Bengkak Susu

Saya bengkak susu dah 3 minggu....saya dah pergi klinik... Doktor bagi antibiotic untuk 5 hari tapi still tak jalan..... Ada apa2 tips tak untuk hilang kan bengkak susu #anak saya tak dbf sebab takde puting

16 Các câu trả lời

Mcm sy ritu ..misi ajar amik botol letak air pns kmdian tuan dkt.tmpt yg bengkak lepas tu cpt2 bg bby isap ..tp mcm kes sis ni..kalau bby xdpt nk df.. better sis pam lepas dh tuam...tuam hgga rasa ketul tu ilang..jgn biakan nti jd susu basi nti kena operate nti... Mcm sy mil ajar gune sikat..sikat dkt tmpt yg bengkak smpai xde bengkak..tp ximune ngn sy...tu sy try cara lain. Misi ajar gune botol..tp sy guna tuam bby yg jnis tungku tanah liat yg pnskn dkt api.tu..tuam slow2 dkt tmpt yg bengkak... Kmdian sy direct bf ank.. alhamdulillah ianya ok...selain tungku tu tuk gune tuam breast..tungku tu pn leh gune tuam.perut bby @pusat bby supaya pusat bby xtrkluar.. 😉

Sy xda puting juga. Mula2 mmg struggle gila baby nak latch sbb sy x pandai, baby pun x pandai. Skrg dah 37 hari pantang, sy dah ada puting, baby pun dah pandai latch. Cuba sis df sehari dua kali ka, iAllah, tapi kena tahan perit nipple pain awal2 tu. Kalau x minta suami hisap susu keluar.

5y trước

Okey nanti saya try... Tq

Klu tkde puting, try beli nipple pump & niple shield.. tekap kat nen kita, ia berfungsi mcam nipple utk bby nyusu. Utk legakan bengkak susu, boleh tuam nen dgn sayur kubis @ tuam ngan kain yg di rendam ngan air suam. Lpas tu gunakn sikat, sikat2kan kat area breast tu..

5y trước

Tq sis for the information.....

Hai sis.. Sa pn mula2 mcm tu.. X ada puting.. Sa tanya nurse mmg normal ka klo x kluar puting. Lps tu nurse ajar mcm mana mw c keluar puting.. Tarik2 tu puting.. Sama lg bgs selalu bg baby hisap supaya tu puting keluar..

Cam saya dah 42 ari... slalu bgkak susu... susu byk smp kena pam.. masa awal2 dlu puting xda jgk, tp bg jgk bby hisap... skrg dah ok tp susu laju sgt, kdg2 bby xnk hisap, then bgkak ,tpksa pam...

Buat kubis putih jd saring tetek. Berhasil beb.. meleleh2 susu keluar dan susut bengkak tu nt.. arwah mak mertua yg suggest kan.. try la

Sis tak try pam ke?? Mcm sye puting pon sama la takde tapi sye pam je alhamdulillah hasil pam sye dpt bagi anak sye minum susu badan walaupon sikit

5y trước

Dah..... Nasib nk kena.... 😭😭😭

Sis sy dlu try shower dgn air suam then biar air shower tu lama2 dkt breast. Die mcm urut breast kite jgk.. sikat pon pernah cuba jgk.

urut sis.. then pum.. sy pn same.. smpi skit bengkak.. mintk bidan urut pecah kn.. nnti yg sumbt tu kua wrna kuning

Org kabo ambik sekeping dari kobis bulat letak di payudara...sebab kobis tu sejuk..insyAllah kite bertawakal