Berak lepas bersalin normal

Hi, saya baru je lepas bersalin normal dan kena jahit. Masalahnya seram sangat nak buang air besar 🥲 takut terkoyak balikk luka jahit

22 Các câu trả lời

Jgn ambik masa berhari2 nk membuang. Seeloknye 2, 3 hari lpas bersalin dah kena membuang. Takut berhari2 x membuang nnt najis jadi lebih byk n susah nk membuang pula. Mcm sy lpas bersalin, mmg ambik masa berhari2 nk membuang sbb takut. Tp nurse suruh juga berak sbb die kata kalau lg lama x berak, lg byk najis tu, sampai ada kes luka tercabut sbb najis die dah ketul2 besar. Sy kena sembelit lama juga hampir 2 bulan. Sampai 1 peringkat sy rasa mcm nk tercabut lah kepala paip air tu sbb sy pegang terlalu kuat sbb menahan sakit membuang.

sy masa beranak Jumaat malam, esoknya sabtu time nk mandi, tibe2 cerry berry ya.Jnis tak boleh tunggu.Hbis najis kt pad😅 nsib guna pad sendiri..pstu fikir mcm mana nk basuh..slow2 la semuanya.Semuanya memerlukan proses.awak mesti boleh.. oh ya.lps tu hri ke2 nk3 tak mmbuang.Bila ke kkia, perut sy bsar n nurse ckp perut tinggi.Tak sptutnya bgtu..lps hr k4 sy dpt mmbuang alhamdulillah, perut sy makin kempis. bukan psl kempis tak kempis ni la, tp sy fhm trauma nk bsuh.jahitan sy 2nd deg tear.So agak pjg la kot?tp sy bsuh slow2 je

minum air masak banyak2 sis, dlm 2liter, elok utk myusu bdn dan x dehidrasi... makan buah oren sunquick hari² luka cpt sembuh smggu 2... mula2 mmg takut nk berak, sy pon normal & gunting jahit, hari ke 3 da berak, masa berak jgn cangkung, kalau tnds duduk ok,jgn teran, mcm sy kena buasir sbb push kuat sgt mse kt labouroom, skli nk berak tkluar drh.. nurse kata beli ubat buasir bg kecut...

11mo trước

tq sis

sis kena banyak minum air dan makan sayur sawi. saya dulu pun takut sangat nak berak. nurse suruh berak jugak. sekali time sarapan pagi Tiba2 perut sakit nak membuang. saya berkejar pergi toilet duduk. tips dia kena bertenang time berak tu. biar dia keluar sendiri je. jangan teran. tarik nafas dan hembus macam biasa. kena bertenang.hehehe semoga dipermudahkan sis. jangan takut dah yee

mcm saya msa kt wad rsa tkut nk buang air besar tkut trkoyak yg doktor ngan nurse dok tnya dh buang air besar smpai la blik rmh nurse dtg kt rmh pun tnya dh buang air besar smpai diorg bg ubat utk senang buang tp tkut dok pk mcm2 ni klau aku berak ni terkoyak ke X ehh🤣

normal.. semua ibu mengalaminya.. kena sabar tahan emosi.. mmng seksa nk hadap.. beli ubat pelembut najis.. minum susu full cream.. air msk wajib minum bnyk.. buah mkn.. bnykkan sayur hijau.. klau rasa nk berak prgi berak terus.. jgn tahan nt lg lama lg keras tahik..

Saya hari ke4 baru berani nak membuang, itu pon lepas balik dri hosp mntk husband belikn ubat utk cairkn najis kt farmasi, mula2 nk berak tu mmg tkot tp alhamdulillah dia kluar mcm cirit ja tp tk pedih😅 n rasa sgt2 lah lega lepas buang tu huhu

itu benda biasa ...saya dulu sembelit lak tuu ...tp saya makan ubat lawaskan najis ...boleh je buang air besar tpi lepas too sakit berdenyut kat lubang buntot ...pedih dan berdenyut nak duduk punyalah seksa

kalau sis rasa nak buang air besar . baik sis buang 😂 jgn tahan2 . sis kena rilek je . jgn takut . sbb jahitan tak akan terbuka 😊 lagi sis takut dan tahan , lagi seksa kedepannya nanti 😁

sis beli ubat lembutkan najis. ikut pengalaman saya, ubat tu sangatlah membantu bila kita nak berak. tak perlu teran sangat sebab najis cair and kita pun rilek je. InshaAllah jahitan tak terkoyak 😊