriented so dia research dulu and beli kat mana dia blh dapat murah. Ada brg elok beli online je ada brg lagi best beli kat kedai. Kalau awk nak last minute shopping pergi manjaku semua ada. Buat list ya sis. Boleh google je list newborn and postpartum. Dari situ blh potong mana takmau and tambah apa yg awk nak tambah. Ikut keperluan awk dan keluarga

2mo trước

Terima kasih

sy pun pregnant 8 bln. bln 5 ni sy nk lengkapkan mane2 yg sy belum beli lagi sbb nk pack beg hospital dah. sy plan beli brg masa 5 bln, sy buat list ikut mne yg penting dlu. sebelum beli brg sy survey hrga online dlu. pastu sy gi TCE baby expo kt midvalley tu, yg mne murah dan berbaloi sy beli. yg mne x beli kt expo sy shopping online shj sbb lg murah. gitulah cara sy utk follow bajet b40

kita sama first mom juga 🫶 saya pun 31 week bru beli brg 😂 tu pun beli yg penting2 dlu selebihnya ni beli kat online sbb lg murah & senang nk memilih. g kedai hari tu mcm terpinga2 sekejap wlpn dh list 😂 cuma brg berpantang je belum beli lagi ni & pam susu.minggu ni dh 33 week. kawan sy dh pesan beli awal2 sikit2 dlu tapi tak tahula saya tak mood membeli brg2 bby lg masa tu 😄

2mo trước

saya shopping kt manjaku mudah semua ada

sya pun pregnant 8 buln jgk sis😊...tpi sya buat persediaan awl dh..sbb pantang sendiri kn..so nnti x nak kalut😅..sya settlekn brg² baby mcm baju, ubat², mandian baby, pampers, botol susu ..yg berkaitan baby dlu...last skli..bru bhgian saya..brg baby sya ada beli dekat kedai baby sbb senang nk pilih..ada online jgk..so sis bleh beli kt mana² je..ikut citarasa sis😊

Ikut pengalaman saya beli dekat kedai lagi elok tapi beli sikit dulu, Anak pertama saya, hampir 80% beli online tapi kebanyakan yang saya beli online seluar & topi x muat cutting terlalu kecil (kalau beli online contohnya shoppee pastikan bukan baju baby newborn dari mainland china). anak ke2 saya, 3 minggu je pakai baju nb lepastu pakai 3-6m punya sbp cepat montel.

Ada yg online murah, ada yg kat kedai dia lagi murah. Saya budget oriented, so tgk yg perlu, kos & cari senarai online. Tapi ada kedai dia siapkan list, cuma kita ikut atau tak je. Pilis segala tu saya tak beli. Cari stoking pulak yg doktor sarankan lepas c-section. Ni contoh senarai yg kedai tu siapkan la, tapi saya tak ikut 100%.

Ank prtama dlu 7bln bru saya start beli brg kt manjaku. Ni msuk 2nd pregnancy, skrg dh 33weeks. Saya beli brg smuanya kt tiktok dan shopee sbb dh thu brg apa yg nk dibeli based on pengalaman penggunaan brg masa anak prtama. Baju2 je belum start basuh lgi sbb recycle bju ank prtama. Malas btul nk kluarkn dri kotak 😂

sebaik nya beli sikit2 since awal preggy lg.. contoh beli baby carrier , baju newborn yg jenis buatng & lengan pendek , swaddle , stokin tangan kaki , brg ibu mcm tungku n mcm2 lagi. hujung2 nt bru beli jamu , supplement waktu pantang.

yg pasti online lg murah mcm tiktok n shopee. bnda sama kt kedai baby kdg2 smpai rm21. beli kt shopee rm7 siap free shipping lg. ikut bajet masing2 sbb sy suka beli online xyah kluar rumah sgt huhu