Share Pengalaman Buka Buku Pink

Saya dah masuk minggu ke-9 anak pertama.. so esok appointment di kk.. Risau, takut semua bercampur.. Terfikir macam2 kalau checkup ada yang masalah.. Tolong share pengalaman awk bukak buku di kk please #firstbaby #bantusharing

6 Các câu trả lời

jumaat minggu lepas sy buka buku pink..masa tu 9w juga..nanti kat sana nurse akan cek hb , amik darah utk fbc n hiv , cek urine takut ada kencing kotor n protein , cek berat n tinggi , cek mata , leher ( takut ada bengkak ) , cek breast ( takut ada ketulan ) , cek perut , cek kaki ( takut bengkak )..lepas tu jumpe doc utk scan pula..kalau tak ada apa2 nurse bg tarikh next app n ubat macam new obimim..macam sy haritu , hb ok cantik tp sangkut kencing kotor n protein dlm urine.1+..agak tinggi juga.so kene repeat urine ptg tu pula utk double confirm..dh confirm ada protein dlm urine , doc bg antibiotik n bekas collect urine utk doc hantar ke makmal hospital pula.tadi pagi baru hantar sample tu lepas 4 hari mkn antibiotik..tgk macam ok dh warna urine..harap2 result ok.doc kata normal kalau awal2 ni kencing kotor..kene banyak minum air masak , jgn tahan2 kencing..next app kene minum air gula pula..bulan 9 ni.

Sy buka buku pink seawal 7w .. alhamdulillah sy buka buku dkt kd berdekatan, skjp je, nurse ambk semua info mlalui wsap je, siap buku tu g ambk, then appt first jumpa nurse, dia check hb, check breast, pnyakit2 tu klau xde bgtau je xde, ambk darah tu time hari jumpa doc, kne minum air gula awal sbb ada history family diabetes, 8w minum air gula, nnti msuk 7bln plak minum skli lg.. Xde ape yg nk risau pn.. enjoy je.. awal2 ni sbln skli je jumpa nurse/doc klau xde msalah, klau ad msalh, 3 mggu skli jumpa.. msuk 8/9bln pn 2mggu skli atau tiap mggu ..🥰🥰

klu kk tmpt sy ni sgt2 detail lah ya, 1st appoinment hanya berurusan dgn nurse je, dia yg tuliskan cantik2 kat buku tu, ada buat ujian kesihatan minda. lepastu kesana kemari sy tu sbb kene kencing, buang air kencing, amek drh tgu result, jumpa nurse explain pasal breast, thyroid, hb, jumpa dentist lepastu baru dpt appoinment jumpa doctor lg 2mgu...dgn apoinment minum air gula... tp rasanya lain kk lain lah prosedure ... yg penting kene dtg awal jelahhh... sbb akan ramai ibu2 kat kk tu...

saya first time buka buku pink.. smua ok.. minom air gula masa 28 week.. cuma bp je tinggi sikit 131/80.. tk tahu la nervous ke ape.. 😆 so awak relax2 je la ye.. enjoy.. nnti kantoii.. jgn jadi mcm sy k haha.. btw ingt berat awak sebelum pregnant 😉

2y trước

Alhamdulilah tadi dah pergi bukak buku.. alhamdulilah semua okey.. cuma terbawak balik buku pink yg sepatut nye kk simpan 🤣 Rasa lawak, agak nye sebab dah lapar sgt tadi terus balik lepas check gigi 🤣

citer sikit sis, perjalanan bukak buku pink tadi😅 nervous jugak ni.. saya dpt date 1/9 ( 11 week ) baru bukak buku

2y trước

First kk sye pergi ni kena buat appointment dulu.. appointment pukul 2 tapi nurse suruh dtg pagi, so pukul 7:30 sye dah sampai klinik, lepastu daftar, time daftar bagi copy ic suami n isteri, copy sijil nikah n bawak sekali sijil ori, dgn bill air/elektrik rumah.. Lepastu tunggu nurse panggil masuk bilik dia tanya sikit2 lepastu suruh kita buat ujian air kencing, lepastu check tekanan darah, lepastu ambik darah, lepas ambik darah jumpe nurse semula, lepastu pergi check gigi lepas check gigi jumpe nurse semula.. macam tu la perjalanan nye 🤣 lepastu kena tunggu next appointment untuk tahu results darah tu.. Goodluck sis semoga dipermudahkan

xde check ape pon. cuma dtg awl je. check benda common. berat tinggi kencing hiv breast. tu je.

2y trước

die check kalau ade ketulan dkt breast. mkna nya u kena buka bra la. 1st time x kena mnum air gula lagi. nnti nurse bgitau bila kena mnum.