Saya mengandung bila check upt! Tapi…

Saya check upt tadi pagi, lepas tu plan nak pergi klinik.. tapi mertua saya cakap.. awal lagi kalau nak ke klinik.. tunggu sebulan.. betul ke kita kena tunggu sebulan lagi? #ingintahu #firstbaby #firstmom #help

16 Các câu trả lời

ok first kalau sis boleh trace balik ikut last period boleh Tau dlm berapa week dh kndungan ni... boleh pkai pregnancy calculator di google nnt dia akan kirakan sis berapa week dh... kalau bwh 8week better jgn pergi dlu... tggu 8week ke atas. Dan kalau boleh nnt nk ke klinik tu bwk siap2 gmbar 2d yg dh scan di swasta so nurse boleh trus proceed...lagi bgus kalau ke kk awal smeinggu sebelum buka buku tuk amik date appointment sbb kdg2 ada klinik yg ramai... buka buku lama processnya almost 2jam..

2y trước

Terima kasih ye 🥰 Baik ❤️

boleh je nak tunggu sebulan .. mcm saya dulu 4weeks pegi klinik tak nampak lagi .. tp based on upt klinik, klinik sahkn pregnancy .. 6 weeks pegi lagi dah nampak kantung .. 8 weeks sekali lagi pegi dah ada heartbeat 😍 so dlm 2 bulan lah baru bebetul nampak heartbeat 😍 jadi, sis dlm tempoh nie jgn buat keje berat, jgn angkat berat², jgn lasak and byk kan rest ya ..

2y trước

Baik terima kasih 🥰🥰🥰

seeloknya tunggu dulu, sebab ada orang awal2 susah nak nampak, dan ada Dr yg jenis bila tak nampak je terus dia conclude kita tak mengandung atau ectopic, lepas tu kita stress2 daripada elok2 terus bleeding nanti.. jadi selagi tak rasa sakit atau bleeding, tunggu dulu, makan folic acid dan jangan lasak2..

2y trước

Baik 🥰🥰

Tak pasti perlu ke tak. Tapi masa saya kena tanda² hamil tu usia kandungan dah sebulan lebih. Dah tengok upt positive of course excited kan, tapi boleh je nak ke klinik. Kalau saya pergi klinik swasta mula² kena buat upt lagi just utk confirmation. Takda scan pun. So memang doc yang confirm kan hamil

Btul la tu. Sbb pergi awal2 xnmpk lg. Usually 2-3 minggu lps upt +ve baru blh nmpk via ultrasound. Buat masa skrg just take care of yourself, jgn buat kerja2 berat (angkat brg), limit kan aktiviti klu jenis aktif. Start consume folic acid, stay hydrated

2y trước

🥰🥰 terima kasih .. ohh tunggu 2-3 minggu.. baik🥰

Kalau saya, saya kira sendiri dari tarikh akhir period anggaran kandungan dah 6w baru gi klinik. 6w biasa dah nampak kantung & janin tapi belum nampak heartbeat. Tapi kalau ada rasa sakit kuat kat ari2, atau spotting/bleeding, kena gi check awal 😉

Check dekat apps atau google, berapa minggu dah pregnancy kita. 7weeks macam tu dah boleh ke klinik, inshaaAllah dah ada kantung & heartbeat time tu. Folic acid jangan lupa :))

Ya betul. Saya pun buat upt pada hari sepatutnya period, naik double line terang. Saya tunggu sampai 7w utk confirmation scan and 9w scan utk buka buku pink

Sebulan tak period mesti dpt double line sama terang so dh boleh pergi klinik. Sis sendiri buat dpt double line sama terang tak skrg? Dh berapa weeks?

2y trước

Dah boleh ni cek klinik.

tunggu sekitar 8weeks - 12weeks baru blh buka buku pink.. tp klau rasa nk scan dulu di swasta pun blh juga dlm 5.. 6 weeks..

2y trước

🥰🥰🥰